Afbeelding

Marcella Gül: “Dushi paste precies in het plaatje toen ze op mijn pad kwam”

Algemeen

Ondanks dat Dumara Sue (Dushi) niet de makkelijkste was met zadelmak maken, viel Marcella Gül gelijk voor de nu 13-jarige merrie. Toen ze de hoorde dat haar droompaard te koop kwam, twijfelde ze dan ook geen moment en besloot ze haar over te nemen. Na een hobbelige weg heeft de combinatie de stijgende lijn te pakken en staat de harmonie hoog in het vaandel. 

Advertisement

Spannend

“Dushi kwam op mijn pad toen ik op een trainingsstal werkte”, steekt de amazone van wal. “Ze was één van de paarden die ik zadelmak maakte. Ik kan me nog goed herinneren hoe ze was in de training. Ze vond dingen gauw spannend en dat was duidelijk voelbaar, maar moeilijk om te zien aan de buitenkant. Daardoor was ze niet per se de makkelijkste, maar het klikte gelijk met haar. Toen haar eigenaresse besloot om haar te verkopen, zag ik mijn kans schoon en heb ik haar overgenomen.”

Timing

Ze vervolgt: “Door de spanning van Dushi in de training moest ik extra scherp zijn, timing was daarin heel belangrijk. Ik kan me nog goed herinneren dat ik zei dat alles aan haar klopt; ze is mooi, lief en fijn in haar bewegingen. Zelfs haar bles is kaarsrecht, maar toch ben ik altijd extra op mijn hoede met haar. Hoe langer ik met haar werkte, hoe leuker ik haar vond. Ze was niet onbetrouwbaar, maar vond het gewoon spannend. En doordat ik dat goed aanvoelde groeiden wij steeds meer naar elkaar toe.”

Ervaringen

Gül wilde graag een sportpaard waarmee ze zowel de dressuur- als de springsport ik kon. “Beide deed ze erg leuk en ze genoot van alles. Zij kwam echt op mijn pad en paste precies in het plaatje. Omdat ze alles zo spannend vond, heb ik haar als jong paard veel blootgesteld aan nieuwe situaties en ervaringen. Daardoor voelen wij elkaar goed aan en hebben we vertrouwen opgebouwd.”


Rumi

Sinds een jaar heeft de amazone haar eigen stoeterij. “Met de verbouwingen die daarbij kwamen kijken, stond de sport op een laag pitje. Toen heb ik besloten om Dushi te laten dekken door Iconic B en daar is een prachtig merrieveulen uit gekomen: Rumi. Nu onze stal steeds meer vorm heeft gekregen zijn we weer rustig aan gaan trainen.

Vertrouwen

De amazone is het meest trots op het vertrouwen tussen haar en haar merrie. “We hebben echt onze eigen maniertjes, maar dit brengt natuurlijk ook de nodige uitdagingen met zich mee. Ik heb heel veel van haar geleerd en dat doe ik nog steeds. Het meest trots ben ik dat zij mij elke keer weer nieuwe inzichten geeft. Waar ik vroeger veel meer meeging met wat andere mensen vonden of zeiden, heeft zij mij geleerd dat het zo belangrijk is om je eigen stem te hebben. En om te luisteren naar wat je paard nodig heeft, dit kan voor ieder paard anders zijn.”

Inzichten 

Gül vervolgt: “Eén van die inzichten is dat ik prestaties een stuk minder belangrijk vind dan vroeger. Ik vind dat als je ervoor kiest om te paardrijden, het heel belangrijk is om de omstandigheden voor je paard zo ideaal mogelijk zijn. Wij gaan vast nog wel de sport in, maar ik vind het veel belangrijker dat we in harmonie op elkaar afgestemd zijn en dat zij op een zo gezond mogelijke manier mij kan dragen. Uiteindelijk beleven we hier dan weer plezier van”, sluit ze gedreven af.  

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Manon Arends @je.eigen.wijze / Naomi de Bruijn @debruijnfotografie

Afbeelding