Made in Holland ACB, D- Presley’s Milagro, Night Prince en Ziro La Di.
Made in Holland ACB, D- Presley’s Milagro, Night Prince en Ziro La Di. Ivon Nooijen Fotografie

Vier van de vier D&R Sportpony’s goedgekeurd bij NRPS: “Super trots!”

Algemeen

Afgelopen zaterdag werden op de showdag van het NRPS twee pony’s van Richard Reurings en Dennis Dolleweerd goedgekeurd. Het gaat hier om de driejarige hengsten D&R Sportpony’s D- Presley’s Milagro (v. Speycksbosch Dickens) en D&R Sportpony’s Night Prince (v. Nightfever II). Vorig jaar werd D&R Sportpony’s Made In Holland ACB (v. FS Mr. Right) goedgekeurd en in 2020 D&R Sportpony’s Ziro La Di (v. Zip). Dat maakt dus vier op een rij. 

Advertisement

Nieuwsgierig

Richard vertelt: “Wauw wat was dit een geweldig weekend om alle vier de pony’s op de showdag van de NRPS bij elkaar te hebben. Het weekend begon met de driejarige D&R Sportpony’s D- Presley’s Milagro. Het is een pony met heel veel sport in de bloedlijn. Zijn moeder heeft al vier nakomelingen gebracht die EK’s hebben gelopen. Hij is eigenlijk Welsh gefokt, maar Dennis en ik vonden hem meer bij het NRPS passen, omdat het echt een allround pony is. Hij heeft dus zowel kwaliteit voor springen als dressuur. Het is wel een iets sensibele en jeugdige pony, maar laat een supermooi voorbeen zien met veel knieactie. Af en toe is hij wat kijkerig, maar blijft alsnog heel braaf. Los in de kooi is hij nog een beetje onzeker, maar tijdens het springen kwam er toch wat nieuwsgierigheid naar boven toen hij na elk lijntje terug naar de jury ging om even polshoogte te nemen wat daar aan de hand was.” vertelt Richard lachend. 

 “We vinden het belangrijk dat pony’s zowel kunnen springen als dressuren”

“D&R Sportpony’s Night Prince is een sterke pony met een super karakter. Hij is heel nuchter en niet snel onder de indruk van iets. Het is ook echt een allround pony. Zijn vader heeft heel veel springvermogen en zijn moederlijn heeft meer dressuurkwaliteiten. Dat is terug te zien in hoe gemakkelijk Night Prince beweegt en in zijn mooie techniek van springen. Dennis en ik vinden het sowieso belangrijk dat pony’s zowel kunnen springen als dressuren. Met springen heb je een stukje losgelatenheid in de rug nodig. Als ze die losgelatenheid niet hebben, kunnen ze ook niet springen.”

Paard in een ponyjasje

De ook in Duitsland goedgekeurde D&R Sportpony’s Made in Holland ACB is zeker een bijzondere verschijning. Hij werd onder het zadel voorgesteld door Raïza Hendrix. “Zijn vader is een C-pony en zijn moeder is een heel klein paard. Made is een pony met paardenbewegingen, die ook nog eens super nuchter is. Zijn kwaliteit ligt bij zijn losgelatenheid en schwung door het lijf. Een fijne bijkomstigheid is dat hij er ook nog eens top uitziet.”

Perfecte match

De vijfjarige hengst D&R Sportpony’s Ziro La Di werd ook onder het zadel gepresenteerd, door Luc van Hoorn. Wederom een pony die zowel dressuur als springbloed heeft. “Zijn vader heeft internationaal dressuur gelopen en aan zijn moeders kant zit weer meer springbloed. In allebei de disciplines komt hij goed uit de voeten, maar misschien is onze hoop toch wat meer gevestigd op het springen. Uit de eerste jaargang van Ziro kwamen al twee toppers. Ons hengstveulen van Ziro werd nationaal kampioen en de andere was het beste merrieveulen van Nederland. Luc en Ziro zijn een super goede match, daar zijn we uiteraard heel erg blij mee.”

Samenwerking

“Dennis en ik hebben D&R Sportpony’s eigenlijk als hobby naast ons werk. Inmiddels is het wel een beetje een erg uit de hand gelopen hobby geworden, maar we doen het nog steeds met alle plezier. De samenwerking tussen Dennis en mij begon rond 2017. We hadden toen voor het eerst contact op het CHIO Rotterdam. We waren allebei daar aan het werk en zo raakten we aan de praat over pony’s. Hij vroeg of ik een keer langs kwam, want hij had wat hulp nodig met het klaarmaken voor de hengstenkeuring. De klik was er meteen en we versterkten elkaar met de gedachtes en ideeën die we hadden. Zo is D&R Sportpony’s eigenlijk geboren.”

Schot in de roos

“Het liefste kopen we drie veulens per jaargang. In 2017 kochten we als eerste Ziro la Di, een jaar later kwam daar Made in Holland bij en in 2019 kochten we Presley en Night Prince. We zoeken de veulens altijd zorgvuldig uit. Het is niet zo dat we er twintig kopen en dan wel kijken welke het wel en niet gaan doen. Tot nu toe blijken alle vier onze aankopen een schot in de roos te zijn, dat voelt als kers op de taart. De ponyfokkerij mag in Nederland sowieso meer onder de aandacht komen. Het is belangrijk dat we de fokkerij verbeteren in plaats van vermeerderen. Er moet goed gekeken worden naar de juiste hengst voor de merrie. Het is meer dan alleen een kleurtje, óók bij pony’s.” sluit Richard af.

Bron: De Hoefslag