Grazen
© DigiShots
Grazen © DigiShots Leanjo de Koster

Docent pleit voor meer regels voor omgang met paarden

Algemeen

Paardensport en therapie met inzet van dieren ziet docent Kathalijne Visser niet snel verdwijnen. De docent mens-dier interacties van Aeres Hogeschool in Dronten wil dat er meer richtlijnen komen hoe mensen moeten omgaan met dieren. “Een paard kan ook een slechte dag hebben.”

Advertisement

Rekening houden met het paard

Kathalijne gaat onderzoeken doen over de relatie van mensen met paarden en honden en start binnenkort met onderzoek naar hoe paarden reageren tijdens therapiesessies met mensen met een beperking. Aan de Stentor vertelt ze “Ik hoop  dat er in sommige situaties beter met paarden wordt omgegaan. Paarden kunnen ook een slechte dag hebben. Dat gaat niet samen met topsport. Ruiters moeten dit accepteren en meer rekening houden met het paard. Ik hoop dat bij sommige ruiters trainingsmethodes beter worden, zodat iedereen blij is. Als een paard vijf minuten nadat hij iets stouts heeft gedaan op zijn kop krijgt, begrijpt hij daar niets van.”

Welzijn

“Ik hoop meer inzicht krijgen in de interactie tussen mens en dier en een bijdrage leveren aan het welzijn van dieren. Over dat eerste is weinig bekend op dit moment, maar dit is net zo belangrijk als het gebruik van goede materialen. Ik denk dat het goed is dat er meer richtlijnen komen over hoe de mens moet omgaan met dieren. Als je dan op een bepaalde manier handelt, weet je dat het voor mens en dier goed is. We hebben de plicht te zorgen dat dieren geen pijn lijden. Wij hebben een geluksgevoel als we weekend hebben. Waarom zou een paard hier geen recht op hebben?”

Lees hier het hele interview.

Bron: De Stentor

Foto: Digishots