Afbeelding

Abortus bij Chimaya ‘bijna zeker’ veroorzaakt door wolf

Algemeen Wolvenleed

Het is alsof er niks gebeurd is met Chimaya van Denise Boer uit het Drentse Anderen. Ze staat rustig te grazen tussen de andere paarden, of ze gaat er even bij liggen, zoals op de foto. Hoe anders was dat woensdagochtend. Toen beviel de hoogdrachtige merrie van een niet-levensvatbaar veulen; het beestje was vier weken te vroeg geboren. Het lijkt er sterk op dat een wolf de aanleiding is voor de abortus.

Advertisement

Uit een precies een jaar geleden door AD gepubliceerd artikel, met onder andere gegevens uit een enquête door landbouworganisatie LTO, bleek dat paardenhouders uit Gelderland, Noord-Brabant en Drenthe de wolf als een gevaar zagen. De angst dat wolven stress bij hun paarden zou veroorzaken, of erger nog, voor slachtoffers zou zorgen, leefde intens. En nu is er een dood veulen.

Weer een veulentje in de wei

Chimaya is een 15-jarige merrie (v. Whistler) uit de bekende Ritta-stam, die de familie Boer nu drie jaar in haar bezit heeft. “Zelf heb ik niet zoveel verstand van fokkerij, maar fokker Albert Ebbinge vertelde ons dat ze uit een goed nest komt, en adviseerde om haar te laten insemineren met de jonge en veelbelovende hengst Norton VDL. Wij hoefden niet per se nog een veulen uit haar - ze bracht ons vorig jaar een merrie van Mattias – maar we vonden het toch ook wel prachtig, een veulentje in de wei”, vertelt Denise.

Relaxed als altijd

De hoogdrachtige merrie liep samen met de andere paarden in het land naast hun huis. “Ze vertoonde nog geen enkel teken om te gaan bevallen, had geen uier of niks en was relaxed zoals altijd”, aldus Denise. “Als ze aangeeft dat het veulen zich aandient, zetten we haar apart van de andere paarden buiten, en ’s nachts gaat een hoogdrachtige merrie op stal, met camera-toezicht. Maar Chimaya staat dus nog lekker bij haar weidegenootjes.”

In paniek

Op de bewuste woensdagochtend zette Denise de paarden tegen half negen in het weiland waar goed gras is, nadat ze ’s nachts op een naastgelegen stukje hadden gelopen. “Om kwart over 9 waren ze ineens als een idioot aan rennen”, blikt ze terug. “Ze waren duidelijk ergens door in paniek, want vooral Chimaya en mijn oude pony van 26 doen dat nooit, dus we vonden het heel opmerkelijk maar zochten er verder niks achter.”

Daar lag hij

Totdat Denise’ moeder rond 10 uur iets achter de merrie zag hangen. “Ze ging kijken en daar lag hij, Chimaya’s veulen, vlak bij de afrastering. Helemaal gaaf, op een klein schaafwondje bij zijn oog na, omdat hij waarschijnlijk een paaltje van het hek had geraakt. De nageboorte was er inmiddels afgekomen en de merrie stond er maar wat bij te kijken. Meteen belde mijn moeder de dierenarts; die was er om half elf. Hij heeft het veulen nog wel onderzocht, maar hij was gewoonweg te zwak.”

Niet levensvatbaar

Die had slecht nieuws. “Hij vertelde ons dat je wel uit alle macht kunt proberen het veulen aan het infuus te leggen en op zijn beentjes te krijgen, maar dat een veulen dat vier weken te vroeg is, hooguit 5 tot 10% kans heeft om te overleven. We hebben het hengstje – het was een hengstveulen – laten inslapen. Het was een heel naar gezicht, zo’n paardje dat helemaal ‘af’ is, maar toch duidelijk een prematuur hoopje veulen …”

Verscheurd konijn

Het hele tafereel en de drukte in het weiland zorgden voor bekijks. “Anderen is een klein dorp. Vrienden, buren, ze kwamen allemaal informeren wat er aan de hand was. Toen hoorden we van een buurtbewoner die haar hond had uitgelaten eerder die ochtend, dat zij achter ons weiland, aan de bosrand, een wolf had gezien. We zijn daar gaan kijken, en vonden er een verscheurd konijn. Had die wolf dat misschien gedood?”

Sporen achtergelaten

Denise en de andere dorpsbewoners waren zich bewust van een wolf die ‘in de buurt’ gesignaleerd was. Hij had zijn sporen achtergelaten; in de nacht van zaterdag op zondag waren er schapen aangevallen aan de Anloërweg waarbij één schaap gewond en één gedood werd. Aan de andere kant van Anderen werden zes schapen het slachtoffer. Van die slachtpartij drie weken geleden zijn beelden.

Beelden van de wolf

Meerdere mensen hebben in de wijdere omgeving een ‘uit de kluiten gewassen’ wolf gesignaleerd. Donderdag jl nog filmde een bewoner uit Grolloo – een dorp op een steenworp van Anderen – de wolf op klaarlichte dag als hij vóór haar de weg Grolloo-Rolde oversteekt en op het bouwland ernaast rustig zijn weg vervolgt.  

In de stress

“We kunnen het niet bewijzen, maar het lijkt er heel sterk op dat de abortus ook door ‘de’ – of het telkens dezelfde is, kun je ook niet zeggen – wolf komt. Maar ik gok van wel”, is Denise van mening. “We hebben absoluut geen signalen van een naderende bevalling opgevangen, sowieso heeft ‘iets’ de paarden in de stress gejaagd. Nog nooit hebben we ze zo opgejaagd gezien. Ook onze honden waren van de leg, en ook die zijn dat niet snel.”

Geschokt en bang

De reacties van buurtbewoners zijn heftig. “Mensen reageren geschokt en boos. En ook bang”, vertelt Denise. “Paardeneigenaren vragen zich af of ze hun (jonge) dieren moeten binnenhalen. Zelf vind ik het vooral heel verdrietig en kan ik het eigenlijk nog steeds niet geloven dat dit ons overkomt.”

Wolven in het noorden

Niet alleen in Drenthe, ook in Friesland zijn wolven waargenomen. Een paard aan de rand van het Drents-Friese Wold moest worden ingeslapen nadat het in paniek om de wolf blijvend kreupel was geraakt. Een grote fokker in die provincie haalt elke nacht zijn merries en veulens binnen uit angst voor de wolf. Een fokker van minipaardjes heeft haar merries niet laten dekken omdat haar land zich op een ‘wolvenspoor’ bevindt. “Je leest er niet over, maar dat er angst en bezorgdheid is, is duidelijk”, weet Denise.

Publiciteit

Zijzelf zoekt nu wel de publiciteit. “Ik ben niet zo van alles op social media gooien. De foto’s van het veulen zul je niet op mijn Facebookpagina vinden. Ik zit niet te wachten op wat voor reacties dan ook. Ik krijg er het veulen niet mee terug.”

Optelsom

Dat ze aan Hoefslag haar verhaal doet, is omdat ze paardeneigenaren wil waarschuwen. “Dát het een wolf was, kan ik niet hard maken. Maar we kennen onze paarden, en daarnaast is het een optelsom van alles wat er hier in de buurt gebeurt en ís het dier hier vlakbij meermalen gesignaleerd. Wolven horen hier niet, ze hebben hier gewoonweg de ruimte niet en dus vallen er slachtoffers onder weerloze dieren. Dat moet stoppen.”

Heb jij te maken gehad met (schade door) een wolf? Je kunt daar melding van doen bij BIJ12.nl.

.