Afbeelding

Dimara Keus: “Poco sprong er gelijk uit voor mij”

Algemeen

Toen Dimara Keus de overstap maakte van de pony’s naar de paarden, viel ze op slag voor de uitstraling van Pocahontas (v. Hot Color).  Ondanks dat het opleiden van de merrie niet zonder slag of stoot ging, kreeg de combinatie steeds meer de smaak te pakken. Ondertussen hebben ze elkaar helemaal gevonden en liggen er nog grote plannen in het verschiet. 

Advertisement

Uitdrukking

“Vorig jaar ben ik opzoek gegaan naar een nieuw paard omdat ik vanwege mijn leeftijd de overstap moest maken”, steekt de amazone van wal. “We zijn rustig opzoek gegaan en kwamen Poco’s advertentie tegen op Facebook. Ik was meteen helemaal verliefd en wist dat zij mijn nieuwe paard ging worden. Haar uitdrukking op de foto in de advertentie sprak mij erg aan, ze keek heel stoer en zelfverzekerd. Daarnaast heb ik ook altijd al een bont paard gewild dus Poco sprong er daarom helemaal uit voor mij. Met de bezichtiging liet ze haar karakter meteen duidelijk zien, wat mij erg aansprak. Ze was nog niet helemaal zadelmak dus ik kon er wel even op maar ik wist van tevoren niet helemaal hoe ze zou uitpakken. Ze probeerde me er af te bokken en te steigeren, maar ik voelde me toch helemaal thuis bij haar en vond het wel leuk dat ze zo veel pit heeft. Daarnaast voelde ik meteen een klik en besloot ik de uitdaging aan te gaan. We zijn bij haar wezen kijken en ze is gekeurd, op 30 maart 2021 hebben wij haar gekocht. Ik heb haar nu dus al dik een jaar.”

Opleiden

Omdat de merrie nog niet volledig zadelmak was toen Keus haar kocht, werd ze eerst een paar weken in training gezet om de basis te bevestigen. “Daarna heb ik het zelf opgepakt, ik had al ervaring in het opleiden van pony’s en dit kwam goed van pas, maar het opleiden van een paard is toch wel net wat anders. Daarom heb ik veel les genomen. Met veel geduld, rust en doorzettingsvermogen hebben we al veel vooruitgang gemaakt.”

Overstap

Momenteel doet de combinatie ervaring op in de eventing om komend seizoen fanatiek aan de start te kunnen. “We rijden nu B en volgend outdoorseizoen wil ik de overstap maken naar het L, dus daar zijn we nu voor aan het trainen. Ook zijn we hard aan het trainen voor de L dressuur omdat ik hier aankomende winter mijn debuut in wil maken. Ook willen we de springwedstrijden weer verder oppakken. Nu zijn we dus vooral op de eventing wedstrijden aan het focussen, maar de dressuur en springen wordt ook hard door getraind”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Malin Wolbers