Afbeelding

Lienke Peters: “Trots op dat Moon echt van mij is”

Algemeen

Eigenlijk was Lienke Peters niet op zoek naar een paard, maar toen ze een advertentie tegenkwam van de Tinker x NRPS-kruising Moon werd ze op slag verliefd. Ondanks dat de eerste tijd niet zonder slag of stoot ging, maakt Peters’ haar eerste eigen paard alle dromen waar en liggen er nog grote doelen in het verschiet. 

Advertisement

Karakter

“Ik was in augustus 2021 rustig aan het rondkijken naar een paard. Ik was nog niet echt op zoek, maar toen ik een advertentie van Moon tegenkwam was ik op slag verliefd. Zijn looks zijn prachtig en ik kon niet anders dan gelijk een berichtje sturen naar zijn voormalige eigenaar. Van het een kwam het ander en na twee keer bezichtigen en de keuring stond hij in de trailer richting huis. Ik was al verliefd op zijn looks, maar zijn karakter is ook echt geweldig. Moon is heel meedenkend en mensgericht. Karakter vind ik het belangrijkste van alles en dat was op en top.”

Eerste paard

Moon was het eerste eigen paard van Lienke, dus de hele ervaring was nieuw voor haar. “Ik heb Moon de eerste periode vaak wandelend meegenomen naar het bos en buiten op ander terrein, daarna hebben we dit uitgebouwd naar buitenritten onder het zadel. Moon heeft onder het zadel wel iemand nodig die zegt wat we gaan doen, maar als jij duidelijk bent dan doet hij heel veel voor je. Op deze manier konden we samen heerlijke ritjes maken en konden we gezellig met stalgenootjes op pad. Hier genieten wij allebei heel erg van.”

Springen

Toen de combinatie wat meer aan elkaar gewend was, kregen ze de stijgende lijn te pakken. “Toen Moon eenmaal wat meer spieren kreeg zijn we het springen gaan oppakken. Hij was niet bepaald een springtalent, maar dat begint aardig bij te trekken en het gaat steeds beter. Ondertussen springen we een parcourtje van 60CM, wat voor ons nu goed is. We willen eerst op deze hoogte goed rondkomen en ervaring opdoen, wellicht kunnen we over een poosje een stap hoger proberen.” De combinatie heeft vorige jaar twee crosslessen gevolgd. “Dit was ooit stiekem wel een droom van mij, maar ik had nooit verwacht dit met Moon te kunnen doen. Hij vindt het mega leuk! Dit gaan we dus ook zeker vaker doen.”

Complimenten

Lienke vervolgt: “Voorheen snapte Moon het longeren niet heel goed, hier hebben we het eerste jaar veel tijd en energie in gestopt. Ondertussen beginnen de lessen en de duidelijkheid hun vruchten af te werpen en hebben we laatst voor het eerst gelogeerd op onbekend terrein, wat hij mega goed deed. Dit is iets wat ik anderhalf jaar geleden nooit verwacht had. Soms vergeet je even waar je vandaan komt, maar toen de osteopaat ons complimenten gaf over onze vooruitgang werd ik even met de neus op de feiten gedrukt over hoe het ooit was. Hier ben ik echt heel trots op.”

Basistempo 

De combinatie pakt de crosslessen het komende jaar verder op. “Daarnaast zijn we dressuurmatig bezig met het bevestigen van de basis. Moon is liever lui dan moe en loopt vaak onder zijn basistempo, dit verbetert zich steeds meer en we gaan echt de goede kant op. Op dit moment zijn we druk bezig met grondwerk en doen we leuke en uitdagende oefeningen. Moon vindt wat uitdaging erg leuk, we zijn bijvoorbeeld bezig met travers en schouderbinnenwaarts aan de hand. Dit is nog erg lastig, maar het begint er steeds meer op te lijken.”

Vrijheidsdressuur

Ook vrijheidsdressuur is een onderdeel van de training van de combinatie. “Dit blijven we steeds verder uitbreiden”, legt Lienke uit. “Moon kan op dit moment kusje, flemen, spagaat, berggeit en been. Op dit moment ligt de focus op het beter uitstrekken van zijn been, want hij kan hem optillen maar dan stopt hij weer. Daarnaast zijn we bezig om vanuit de spagaat te gaan buigen en dit pakt hij erg goed op.”

Gelukkig

“Moon is echt op zijn gelukkigst buiten in het bos. In de winter is hij alleen iets frisser, dus ik kan niet wachten tot dat voorbij is en we weer relaxte buitenritjes kunnen maken. Nu is het voor mij iets meer opletten, maar nog steeds is het heerlijk om lekker mijn hoofd leeg te maken. Het crossen dat vindt Moon echt geweldig, en ik ook natuurlijk. Moon zijn grootste pluspunt blijft toch echt wel zijn mega lieve karakter. Hij voelt het gelijk als je wat minder in je vel zit of je helemaal rot voelt. Dan kan hij super knuffelig zijn en plakt hij helemaal aan je vast.”

Vertrouwen

Lienke blikt positief terug op de jaren met haar eerste paard. “Ik ben het meest trots op het gevoel dat Moon echt van mij is. Dat klinkt misschien heel gek, maar het was altijd een grote droom en het voelde eigenlijk heel ver weg. Vroeger mocht ik nooit op paardrijden, want dat vonden mijn ouders gevaarlijk en erg duur. Toen ik in 2017 mijn eerste paardrijles volgde, had ik al het gevoel dat een megadroom uitkwam. Dat ik vier jaar later mijn eigen paard kon kopen en onderhouden is natuurlijk fantastisch. Soms is het erg pittig, want de verantwoordelijkheid is erg groot en het kost een hoop, maar zolang de beesten alles hebben en tevreden zijn ben ik dat ook. Moon groeit nog elke dag en elke dag is een feestje. Uiteindelijk willen we nog crosslessen volgen en een keer een oefencross rijden als we een betere conditie hebben. We willen vooral veel kilometers maken in het bos en één team worden. Naar elkaar toe groeien en elkaar volledig vertrouwen is heel belangrijk”, sluit ze trots af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Madinja Photography