Ellen Coots en Jaragon van Ast
Ellen Coots en Jaragon van Ast Foto: Privébezit

Ellen Cloots: “Als ik hem niet zou kopen, zou hij naar de slacht gaan”

Algemeen

Toen Ellen Cloots in 2019 ging kijken naar de toen tienjarige Jaragon van Ast (v. Aga Khan), kwam ze in een lastige situatie terecht. Als zij hem niet zou kopen, zou hij naar de slacht gaan. Uiteindelijk, drie jaar later, rijdt de combinatie in het Z1!

Advertisement

Potentie

“Een lesklant van mij was in 2019 op zoek naar een eigen paard en vroeg aan mij of ik mee wilde gaan kijken naar Jara. Hij stond toen al een hele lange tijd stil en er werd niks mee gedaan. Tijdens het opzadelen trok hij zich los, waar mijn lesklant meteen op afknapte, omdat ze dacht dat zijn karakter te moeilijk zou zijn voor haar. Later bleek dat zijn zadel gewoon echt heel erg slecht lag. Ik zag zelf wel potentie in hem. Ik voelde dat er ergens nog wel iets van stap, draf, galop en wijken in zat. Ik dacht dat dat gewoon wel weer terug naar boven zou komen naarmate hij weer opgepakt zou worden”, vertelt Ellen.

Budget

“Een paar maanden later stuurde de oude eigenaar mij een bericht om te vertellen dat hij nog steeds te koop stond. Ik wilde destijds eigenlijk een paard kopen met potentie voor de internationale sport, maar dat budget had ik niet. Het plan was dus om Jara te kopen, hem verder op te leiden, uit te brengen en hem daarna voor meer geld te verkopen, zodat ik een ‘beter’ paard kon kopen. In eerste instantie werd mijn bod niet geaccepteerd, maar drie weken later werd ik toch teruggebeld dat het akkoord was.”

“Ik wilde het risico niet lopen”

“Klinisch werd hij volledig goedgekeurd, maar op de foto’s bleek dat er toch iets niet helemaal goed was bij zijn benen. Jara was toen bijna tien en de dierenarts zei dat het waarschijnlijk geen problemen zou gaan geven, maar hij kon dat niet met zekerheid zeggen, omdat hij deze foto’s niet met oude kon vergelijken. Jara stond al een langere tijd stil, dus er bestond een kans dat hij er last van zou krijgen zodra hij aan het werk ging. Daarna hebben wij dus besloten het niet te doen. Voor mijn eerste eigen paard wilde ik dat risico niet lopen en het was natuurlijk de bedoeling dat hij daarna als gezond paard weer verkocht zou worden.”

“Ik besloot over zijn leven”

“De eigenaar zat toen echt ik zak en as. Jara stond al heel lang te koop en hij wist ook dat ik eigenlijk de laatste optie was. Toen mijn vader en ik terugliepen naar de auto, hoorde ik de eigenaar heel ontmoedigd zeggen: “Nou dan gaat hij naar de slacht”, vertelt Ellen geëmotioneerd. “Ik keek achterover en Jara stond daar nog half verdoofd, heel zielig te kijken. Ik zei tegen mijn vader: “Als wij hem nu niet nemen, dan gaat hij dood”. Ik kon het echt niet over mijn hart verkrijgen, ik besloot op dat moment over zijn leven. Uiteindelijk heb ik besloten om het risico te nemen. Ik ben terug naar binnen gegaan, heb een laag bod gedaan en heb hem meegenomen. Ik weet niet of die man hem ook echt naar de slacht had gedaan, want hij stond ook met tranen in zijn ogen, maar ik wilde het risico niet nemen. Ik vond het zo erg”, vertelt ze.

Wedstrijden

“Ik heb hem toen hij bij mij kwam meteen helemaal laten nakijken door een osteopaat, zadelpasser enzovoort. We zijn daarna langzaam begonnen met rijden, zowel dressuur als springen. Drie of vier maanden later heb ik met hem een parcours van 1.10m gesprongen en een proef gereden, zodat ik mijn instructeursdiploma voor België kon halen. We reden vooral veel wedstrijden in Nederland en onze eerste M1-wedstrijd wonnen we, maar mensen waren best negatief over Jara. Zij zeiden dat we het Z nooit zouden halen. Om het tegendeel te bewijzen, ging ik heel hard trainen. Iedere training reden we de oefeningen van het M, maar op den duur liet Jara merken dat dit voor hem echt te veel was. Hij heeft me dus echt geleerd om de tijd te nemen. We zijn meer gaan afwisselen en meer gaan springen, want dat vind hij heel erg leuk. Na een tijdje hebben we de wedstrijden weer opgepakt, waarna we toch in het Z1 zijn uitgekomen! Ik kon het uiteindelijk echt niet over mijn hart verkrijgen om hem te verkopen.” 

Eerlijk

“Ik heb altijd de ambities gehad om in de Prix St. Georges te rijden, maar dat wil ik niet met Jara doen. Hij is heel moeilijk in zijn lichaam, dus ik vind het niet eerlijk om dat van hem te vragen. Hij is nu dertien, en misschien haalt hij het op lange termijn wel, maar ik heb vorig jaar een jong paard gekocht. Die heeft heel veel potentie voor het hogere werk en loopt op dit moment M, dus die kan eigenlijk meteen achter Jara aan. Jara vond de eenvoudige wissels in de trainingen al erg moeilijk, dus ik ben blij dat ik dat niet meer aan hem hoef te vragen en ik op dat niveau gewoon door kan met mijn jonge paard. Die heeft zeker potentie om in de Prix St. Georges uit te komen, dus ik vind dit de meest eerlijke optie voor ons allemaal”, sluit Ellen af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan  

Foto: Privébezit