Prijsuitreiking Klasse ZZ Licht 1. Bart Veeze - Kyton, 2. Adelinde Cornelissen - Luqiedo, 3. Kirsten Brouwer - Jack Daniels
KNHS Indoorkampioenschappen 2022
© Digishots
Prijsuitreiking Klasse ZZ Licht 1. Bart Veeze - Kyton, 2. Adelinde Cornelissen - Luqiedo, 3. Kirsten Brouwer - Jack Daniels KNHS Indoorkampioenschappen 2022 © Digishots digishots

Blog Stephan Wensing | “Prijzen wegkapen deel 2”

Algemeen

Mijn blog over het wegkapen van prijzen door ‘professionals’ op KNHS Kampioenschappen, lijkt veel te hebben losgemaakt. Zo ontving ik ongelooflijk veel reacties, steunbetuigingen, maar ook vragen. Nu zijn mijn blogs eigenlijk niet meer dan een opgekomen mening, maar nu er zo massaal gereageerd wordt, kan een vervolg niet uitblijven. Ik schrijf op De Hoefslag site over paardenzaken (niet juridische) die mij opvallen en waar ik wat van vind. Het is natuurlijk niet aan mij om de wereld te verbeteren, maar als er zo’n duidelijke roep is om een nadere beschouwing dan ga ik die zeker niet uit de weg.”

Advertisement

Meerderheid onderschreef mening

“Het viel mij op dat nagenoeg alle reacties (en dat waren er nogal wat) mijn mening onderschreven. Een enkeling zag het anders, namelijk dat het juist een uitdaging is om tussen de profs te rijden ook al weet je dat je kansloos bent. Dat haalde ik in mijn blog ook al aan; je doet mee om mee te doen en niet om een prijs te halen. Maar in feite gaat het daar niet om. Breedtesport dient breed te blijven en niet exclusief voor een klein groepje topruiters en de groep waar het voor bedoeld is, te regraderen tot opvulling. Dat verdienen deze ruiters en paarden niet!”

Niet eenvoudig

“Ik geef toe dat een concrete oplossing nog niet zo eenvoudig is. Zoals gezegd, de uitdaging om met iets te komen ga ik zeker niet uit de weg. Ik denk aan het volgende. Er zijn elk jaar twee KNHS kampioenschappen (Indoor en Hippiade). Mijn idee is om alle kaderleden uit te sluiten van deelname aan (regio)kampioenschappen. Deze groep heeft al voldaan aan zeer zware criteria en mag zich tot de topgroep van de dressuur rekenen. Het is dan ook niet levenslang, dus als een ruiter niet meer deel uitmaakt van een kader dan kan hij/zij wel gewoonlijk deelnemen aan een KNHS kampioenschap.”

Breedtesport of topsport

“Verder stel ik dan voor dat elke ruiter die in de periode van het kampioenschap inschrijft voor een kampioenschap in de Suptop of Topsport (bv. Jeugd) evenmin kan deelnemen aan kampioenschappen in de Breedtesport. Dan ligt de bal feitelijk bij de ruiter die een keuze moet maken (Breedtesport op Subtop/Topsport). Volgens mij zijn we er zo wel en lijkt dit mij een mooie belangenafweging. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen beroepsruiters en niet beroepsruiters (dat lijkt mij niet te doen), maar de elite wordt wel geconfronteerd met keuzes (die er nu niet zijn). Ofwel je kiest voor Breedtesport, maar dan geef je Subtop/ Topsport op (qua kampioenschappen) en als je in een kader zit dan hoor je echt niet meer thuis in de Breedtesport.”

Aan mijn ‘oplossing’ zullen zeker de nodige haken en ogen kleven, maar voor nu is dit het even.

Stephan Wensing is bekend als advocaat en gespecialiseerd in hippische kwesties. Maar Stephan is ook dressuurjury, -trainer en -liefhebber. Voor De Hoefslag blogt Stephan over alles wat hem in de paardenwereld verbaast en bezighoudt. Behalve over rechtszaken.


Stephan Wensing - Faas Dakriet

Afbeelding