Jamie Bosman en Acteur Foto: Falco Noort Photography
Jamie Bosman en Acteur Foto: Falco Noort Photography

Jamie Bosman over haflinger Acteur: “Ik heb hem gewoon eigenwijs doorgetraind en uiteindelijk is hij toch Z met winstpunten geworden”

Algemeen

In het begin ging het rijden voor Jamie Bosman en haar haflinger Acteur niet altijd even makkelijk. Acteur was een echte puber, waardoor Bosman geregeld op de grond terecht kwam. Toen deze periode voorbij was bleek het echter een heel fijn paard te zijn en raakte Bosman erg aan hem gehecht. Na een zware blessure en een periode in het Sporthorse Centre in Heesch zijn de twee nu voornamelijk samen aan het genieten.  

Advertisement

Een lastig begin 

Toen Bosman negen jaar gelden haar haflinger Acteur kocht ging het rijden niet zo makkelijk als gehoopt. “In het begin dacht ik dat ik hem na een jaar weer op Marktplaats zou zetten. Hij was echt gigantisch aan het puberen, echt alleen maar aan het bokken en steigeren. Het was voor mij gewoon een explosie om elke dag te rijden en ik lag er dan ook eigenlijk elke week naast. Op een gegeven moment ging hij het echter toch wel heel erg goed doen, dus toen heb ik hem wel gehouden. Ik heb hem gewoon eigenwijs doorgetraind en uiteindelijk is hij toch Z met winstpunten geworden.” 

Blessure 

“Vier jaar geleden kwam hij kreupel uit de crossles, hij kon echt bijna niet meer lopen. Na allerlei onderzoeken heb ik hem naar het SMDC, het Sporthorse Centre in Heesch, gebracht en daar bleek hij artrose te hebben in zijn heupgewricht. Dat is voor een paard vrij zeldzaam, maar hij is één van de paarden die het uiteindelijk toch heeft. Na heel veel behandelingen doet hij het gelukkig weer, maar springen en crossen doe ik niet meer met hem, echt om zijn heup een beetje te beschermen. Hij kan de belasting van het crossen eigenlijk gewoon niet meer aan.” 

“Voornamelijk leuke dingen”  

“Nu ben ik voornamelijk lekker thuis aan het rijden of op de vereniging. We zijn lekker aan het dressuren en gaan veel naar het bos. We zijn voornamelijk leuke dingen aan het doen. Soms gaat hij wel nog eens mee naar de crossbaan om lekker door het water te stappen, maar echt springen doen we niet meer. Ik weet zeker dat als ik het weer zou oppakken hij het hartstikke goed doet, maar ik wil het risico niet meer lopen. Ik ben blij dat hij er überhaupt nog is. Ik heb er destijds zelfs nog een paard bij gekocht, omdat ik dacht dat hij het niet zou redden. Inmiddels kan ik geen afscheid nemen van mijn andere paard, dus nu heb ik er twee”, verteld Bosman lachend. “Heel soms rij ik nog wel eens een dressuurwedstrijd met Acteur”, vervolgt ze. “Eén keer per jaar is ook het Haflinger Event en daar wil ik eigenlijk altijd wel heen, omdat het zo leuk en gezellig is. Een vriendin van mij rijdt hem ook nog één of twee keer per week, omdat het mij met twee paarden toch wel veel tijd kost. Zij wordt ook steeds fanatieker met hem en ik weet zeker dat als ik hem nu in het Z start hij het eigenlijk gewoon nog heel goed kan.” 

Twee totaal verschillende paarden 

“Mijn andere paard is een holsteiner springpaard en meer een crosser. Ik heb hem nu twee jaar en we zijn voornamelijk spring- en crosslessen aan het rijden. Af en toe rijden we ook al een oefenparcours, maar we doen echt alleen nog de laagdrempelige dingen. Ik wil eerst het jonge er wat uithalen. Hij is op dit moment heel fit en alles aan het uitproberen. Hij zit echt in zijn puberteit, maar pakt alles over het algemeen goed op. Hij is heel betrouwbaar, maar wel echt een heel ander type dan Acteur. Ze hebben echt een heel ander karakter. Wel zijn ze allebei heel lief, daar kan ik echt niks van zeggen. Ik denk niet dat ik nog snel twee van dit soort paarden zal vinden.” 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Falco Noort Photography