Adorijke en Sophydorijke (v. Next Romancier)
Adorijke en Sophydorijke (v. Next Romancier) Foto: Lineke Bennink

Eerste nakomelingen Next Romancier veelbelovend: “Net een ballerina”

Fokkerij

De belangstelling van de fokkers voor de vorig jaar bij het KWPN goedgekeurde hengst Next Romancier (Fürst Romancier x San Amour I) was groot. Geen wonder: hij is luxe, straalt ‘ras’ uit en kreeg een prachtig verrichtingsrapport, met vooral hoge cijfers voor rijdbaarheid & instelling en souplesse. Plus, belangrijk, zijn afstamming is interessant voor veel KWPN-merries (want: geen Ferro, Jazz of Flemmingh).   

Advertisement

Eén van de fokkers die Next Romancier als partner koos voor haar merrie is Lineke Bennink. Bij haar op stal zagen onder andere de KWPN GGK hengst Kayne (v. Governor) en NMK-finaliste Madorijke (Elite, v. Hennessy) het levenslicht. De moeder van deze twee toppers is Adorijke (Elite/pref. sport-dr, v. Rousseau). En bijna drie weken geleden werd haar Next Romancier-dochter geboren!

Bloedspreiding

Bennink is blij met het merrietje. Ze is zwart, net als haar vader. “We hadden natuurlijk al Madorijke gefokt, maar nog een dochter om de lijn (Leen-stam) mee voort te zetten, is prachtig! Het veulen is superchique, luxe, met een charmant koppie, en ze beweegt met veel kwaliteit en is zeer lichtvoetig; ze lijkt wel een ballerina! Ik probeer bij de hengstenkeuze sowieso aandacht te besteden aan de bloedspreiding; dus ook daarin speelde de keuze voor Next Romancier een grote rol.” 


Sophydorijke (v. Next Romancier) - Credit

Uitstraling 

Sophydorijke – zo heet de jongedame – is niet het enige Next Romancier-veulen dat ter wereld kwam dit jaar. “De hengst heeft nogal wat gedekt vorig jaar, en tot nu zijn er zo’n twintig veulens geboren”, aldus mede-eigenaar Rom Vermunt. “Hij lijkt mooie modellen te geven, met veel uitstraling en beweging.” 

Rijdbaarheid   

Het KWPN-rapport van de Fürst Romancier vermeldt onder andere: “Een complete jeugdige hengst met uitstraling, karakter en instelling. Next Romancier kan de rijdbaarheid verbeteren en rasuitstraling en lichtvoetigheid toevoegen aan de dressuurpaardenfokkerij. Daarnaast kan Next Romancier bijdragen aan de bloedspreiding.” 

Nog een veulen?

Bennink heeft de intentie om haar oogappel Adorijke opnieuw te laten insemineren. “Ik laat de fokmerries altijd even scannen in de veulenhengstigheid om erachter te komen of ze schoon zijn, en dat was bij Adorijke het geval. Er zat toen geen bruikbaar ei, dus we wachten de volgende hengstigheid af. Het zou heel mooi zijn als Adorijke ons nog een veulen schenkt, maar haar lichaam moet groen licht geven.”

Gezonde dracht

“We gaan niet forceren met hengstig spuiten. Ook spoelen of ICSI staat voor haar niet op de planning”, vertelt Bennink. “Dat is misschien niet de meest commerciële benadering, maar Adorijke betekent zoveel voor me; eerst als mijn sportpaard, en nu als fokmerrie. Haar gezondheid en welzijn staan op de eerste plek. Ze is als moeder op haar best, dus natuurlijk gaan we voor een gezonde dracht. Ze is zo’n fantastische merrie en we zien haar graag nog vele zomers met een veulen aan de voet in de wei lopen.

Foto’s: Lineke Bennink

Sophydorijke (v. Next Romancier)