© DigiShots
© DigiShots DigiShots

Blog Stephan Wensing I VPRO knalt paardensport neer

Algemeen

Oei, dat deed zeer! De meest succesvolle cabaretier / televisiepresentator van dit moment, liet in zijn avondshow echt helemaal niets heel van de paardensport. De grootste disciplines werden op de hak genomen, voorzien van zeer confronterend beeldmateriaal (Lubach had zijn huiswerk voor elkaar!). Niets bleef bespaard en als je niet beter zou weten zou je echt acuut stoppen met alles wat met paardensport te maken heeft. Niet alleen werd de ernst van de misstanden zeer geraffineerd uitgebeeld en besproken, ook werd de spot gedreven met het ‘tegengeluid’ vanuit de paardensport. Eigenlijk werd dit volkomen belachelijk gemaakt. Wie gelooft dat een paard van 600 kilo alleen maar doet waar het zelf zin in heeft? En paarden moeten net als mensen gewoon werken voor de kost en inwoning. En kinderen vinden het ook niet altijd leuk om naar school te gaan. Pff, dit komt even hard aan. Dit is een klassiek voorbeeld van kaal geschoren worden. En tot overmaat bedankt de bondscoach springen iedereen tot de toiletjuffrouw aan toe, maar vergeet de paarden. 

Advertisement

En nu?

Het eerste probleem is dat paarden vakmensen de niet paarden vakmensen (en vooral de tegenstanders) helemaal niet serieus nemen. Zelfreflectie en inleving is hier ver te zoeken. Ik vind het echt wel begrijpelijk dat iemand die niet de paardensport beoefent, vindt dat dit ook niet samengaat en dat je geen dieren als attribuut moet gebruiken voor eigen plezier en gewin. Het is te absurd om het standpunt te blijven verdedigen dat de paardensporter rijdt voor het paard. Nee, geef toe dat het je zelf een enorme kick geeft en nooit zeker weet of je paard dit ook zo ervaart. Dat is eerlijk! Niemand gelooft die flauwekul dat paarden alleen maar plezier hebben in wat er van ze gevraagd wordt in de paardensport. En ja, het gaat weleens faliekant mis, zoals de voorbeelden bij Lubach het grote publiek lieten zien. En dat is onvergeeflijk en mag nooit meer gebeuren! Paarden behoren niet hun benen te breken en afgemaakt te worden tijdens een wedstrijd! Een coach behoort niet de ruiter aan te sporen tot het slaan van een paard tijdens een wedstrijd! Hier zijn geen excuses voor en het eerste wat de paardenwereld moet doen is zich openlijk excuseren voor deze abcessen. Geen gemaar en geen gedraai!

De slimmigheid van Lubach (die is nog niet zo snel te overtreffen) vergt wel enige intelligentie voor wat betreft een succesvol wederhoor. Naast het toegeven dat het voor paarden echt niet altijd leuk is, is het voor paarden nog minder fijn om in het wild te worden uitgezet of in het toerisme te worden ingezet. Paarden zijn zo gedomesticeerd en wel degelijk in bepaalde mate leergierig dat de combinatie sport en paard een win win situatie kan zijn. Paarden willen aandacht en paarden zijn wel degelijk gevoelig voor beloningen. En paarden betekenen veel voor mensen, niet alleen in de sport. Is het erg dat een paard hierin ondergeschikt is? Hier komt weer die eerlijkheid om de hoek kijken. Ja, paarden worden gebruikt, die kiezen niet zelf. En mensen beleven daar veel plezier aan. Is dat nu zo moeilijk om toe te geven?

Er zijn veel te veel paarden om te kunnen stoppen met de sport. Dan zou de enige oplossing een massaslachting zijn. Er zijn ook veel te veel mensen die zo intens gelukkig worden van paarden dat geen enkel standpunt rechtvaardigt dit geluk af te pakken. Ik ken een fantastische vrouw die ernstig ziek is en haar droom is nog om een L proef te rijden en een prijs te winnen. Wat heeft de heer Lubach daarop te zeggen? Ik ken een fantastische jongen met een zware beperking en een verleden waar niemand mee wil ruilen die met het behalen van een winstpunt in de klasse B zijn grootste wens in vervulling zag gaan. Ik ken mensen die werkelijk alles over hebben voor hun paarden. Ik ken paarden die echt niet de hele dag in de wei willen staan. Ik ken paarden die absoluut niet met pensioen willen. Ik ken paarden die zichtbaar vrolijk worden van een wedstrijd. Er is heel veel tegengeluid, maar naar de juiste bewoordingen moet nog wel even gezocht worden...