Afbeelding

Marinde Boekkooi: “Noisette gaf me gelijk een vertrouwd gevoel”

Algemeen

Toen Marinde Boekkooi ruim drie jaar geleden de zoektocht startte naar haar eerste eigen paard vond ze een paard dat niet matchte bij haar eisen, maar wel gelijk haar aandacht trok. Het klikte gelijk tussen haar en de Franse Noisette en het duurde dan ook niet lang voordat ze elkaar helemaal gevonden hadden. Ondertussen hebben ze de stijgende lijn te pakken en ligt plezier maken hoog in het vaandel. 

Eerste eigen paard

“Ik heb een lange tijd op de manege gereden en verzorgpaarden gehad, maar zodra ik een fulltime baan kreeg en het financieel mogelijk werd om een paard te kopen, heb ik dit gedaan”, steekt de amazone van wal. “Via Facebook kwam ik terecht bij de advertentie van Noot. Ze stond op een stal waar meerdere paarden stonden voor de verkoop, dus ik heb een afspraak gemaakt en ben langsgegaan. Ik heb daar meerdere paarden uitgeprobeerd, vervolgens ben ik ook nog bij andere stallen wezen kijken, maar er zat niet echt iets tussen. Uiteindelijk ben ik weer teruggegaan naar het paard waar ik het eerst ben gaan kijken en heb ik haar gekocht.”

Apart kleurtje

De amazone noemt de eerste ontmoeting met de 7-jarige merrie liefde op het eerste gezicht. “De advertentie matchte eigenlijk niet met mijn eisenlijstje, maar haar uitstraling sprak mij zo aan dat ik gewoon ben gaan kijken. Ik wilde een ruin van rond de zeven jaar die al was doorgereden, zodat ik dat zelf niet hoefde te doen. Hier had ik namelijk geen ervaring mee. Ik had ook niet echt ervaring met jonge paarden. Verder had ik een voorkeur voor een paard met een aparte kleur”, vervolgt Boekkooi. “Toen ik daar aankwam mocht ik Noot zelf uit de wei pakken. Ze hinnikte en liep naar het hek. Dat was natuurlijk vast niet speciaal voor mij bedoeld, maar ik vond het heel erg lief. Daarna heb ik even kennisgemaakt, gepoetst en gezadeld. Ze was net drie maanden onder het zadel, er zat amper een stuur of rem op, maar ze gaf mij een heel vertrouwd gevoel. Ik heb ook nog bij andere paarden gekeken, maar daarna besloten dat zij mijn perfecte eerste eigen paard was. Ze was pas vier jaar oud, net zadelmak en pas een paar maanden in Nederland. Alleen het aparte kleurtje matchte met mijn eisen lijstje.”

Crossen

De combinatie besteedde de eerste tijd vooral aan het wennen en een band opbouwen. “De eerste periode heb ik vooral dingen op de grond gedaan. We focusten ons op het elkaar leren kennen, longeren, grondwerk en wandelen. Een paar maanden later heb ik een zadel gekocht en ben ik één keer per week met hulp gaan rijden. Ook zijn we toen een paar keer op stapritjes geweest, iets dat ik steeds verder heb uitgebouwd. Een ruime tijd later ben ik begonnen met balkjes en lage sprongetjes. Toen ik merkte dat ze dit heel leuk vindt, zijn we steeds vaker gaan springen. In 2021 hebben we onze allereerste crossles gereden.”

Buitenrit 

De combinatie houdt zich op dit moment bezig met spring- en dressuurlessen. “Bij de dressuur focussen we vooral op de basis. Ik ben hard aan het oefenen hoe ik haar zo kan rijden en trainen dat ze haar lichaam goed gebruikt, dit gaat steeds beter. Ik hoef niet goed te worden in dressuur en ik heb ook geen wedstrijdambitie, maar ik vind het belangrijk dat ze haar lichaam op de juiste manier gebruikt. Springen en crossen vinden wij allebei een stuk leuker. Ik heb af en toe en springles en verder zet ik vaak zelf een sprongetje neer. Als het weer het straks toelaat wil ik weer een aantal keer meedoen met een crossles. Hier wordt Noot heel enthousiast van en ze pakt het ook erg snel op! Verder gaan we minimaal één keer per week op buitenrit. Soms gezellig met stalgenootjes, maar alleen is ook geen probleem.”

Veelzijdig paard

Boekkooi vervolgt: “Noisette is ontzettend leergierig en pakt dingen heel snel op. Als ze eenmaal doorheeft wat ze moet doen, heeft ze er ontzettend veel lol in. Verder doet ze eigenlijk altijd haar best, ook als ze iets niet meteen snapt. Het is een ontzettend lief paard, zeker als ze je een beetje kent. Geen dag of ritje is hetzelfde, zo blijft het voor beide leuk. Noot is een super veelzijdig paard en ik houd van die afwisseling. We zijn en blijven dan beide enthousiast over de dingen die we doen. En mocht ze iets niet prettig vinden, laat ze dit ook merken. Wat ontzettend fijn is aan haar, is dat ze het daarna ook gewoon loslaat en weer verder gaat.”

Groen paard

De amazone kijkt positief terug op de laatste jaren. “Ik ben het meest trots op waar we nu samen staan. Ik heb een mega groen paard gekocht terwijl ik weinig verstand had van jonge paarden. Ruim drie jaar later kan ik alleen met haar op buitenrit, crossen en springen we geregeld en zijn we ontzettend gegroeid in het rijden. Ik heb haar laatst alleen meegenomen op de vrachtwagen naar de Soesterduinen voor een fotoshoot. Daarna ben ik nog op buitenrit geweest en heb ik wat hindernissen gesprongen. Ze vindt het allemaal goed en heeft er nog plezier in ook! Het is zo’n fijn en makkelijk paard.”

Toekomst

“Het lijkt mij ontzettend leuk om samen een keer een oefencross te rijden. Het hoeft helemaal geen lange cross te zijn of een cross met hoge hindernissen. Ik wil graag gewoon een keer meegedaan hebben om te kijken hoe dat gaat. Of ze dan net zo enthousiast is als tijdens een crossles. Mocht dit in de smaak vallen bij ons beide zou ik dat heel graag wat vaker willen doen.Verder lijkt het mij in de toekomst super leuk om haar voor de kar te beleren, ik denk dat ze dat heel goed kan. Ik zou dan graag lessen willen nemen of een cursus willen doen waarin we beide opgeleid worden. Dan kunnen we er daarna lekker op uit met de menwagen”, sluit Boekkooi gedreven af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Privébezit