Blauw Oog
CHIO Aachen 2012
© DigiShots
Blauw Oog CHIO Aachen 2012 © DigiShots DigiShots

Australische ruitersportfederatie komt met richtlijn rond ruitergewicht

Algemeen Ruitergewicht

De Australische ruitersportfederatie (EA) heeft een nieuwe richtlijn uitgevaardigd. Daarin staat dat de maximale last die een paard mag dragen niet meer dan 20% van zijn lichaamsgewicht mag zijn. Concreet betekent dat dat ruiter en tuig samen niet meer dan een  vijfde van het gewicht van het paard mogen wegen. 

Advertisement

“Optimaal welzijn”

Volgens de EA is de richtlijn al aangenomen door de dressuur- en de eventingsport in Australië. Andere disciplines overwegen ook om ze te volgen. Met de richtlijn (dus geen regel) streeft de EA naar een optimale gezondheid, veiligheid en welzijn van paard én ruiter. 

De federatie zegt: “Het gecombineerde gewicht van paard en ruiter kan een impact hebben op de algemene gezondheid, biomechanica, positionering en balans van de combinatie op verschillende ondergronden. Al die factoren zijn belangrijke elementen in het bewaken van een optimaal welzijn van de combinatie.”

Wegen niet aan de orde

De EA wil ook zorgen voor educatie en duidelijkheid. Ze wil bewustzijn creëren rond de verwachtingen naar atleten, eigenaren, ouders, juryleden, officials en het publiek over paardenwelzijn en het vermogen van een paard om een last te dragen. “De richtlijn zorgt dat mensen nauwkeuriger kunnen inschatten welke last een paard maximaal kan dragen. Coaches zullen er informatie uit kunnen halen om met hun atleten in gesprek te gaan onder het onderwerp.

Er verandert niets aan de beoordeling van een paard en zijn atletische prestaties door juryleden. De richtlijn zal ook niemand verhinderen om te rijden. De EA geeft aan dat het wegen van ruiters met hun tuig heel gangbaar is in de endurance, maar verduidelijkt dat dat in geen enkele andere discipline zal ingevoerd worden. 

De EA voegt nog toe dat de maximale last voor een paard minder kan zijn voor jonge paarden, paarden die herstellen van een blessure of ingreep, die terugkeren na een lange pauze of drachtige merries. Ook voor volwassenen die jonge paarden of pony’s opleiden, zal dat anders liggen.

Bron: Horse and Hound

Foto: DigiShots