Stal in Charkov
Stal in Charkov

Tommie Visser over paarden in Oekraïne: “Beangstigende en uitzichtloze situatie”

Algemeen

In Oekraïne zijn al meerdere stallen gebombardeerd. Een rijschool in Bucha was daar één van, waarbij veertien paarden om het leven kwamen. Ook Tommie Visser vreest het ergste. Hij doet zijn verhaal over de situatie op de stal in Charkov (Oekraïne), waar hij al meer dan tien jaar komt om les te geven. 

Schuilkelder

Tommie vertelt: “Het gaat er echt niet best aan toe daar op het moment. De mensen die ik lesgeef waren met vakantie, dus die konden niet meer terug. Het personeel is er vandoor. Er zijn alleen nog twee mensen op stal over, die alle 40 paarden verzorgen. De stal zit op de meest ongunstige plek die je je kan bedenken. Het ligt heel dicht bij de Russische grens. Op 200 meter van hun stal wordt geschoten, dus de paarden kunnen nergens heen. Ze kunnen de stal niet uit, alleen als het rustig is met schieten gaan ze snel een rondje in de molen. Onder de binnenbak zit een restaurant, die gebruiken de twee personeelsleden als schuilkelder.” 

Uitzichtloos

“Ik heb elke dag nauw contact met mijn klanten om te horen of ze de paarden daar weg kunnen halen, maar het is gewoon te gevaarlijk. Van de week liepen er twee vrouwen naar hun werk op de weg van de stal en werden beschoten, één vrouw is overleden. Ze hebben de beschikking over een grote vrachtwagen en een busje, dus er kunnen sowieso maar acht paarden tegelijk vervoerd worden. Daarbij komt nog kijken dat het personeelslid dat de vrachtwagen kan besturen een man is, dus het land niet uit mag. De paarden loslaten is ook geen optie, het is namelijk een gebied met weinig bos en de kans zou heel klein zijn dat ze het zouden overleven. Gelukkig is er voorlopig nog voldoende voer, maar als er nieuw voer nodig is zal dat ook lastig gaan aangezien de vrachtwagens niet op bestemming kunnen komen. Mijn klanten kunnen het ook niet geloven dat het echt gebeurt, dit is natuurlijk je grootste nachtmerrie. Het enige wat ze kunnen doen is hopen dat hun stal niet wordt gebombardeerd. Het is echt een beangstigende, uitzichtloze situatie.”

Bron: De Hoefslag