Afbeelding
DV

Sara Ouwehand bereikt met 22-jarige Haflinger de Grand Prix: “Trots”

Dressuur

Een week na zijn 22ste verjaardag bereikte Haflinger Rebel de Grand Prix. Zijn eigenaresse en amazone Sara Ouwehand kijkt terug op haar wedstrijd bij Springflower Stables. “Ik ben vooral trots dat we samen alle hobbels hebben kunnen nemen tot aan de Grand Prix.”

Advertisement

Weg niet geplaveid 

“Het was mentaal soms zwaar, maar het heeft de chemie tussen Rebel en mij nooit aangetast. En bottom line is dat waar het om draait.” Ook rijtechnisch had Sara er een hele kluif aan. “Zijn stap is niet heel best en hij heeft een matige galop. Ook voor een Haflinger. Dus je kunt je sowieso afvragen waar ik mee bezig was.” 

Stoppen 

“Voor mij was stoppen geen optie”, legt ze uit. “Ik zag te goed dat ik zélf dingen te leren en te winnen had, zowel mentaal als fysiek. Dat wilde ik niet verleggen naar een ander paard. Hoe moeilijk ik het soms ook vond om kwaliteitspaarden om me heen te zien. Daarbij, wat is kwaliteit? Want qua karakter is Rebel het hoogst haalbare.” 

Sara stipt nog een belangrijke factor aan waarom ze altijd is door gegaan met hem. “Wij doen dit op onze vriendschap. De band die ik met hem heb, gaat overal overheen. Dat is álles waard. Ik heb paarden met meer kwaliteit gereden, met minder resultaat. Gewoon, omdat het gevoel er niet was.” 

Steun 

Het laatste stuk van hun proces was, zoals Sara het zelf zegt, ‘ploegen’. “Als het zo dichtbij is, wordt het spannend en Rebel rommelde met een blessure. De Grand Prix bereiken doe je niet alleen. Ik prijs me gelukkig met de juiste professionals om me heen. Frenk Jespers, Carolien Munsters, Aldo Doveren en Ben van Eck droegen iets bij op het juiste moment.” 

Geen garantie 

“Hoe groot mijn inspanning ook was, succes is niet maakbaar. Mijn voorbereiding kan nóg zo goed zijn, uiteindelijk moet je je overgeven en het is maar net hoe het valt in die acht minuten proef. Die gedachte vond ik het moeilijkst op de weg hier naartoe. Je hebt gewoon nergens recht op, maar dat maakt me nu dés te dankbaarder.” 

Finetunen

“Het was geen wereldproef, daarvoor was het te spannend voor me. Onze eerste rit na de wedstrijd, dát was pas een wereldrit. Gewoon genieten van elkaar, zonder die hele kermis. Dat we nu óók nog spelenderwijs kunnen finetunen, is ons grootste cadeau.” 

Je kan Sara beter leren kennen op www.ruiterpilates.nl dat binnenkort wordt omgedoopt naar RIDER’S BODY SENSE ®  

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Danielle Vink