Afbeelding
Foto: Horsefitshop

Een detox-kuur voor je paard, is dat nuttig?

Algemeen

Misschien doe jij het wel eens, een weekje helemaal ‘ontgiften’ door middel van een detox kuur. Na zo’n kuur voel je je weer fit en heb je nieuwe energie. Het belangrijkste doel van een detox kuur is je lichaam rust geven om weer in balans te komen en je gezondheid te ondersteunen. En weet je, bij paarden is dat niet anders! 

Advertisement

Dipje

“Met mijn 8-jarige ruin Jodokus ben ik M1-dressuur”, vertelt Laurien. “We maken voor de lol een sprongetje en gaan regelmatig het bos in. Hij is altijd een heel happy paard, en dat maakt mij een happy rider. Maar tegen de winter merk ik dat hij wat lusteloos wordt; ik moet hem behoorlijk motiveren om aan het werk te gaan. Zelf ben ik ook niet zo’n type dat houdt van kou en regen, dus ik snap zo’n dipje wel!”

Weer helemaal de oude

“Maar aan het weer en de omstandigheden kan ik niks veranderen. Hoe kan ik er dan voor kunnen zorgen dat hij lekkerder in zijn vel zit? Een vriendin raadde NAF D-Tox aan en dat heb ik Jodokus gegeven, tien dagen lang. Je wilt niet weten wat een verschil! Hij is weer zijn vrolijke zelf. Hij voelt als vanouds; het rijden gaat fijn en ik stap er weer met plezier op.”

Waarom je paard helpen met detoxen? 

“Net als mensen functioneren paarden het beste als hun lichaam in homeostase is. Homeostase is het punt waarop het lichaam optimaal functioneert en is een voorwaarde om maximaal te presteren”, legt Lars Pronk, voedingsexpert bij NAF, uit. “Paarden krijgen in hun dagelijkse leven te maken met invloeden die hun balans kunnen verstoren. Deze invloeden kunnen van binnen of buitenaf komen en leiden tot het vrijkomen van gifstoffen die de algemene gezondheid en prestaties ondermijnen. Een teveel heeft een negatief effect op het afweersysteem. Een detox helpt om dit proces een halt toe te roepen.” 


Wanneer kan ik het beste een detox geven? 

Lars: “Eigenlijk kan het altijd, maar vooral als het weer verandert - in het voorjaar en najaar - en bij de wisseling van weide- naar stalseizoen en vice versa. En wist je dat bepaalte ingredienten juist dan groeien in de natuur! Ook die zijn van invloed op het gestel van je paard! Een detox is ook aan te raden bij een verandering van omgeving, bij verwondingen, of als je denkt dat je paard uit zijn natuurlijke evenwicht is. Dat voel je zelf het beste aan; jij kent je paard immers als geen ander!” 

Vertrouw op NAF 

“Op basis van alle kennis en inzicht in de verhoudingen van oxidanten in het paardenlichaam heeft NAF gerichte groepen ontwikkeld die als unieke formule zijn verwerkt in een groot aantal Five Star-producten”, vertelt Lars. “Deze kunnen langdurig worden gegeven voor de ondersteuning van de gewrichten, gezonde luchtwegen en de hele gezondheid in de dagelijkse strijd tegen gifstoffen.” 

Invloed op humeur en werklust 

Bij Jodokus heeft een D-Tox kuur geholpen, en Laurien is zeker van plan opnieuw een kuur te geven als ze merkt dat het humeur en de werklust van haar paard veranderen. “Geweldig dat tien dagen lang één schepje D-Tox over zijn gewone krachtvoer - uiteraard kreeg hij ook gewoon zijn ruwvoer - zorgt voor zo’n verandering! Ik ben blij dat mijn topper weer vrolijk is! Als ik hem zo simpel kan helpen met een kuur, waarom zou ik dat dan niet doen?!” 

>> Meer informatie over NAF D-Tox 

Bespreek je detoxbehoeften met NAF op Facebook of Instagram!