Afbeelding

Rianne Ubels: “De paarden zijn voor mij een uitlaatklep”

Algemeen

Rianne Ubels (19) uit Barsingerhorn reed de sterren van de hemel afgelopen weekend. Met de door haar ouders gefokte Living Legend AMR reed ze twee keer naar ruim 68% in de M1 en 2 keer ruim boven de 70% en met Merchandise reed ze maar liefst 12 winst punten bij elkaar, op de zaterdag liep hij naar 76% en 77%!

Advertisement

Met twee ouders (Albert en Marjan) die ook fanatiek in de paardensport zijn, was het onvermijdelijk dat ook Rianne ‘iets met paarden’ zou gaan doen. “Ik heb er ook nooit aan gedacht om iets anders te gaan doen. Als je opgroeit met paarden, word je ermee besmet. Ik hou van die dieren, voel me bij ze op m’n gemak, ik hou gewoon van ze; ze zijn ook een uitlaatklep voor me.”

Ponysucces

Bij de pony’s was ze al succesvol; met haar eerste pony Marinka was ze vijfde op het NK, met Quality’s Eastwood won ze goud, met Quality’s Brian was er zilver en met First Hummer reed ze weer naar goud. Vanaf haar veertiende rijdt ze bij de paarden. Ook bij de ‘groten’ reed ze zich al in de kijker in Ermelo; vorig jaar werd ze achtste, en nu is ze weer bezig voor de selecties.

Full time ‘paarden’

Rianne zit fulltime in de paarden vanaf dat ze van de Havo kwam: rijden, het bedrijf van haar ouders mee runnen én lesgeven. Dat rijden doet ze op eigen paarden én op paarden van andere eigenaren. “Hoewel dat vaak maar tijdelijk is, vind ik het ‘beter maken’ van vaak jonge paarden heel erg leuk. Ik weet dat ze op den duur weg gaan, of terug naar de eigenaar, of ze worden verkocht, maar toch geniet ik er van. Het is fijn om een schakel te zijn in de ontwikkeling van die paarden.”

Living Legend AMR

Eén van haar lievelingspaarden is Living Legend AMR (Grand Galaxy Win x Vivaldi) is gefokt door haar ouders, en dat is meteen haar meest speciale paard, vertelt Rianne. “Haar zuster Kind off Franklin AMR (v Franklin red.), waar ik ook best veel succes mee had, is helaas verongelukt. Living Legend zelf heeft als veulen ook een ongeluk gehad, en dat heeft er voor gezorgd dat we haar aangehouden hebben anders was zij waarschijnlijk verkocht. Zij heeft een heel fijn karakter en ze wil altijd voor je werken. Daarnaast heeft zij echt een fijne bewegingstechniek en dat samen met haar karakter maakt haar heel talentvol. En in haar leeft natuurlijk ook haar zuster voort, dat is heel bijzonder. Naast Living Legend rijd ik ook nog een halfbroer van Kind off Franklin AMR, hij is ook een nakomeling van Franklin. Dit is de 5-jarige hengst Merchandise, hij komt uit Rinoeska en is daarmee een halfbroer van de Grand Prix paarden Binoeska en Macrider Anne, en de AES goedgekeurde hengst Incasso. Merchandise heeft veel overeenkomsten in het karakter met Kind off Franklin AMR.” 

Puzzeltje

Haar ouders fokken op kleine schaal, dit jaar wordt er één veulen verwacht van Mowgli V.O.D uit een Elite merrie van Vivaldi. Aankomend jaar zal de merrie Kiss Of Ride (V.Goldberg) worden gedekt: “Deze merrie, een nu 6-jarige merrie was heel moeilijk toen ze kwam. Om haar zover te krijgen dat ze het onder het zadel weer voor je wilde werken, was echt een uitdaging. Het was een kwestie van doorzetten en héél veel geduld hebben om haar vertrouwen te geven, want ze was echt bang om wat fout te doen. Aanpakken was bij haar echt niet aan de orde, want dan werd ze alleen maar hectischer. Ik moest haar met een zachte hand laten voelen dat meewerken met de ruiter fijn is. Dat puzzeltje met haar was lastig, maar toen het lukte, gaf dat wel heel veel voldoening. Uiteindelijk heeft deze merrie zelfs succesvol meegelopen op de regiokampioenschappen waar ze ook een ticket voor de Hippiade behaalde. Nu ben ik heel benieuwd wat voor veulens ze zal gaan brengen!”

De tijd geven

“Ik wil me blijven ontwikkelen”, vervolgt Rianne. “Van zadelmak maken tot doortrainen. Het is kicken om te merken dat een paard ‘iets voor het eerst fijn doet’. Zoals met die fokmerrie; als je geduld beloond wordt, is dat prachtig. Het belangrijkste in de opleiding van een paard vind ik dat je ze de tijd geeft die ze nodig hebben om zich te ontwikkelen. Elk paard is anders. Ik ben niet zo voor het ‘dwingen’ van een paard; ik vind dat opleiden in harmonie moet gebeuren.”

Happy athlete

Het moet eruitzien alsof het paard het graag doen, is Rianne van mening. “Dus een mooi orenspel, geen gezwiep met de staart, maar echt een happy athlete. Dat je als combinatie plezier hebt en dat ook uitstraalt. Onze paarden krijgen onbeperkt ruwvoer, ze moeten minimaal drie keer per dag de box uit komen en dat ze contact met elkaar kunnen hebben. En afwisseling in het werk. Een keer een buitenrit, longeren, grondwerk, poetsen, knuffelen, beetje spelen met ze in de paddock, een buitenritje maken, een sprongetje …”

Evalueren

“Ik sta elke dag met plezier op om met de paarden aan het werk te gaan, ook met dit weer, haha. Het motiveert natuurlijk enorm dat we fijne paarden hebben. Natuurlijk zit het wel eens tegen, dat het niet lekker ging of zo. Maar dan moet ik dus harder trainen. Ik evalueer een proef altijd met m’n moeder; we bespreken de proef en het protocol, en daar werken we dan aan in de training. Mijn moeder is ook degene die me les geeft. Bij de pony’s trainde ik bij Monique Peutz, nu train ik even niet bij een ander. Op dit moment heb ik nog geen behoefte om bij iemand anders te rijden, maar als het nodig is, ga ik dat zeker weer doen.”

Stapje voor stapje

Het uiteindelijke doel van Rianne ligt voor de hand: “Grand Prix rijden! Met de 7-jarige James Brown (Desperado x Kennedy) rijd ik nu ZZ-Zwaar, die zou het misschien kunnen. Pasje piaffe/passage laat hij al zien.” Rianne is nu bezig met haar eerste instructeursopleiding, van Gert Naber. Wat wil ze meegeven aan haar leerlingen tijdens haar lessen? “Dat ze kleine doelen voor ogen hebben, zodat je elke keer zo’n mini-doel kunt bereiken, stapje voor stapje. Je doel realistisch houden maakt ook dat je plezier in het rijden houdt.” 

Foto: Privébezit

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan