Afbeelding

Julie Claes: “Bij het proefrijden op Jenare voelde ik me gelijk veilig”

Algemeen

Vier jaar geleden startte Julie Claes haar zoektocht naar een licht aangereden warmbloed ruin, ondanks haar eisen kwam ze toch terecht bij een jonge, Spaanse merrie. Haar droom om ooit de eventing in te gaan zette ze even opzij, maar nu Jenare (v. Etico JL) een springtalent blijkt te zijn, krijgt de combinatie steeds meer de smaak te pakken. 

Advertisement

Sparen

“Toen ik 2018 afstudeerde en begon met werken, ben ik meteen gaan sparen on mijn levensdroom waar te maken”, blikt de amazone terug. “Wekelijks zat ik mijn inkomsten en uitgaven bij te houden om te kijken of ik een paard kon onderhouden en ondertussen zocht ik via vrienden en kennissen naar een stallingsplek. Na een half jaar rekenen was het zo ver en besloot ik me te verdiepen in advertenties.”

Nuchter

Claes startte haar zoektocht redelijk nuchter. “De dag dat ik langs ging om Jenara te bekijken, besloot ik ’s avonds eigenlijk om een ander paard te kopen. Uiteindelijk bleek dat paard net onder mijn neus verkocht te zijn. Eigenlijk was ik op zoek naar een warmbloed ruin en ging ik alleen bij Jenara langs in het kader van ‘kijken kan geen kwaad’, want ik wilde ik geen jonge Spaanse merrie.”

Veilig gevoel

De amazone vervolgt: “Jenara was in de omgang heel braaf en ook bij het proefrijden voelde ik me heel veilig, ondanks dat ze nog maar vijf keer onder het zadel was geweest. Door deze indruk bleef ze door mijn hoofd spoken en twee dagen later besloot ik dat ik haar wilde laten keuren.”

Grondwerk 

Claes’ hart ligt oorsprongelijk bij de eventing en cross country. “Mijn oorspronkelijke doel was om een jong sportpaard te kopen en op laag niveau eventing te gaan starten. Echt was Jenara jonger en minder ver opgeleid dan dat ik zocht, zodoende ben ik begonnen bij de basis en richtten we ons op grondwerk.”

Geen coördinatie

De merrie was 3,5 jaar oud toen ze bij Claes kwam. “Ze was nog een mager stekkie, dus ik heb de eerste drie maanden amper gereden. Als we reden, hielden we het bij maximaal tien minuten stappen, pas daarna zijn we heel lanzaam begonnen met rijden. Toen we de smaak te pakken hadden, heb ik een keer balkjes met haar gelopen waarbij ze letterlijk op haar gezicht ging. Hierdoor heb ik mijn droom om eventing te rijden diep begraven, haar coördinatie was echt nog helemaal nul en ze wist niet wat ze met haar eigen benen aan moest.”

Wederzijds vertrouwen

De amazone is het meest trots op het wederzijds vertrouwen dat ze heeft met de merrie. “Daarnaast ben ik blij met Jenara haar chille karakter. Ze is echt niet snel onder de indruk en ik hoop altijd dat mijn nuchtere manier van omgaan met haar en mijn zelfzekerheid daar een rol in hebben gespeeld. Zo neemt ze vlotjes de leiding op buitenritten, op vreemd terrein met een vreemde groep paarden en stal ze de show toen we naar het extreme Mountain trail park in Bergeijk gingen vorig jaar.”

TREC

Sinds een tijdje focust de combinatie zich op parelli. “Ik heb ondertussen mijn droom van het springen en eventing onder het stof vandaan gehaald, want Jenara springt nu wél. We bouwen het rustig op, maar voorlopig lukken eenvoudige combinaties tot 60 tot 70 CM echt al goed. We hebben vorig jaar onze eerste TREC wedstrijd meegereden en ook daarin kregen we de stijgende lijn te pakken. Verder gaan we graag op buitenrit en maken we regelmatig uitstapjes naar de zee. Grote wedstrijdambities heb ik niet meer, plezier maken is het belangrijkst.”

Bruiloft te paard

De merrie is ondertussen zo speciaal voor Claes geworden, dat ze onderdeel is van de bruiloft die dit jaar plaatstvindt. “Ik ben van plan om te paard naar het stadshuis te rijden in mijn trouwjurk. Dit gaan we deze maand alvast oefenen, om te kijken hoe ze reageert. Verder wil ik deze zomer spring- en crosslessen nemen en veel op buitenrit gaan.”

Droom

De afgelopen jaren heeft de amazone naar eigen zeggen al veel van haar bucketlist af kunnen binken. “Ooit eventing rijden op instapniveau is stiekem wel weer een droom geworden, al lijkt verder raken in de TREC mij ook super leuk”, sluit ze enthousiast af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Privébezit