Floor Poland en Passion's Noek P, Foto: Joyce Kolfschoten Fotografie
Floor Poland en Passion's Noek P, Foto: Joyce Kolfschoten Fotografie

Floor Poland over Noek: “Ik heb nog nooit een merrie gehad die zo intens en vol karakter is, maar inmiddels ben ik daar juist heel blij mee”

Algemeen

In het begin ging het rijden bij Floor Poland en haar Passion’s Noek P (v. For Passion D’ive Z) nog niet zo makkelijk. De tienjarige merrie miste het vertrouwen en wilde niet aan het werk. Na veel tijd en door leuke dingen te doen konden de twee een hechte band opbouwen. Inmiddels gaat Noek voor haar amazone door het vuur en hopen ze snel hun internationale eventing debuut te maken.  

Advertisement

“Ik wist meteen dat ik haar wilde hebben” 

“Voordat ik Noek kocht had ik een andere pony, waarmee ik alleen kon dressuren. Omdat ik toch merkte dat ik het springen heel erg miste heb ik toen toch de keuze gemaakt om de overstap te maken naar de paarden. In mei 2018 ben ik dan ook opzoek gegaan naar een paard”, begint Poland. “Op een gegeven moment kreeg ik een filmpje te zien van Noek en ik wist eigenlijk meteen al dat ik haar wilde hebben. We hebben haar toen naar een stal bij ons in de buurt laten brengen, waar ik haar een hele tijd heb kunnen proberen om te kijken of er een klik was. Dat was zeker het geval, waardoor we haar uiteindelijk in augustus hebben meegenomen naar huis.” 

Vertrouwen winnen  

“Ik dacht eerst dat Noek heel nuchter en makkelijk zou zijn, maar toen we elkaar een beetje leerden kennen bleek dat toch niet het geval te zijn. Ze was toch wel echt een merrie en besloot al snel dat ze het werken niet nodig vond. Hierdoor ging ze staken, bokken en rennen. Ze was gewoon echt heel stout. Ik heb het daar wel heel erg moeilijk mee gehad. Het enige dat uiteindelijk werkte was haar tijd geven en aanvoelen wat ze leuk vond om te doen. Daar probeerde ik vervolgens antwoord op te geven door die dingen dan ook te gaan doen. We zijn toen veel naar buiten geweest en hebben veel gesprongen. Het bevestigen van de basis heeft wel nog heel erg lang geduurd, omdat ze nog geen vertrouwen had in haar eigen lichaam. Ze dacht dat ze pijn zou hebben, wat uiteindelijk niet het geval was. Dat kostte heel veel tijd.” 

“Uiteindelijk hebben we een band op kunnen bouwen door veel te poetsen en de dingen te doen die zij heel erg leuk vindt en nu gaat het hartstikke goed. Wat mensen vaak zeggen over merrie’s, dat je hun vertrouwen moet winnen voordat ze voor je door het vuur gaan, dat klopt dus wel”, vervolgt de amazone lachend. “Het was wel heel erg wennen. Ik heb nog nooit een merrie gehad die zo intens en vol karakter is, maar inmiddels ben ik daar juist heel blij mee.” 

Thuis in de eventing 

“Het gaat nu eigenlijk heel erg goed. In eerste instantie wilde ik blijven dressuren en ook echt hoger proberen te komen op wedstrijd, maar toen ik begon met springen merkte ik dat ze veel potentie heeft. We zijn het springen dan ook meer gaan oppakken. Omdat mijn instructeur veel met eventing deed zijn we dat na zo’n anderhalf jaar ook gaan proberen en dat bleek helemaal ons ding. Helaas konden we door een blessure en corona niet meteen op wedstrijd. We hebben toen wat dressuurwedstrijden gereden, waardoor we snel door zijn gegroeid naar het M. Ook hebben we toen lekker gesprongen.” 

“Twee jaar geleden zijn we eindelijk begonnen met crosswedstrijden. Dat ging in het begin helemaal niet. Noek had nog niet voldoende het gevoel dat ik veilig voor haar was. Ze vond de start vooral heel eng, omdat ze niet bij de groep weg wilde. Wel was het zo, dat als ze de eerste twee hindernissen eenmaal had overwonnen ze echt voor goud ging. Dan ging ze heel hard en sprong ze alles foutloos, zonder na te denken over enge hindernissen. Ik merkte dat ze meer vertrouwen begon te krijgen door dit veel te gaan doen en juist die moeilijke dingen op te zoeken. Nu zijn we in anderhalf seizoen M eventing geworden. Dat is wel heel gaaf.” 

Jumping Amsterdam 

“Eind januari gaat Noek met mijn instructeur, Koen van Vulpen, naar Jumping Amsterdam. Hij had zelf een ticket gewonnen met één van zijn paarden, maar wegens omstandigheden kon dat paard niet meer heen. Omdat Noek eigenlijk altijd springt vroeg hij of hij Noek mocht lenen, wat ik natuurlijk hartstikke goed vind. Het is voor haar heel leuk en leerzaam en het is vooral een super gave ervaring. Je hoopt op zo’n moment natuurlijk dat het super goed gaat en dat ze foutloos is, maar eigenlijk is gewoon het hele moment en de ervaring wat telt. Dan maakt het niet eens meer uit hoe ze het doet.” 

Internationaal debuut 

“Ik hoop zelf met de dressuur toch nog het Z in te komen en met eventing hoop ik dit jaar of volgend jaar ons internationale debuut te kunnen maken. Dat hoeft helemaal niet ver weg, ik wil gewoon graag een keer zo’n wedstrijd meemaken. Dat is wel mijn grootste doel voor nu. We zijn nu veel aan het trainen bij Merel Blom en bij TCN Sporthorses en die kunnen mij heel goed helpen op die weg daar naartoe. Dus dat is heel leuk”, sluit Poland enthousiast af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto’s: Joyce Kolfschoten Fotografie en Marissa Hoorn Fotografie