Afbeelding

Britt Jansen: “Veel geleerd van de uitdaging om Spikkel door te rijden”

Algemeen

Toen de 16-jarige Britt Jansen tijdens de lockdownperiode op zoek ging naar een verzorgpony, had ze niet verwacht dat ze als manegeruiter de destijds 4-jarige Spikkel mocht doorrijden. Ondanks dat ze zich in de eerste instantie meer aangetrokken voelde tot de welshpony’s, stal de gestippelde pony steeds meer haar hart. Ondertussen komt de combinatie uit op L1-niveau en ligt plezier maken hoog in het vaandel. 

Advertisement

Briefjes

“Ik ben op zoek gegaan naar een verzorgpony tijdens de eerste lockdownperiode, omdat ik niet alleen maar binnen wilde zitten”, blikt de amazone terug. “Ik heb bij verschillende paardenmensen briefjes in de brievenbus gestopt met de vraag of ze een verzorger zochten en een dag later had ik al een berichtje van de eigenaresse van Spikkel. Diezelfde dag kon ik langskomen en begon mijn mega leuke avontuur. Ik ben nog steeds heel dankbaar dat ik op die dag al langs kon komen, ik had me echt geen betere plek kunnen wensen.”

Welsh

Het was niet gelijk liefde op het eerste gezicht tussen Jansen en de Appaloosa x Gelderse pony. “Toen ik Spikkel voor het eerst zag vond ik het een gaaf dier, maar ik voelde me meer aangetrokken tot de welshpony’s. Tot mei 2020 heb ik dan ook alleen daarop gereden, maar daarna werd ik echt te groot. Zodoende ging ik vaker met Spikkel op pad en werd ik steeds een beetje gekker op hem.”

Doorrijden

Ze vervolgt: “Spikkel was destijds pas vier jaar oud en net ingereden. Ik mocht hem als manegeruiter, uiteraard met goede begeleiding, doorrijden. Dit was een grote, maar leuke uitdaging waar ik heel veel van heb geleerd. In het begin had ik nog geen wedstrijdambities, ik reed echt puur voor de lol en ik wilde zo veel mogelijk tijd met hem doorbrengen.”

Doorzetten

Omdat er tijdens deze periode geen fysieke lessen op school aangeboden werden, was de amazone elke dag op stal te vinden. “Ik was zelfs op stal tijdens de online lessen”, vervolgt ze lachend. “Ondanks dat Spikkel heel lief is, was het werken met een jong paard soms best lastig, ik ben dan ook erg blij met de hulp van zijn eigenaresse. Het was erg veel doorzetten, ik heb zelfs een keer bijna opgegeven, maar toch ben ik door de tranen heen verder gegaan. Ik ben daar erg dankbaar voor, want nu heb ik een superleuke pony onder me.”

Basis

Momenteel werkt de combinatie rustig door aan de basis. “Het rijden gaat een beetje hobbelig de laatste weken en ik wil dit op de juiste manier oplossen. Op dit moment rijden we L1, maar hebben we even een wedstrijdstop genomen om ons te focussen op de basis. Ik merk dat onze kwaliteiten liggen bij vertrouwen, respect en goede communicatie. We hebben een goede band en dat voel je tijdens het rijden ook terug. We lossen onze problemen samen op en vullen elkaar goed aan. Het kan natuurlijk niet altijd goed gaan, maar we sluiten elke dag goed af. 

Trots

“Spikkel is absoluut geen sportpony, maar hij doet altijd zijn best”, sluit Jansen af. “Ik ben ook erg trots op de band die we hebben en ik kan me geen leukere pony wensen. Voor de toekomst lijkt het me leuk om meer wedstrijden te rijden, maar ik heb geen doelen wat niveau betreft. We vinden het beide leuk om te doen, dus we kijken waar we samen kunnen komen. Al is plezier maken het belangrijkst.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Smile for Horse