Kielshoop Megan
Kielshoop Megan

Ingmar Veneman over Welsh pony Kielshoop Megan: “Ik denk dat ze in haar leven wel acht ruiters heeft gehad”

Algemeen

Toen vrienden van Ingmar Veneman besloten een veulen te fokken uit hun hengst Ysselvliedt’s Sven, had ze meteen interesse. Ze besloot de pony te kopen indien het een merrieveulen zou worden. Op 9 april 2006 werd het veulen geboren en het bleek inderdaad een merrie te zijn. Naast dat Megan werd opgeleid voor de kar bleek ze ook een ideale leerpony te zijn voor vele ruitertjes.  

Advertisement

Een jonge Megan 

“Toen ze drie was hebben we haar voor de keuring gedaan, maar toen was ze nog veel te jeugdig. Ze is dan ook geen ster geworden”, begint Veneman. “We hebben toen geprobeerd haar drachtig te krijgen, maar ook dat lukte helaas niet. Daarna heb ik besloten haar te beleren voor de wagen, want ik ben zelf veel te groot om op haar te rijden. Via via kwam ik nog een nakomeling van Sven tegen die een jaartje jonger was dan Megan en zo heb ik ze samen als dubbelspan beleerd. We hadden ook besloten haar zadelmak te maken, waarna een meisje uit de buurt op haar is gaan rijden.” 

Een goede leerpony 

“Toen mijn zoon een jaar of drie, vier was heb ik hem met Megan kennis laten maken en aan de hand wat laten doen. Mijn dochter is een jaar jonger en ook die is vanaf dat ze zo’n vier jaar was op Megan gaan rijden en zij zijn toen samen bixies gaan rijden. Ze is er een keer hard afgevallen, waardoor we besloten een ander meisje uit het dorp haar een jaartje te laten rijden. Ook die was er helemaal enthousiast mee en zij is ook bixies met haar gaan rijden, zowel met springen als dressuur. Voor deze periode is Megan nog M dressuur geweest met het tweespan, maar eigenlijk had ik haar toen niet meer voor de kar. Uiteindelijk werd mijn dochter te groot voor Megan en toen is een vriendinnetje van haar op Megan gaan rijden. Ook zij is begonnen met Megan in de verenigingslessen, één keer in de week, waarna ook zij begon met de bixie wedstrijden.” 

Veel ruitertjes 

“Er hebben echt heel veel ruitertjes op haar gereden en die hebben eigenlijk allemaal ook echt leren rijden op Megan. Ze hebben allemaal heel veel plezier met haar gehad. Ik denk dat ze in haar leven wel acht ruiters heeft gehad, waarvan mijn dochter haar het langst heeft gereden. Maar het is gewoon een ontzettend lieve pony. Het blijft wel een boefje, het is natuurlijk een A Welshje, maar ze is absoluut niet gemeen.” 

Eindelijk drachtig  

“Ze is nu eindelijk drachtig dit jaar. We hebben haar toch bij de hengst gedaan, omdat ik vorig jaar even geen ruitertje meer had. Mijn dochter is inmiddels echt te lang voor haar, dus toen heb ik toch besloten om haar bij de hengst te doen. En toen is het wel gelukt!” 

Toekomstige ruiters 

“Volgend jaar wordt ze zestien en krijgt ze een veulentje en ze heeft nu een heel fijn en fanatiek ruitertje. Ik ga ervan uit dat zij haar wel een tijdje gaat rijden en ook gaat starten op wedstrijd. Ze heeft net haar eerste bixie wedstrijd met haar gehad, waar ze ook eerste is geworden! Eigenlijk is Megan altijd, op elke wedstrijd wel eerste of tweede geworden.” 

Forever home 

“Al met al is het gewoon een top pony die het liefste nooit bij mij weg gaat”, sluit Veneman af. “Ik heb haar natuurlijk al vanaf haar geboorte. Ze kan met iedereen en ze is gewoon een hele fijne pony. Iedereen wil haar ook graag hebben, maar ze gaat niet zo snel bij mij thuis weg.” 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Privébezit