Grazen
© DigiShots
Grazen © DigiShots Leanjo de Koster

Paardenverzorger (17) blijkt paardendealer

Algemeen

De Antwerpse politie en het parket doen onderzoek naar een 17-jarige jongeman uit Herselt, België. Hij wordt ervan verdacht paarden te hebben verkocht achter de rug van de eigenaren om. 

Advertisement

Verzorging, training of gewoon een plekje op een van zijn weides, dat bood hij aan. Inès Vleugels huurde bij de jongeman, die zich bij het eerste contact voordeed als meerderjarige, een weide voor haar minipaardjes. Op een dag bleken er plots drie paardjes verdwenen. 

Eén kon ze ophalen in Zandhoven, de andere twee waren verkocht aan dierenhandelaars. De ene weigerde het paardje terug te geven, de andere eiste de aankoopprijs. 

Merrie spoorloos

Een ander slachtoffer was op zoek naar iemand die haar drie paarden kon trainen. Ze kwam in contact met de jongeman en liet haar paarden naar zijn weide brengen. Na verloop van tijd bleken ook daar twee van de drie paarden verdwenen. 

“Ik kreeg een telefoontje van mijn dierenarts, die me vertelde dat mijn Arabier zonder identificatie verkocht werd aan Nederlanders”, zegt ze. “Ik schrok me een hoedje, want ik wist van niets. Ik heb contact opgenomen met de jongen en zei dat ik mijn paarden meteen wilde komen terughalen. Dat kon volgens hem niet, omdat ze op een manege in Zandhoven stonden.

Ingeslapen

Uiteindelijk kreeg de vrouw twee van haar drie paarden terug, maar de zwarte merrie bleek spoorloos verdwenen. “Eerst vertelde hij dat hij het paard had moeten laten inslapen, maar daar zijn geen bewijzen van. De chip staat niet geregistreerd zoals bij een overleden paard. Daarna kreeg ik een familielid van hem aan de telefoon die me bevestigde dat het paard nog leefde. Maar of hij het verkocht of verstopt heeft? Dat weet ik niet. Ik wil mijn merrie onmiddellijk terug.”

Meer vragen dan antwoorden

Het parket is inmiddels op de hoogte van een tiental feiten, maar er zullen er vermoedelijk meer zijn. Het gaat onder meer over misbruik van vertrouwen, diefstal en dierenverwaarlozing. De vrouw die de verzorging van haar paard overliet aan de jongeman kreeg bijvoorbeeld een uitgemergeld paard terug. 

“We zitten met meer vragen dan antwoorden”, zegt Kristof Aerts van het Antwerps parket. “We bekijken onder meer de thuissituatie van de jongeman en onderzoeken hoe we deze bizarre zaak kunnen oplossen.”

Bron: GVA

Foto: Digishots