Afbeelding
De Hoefslag

Sharon Besseling: “Er worden nog te veel signalen van paarden gemist”

Algemeen
Advertisement
Via haar bedrijf Paardrijden is ont-spannend helpt Sharon Besseling door het hele land paarden met gedragsproblemen zichzelf weer terugvinden. Dit doet ze door zowel het paard als de eigenaar te trainen. “Ik leer de eigenaar om de signalen van het paard te lezen en te herkennen, zodat ze daarop kunnen inspelen”, vertelt ze.

Uiteenlopende problemen

Besseling is van kinds af aan opgegroeid tussen ze paarden. “Als jong meisje liep ik er al tussen en dat is altijd zo gebleven. Op dit moment heb ik geen eigen paard, maar rijd ik wel verschillende trainingspaarden voor anderen. Daarnaast geef ik trainingen aan eigenaren met ‘probleempaarden’. Ik richt me daarin vooral op het teruggaan naar de basis. De problemen die ik tegenkom zijn heel uiteenlopend. Van ‘levensgevaarlijke’ paarden tot problemen als bokken onder het zadel, steigeren aan de hand of moeite met trailerladen.”

Goed bevallen

Hoe is ze begonnen met het trainen van paarden met gedragsproblemen? “Ik ben zelf vrij ziek geweest”, vertelt ze openhartig. “In die tijd was ik zelf eigenlijk ook een soort project, waarbij de doktoren niet wisten wat er aan de hand was. Door onder andere weer te gaan paardrijden werd mijn lichaam sterker. De paarden gaven mij mijn leven weer terug. Ik wilde dan ook graag wat terugdoen voor de paarden. Op een gegeven moment kwam daar die link met een projectpaard. Ik kreeg de kans om te kijken of ik er wat mee kon. Ik ben er voor gegaan en dat is eigenlijk heel goed bevallen. Daardoor ben ik me er steeds meer in gaan ontwikkelen en bijscholen en heb ik me er verder in gespecialiseerd.”

Kleine signalen

De meeste paarden waarbij Besseling komt helpen hebben heel wat meegemaakt in hun leven. “Ze zijn vaak door vorige eigenaren niet volledig begrepen en er zijn signalen gemist. Of paarden hebben door verhuizingen en/of import veel stress opgelopen. Daardoor moeten ze steeds heftigere signalen geven om duidelijk te maken dat ze ergens stress of pijn ervaren. Wat ik probeer is om de taal van de paarden te vertalen naar de eigenaren, zodat zij er zelf mee aan de slag leren gaan. Zo kan het paard weer gaan loslaten en ontspannen. Door te kijken naar kleine signalen kun je zoveel winst behalen. Mensen hoeven geen afstand van hun paard te doen, ze moeten weten waar ze moeten kijken.”

Complete plaatje

“Ik kijk naar het complete plaatje in plaats van dat ik mijn klanten alleen laat focussen op bijvoorbeeld het rijden. Veel ruiters en eigenaren focussen zich nog steeds slechts op dat ene gedeelte van het paard. Ik kijk zelf naar het hele paard: welke signalen ze afgeven, hoe de spieren zijn ontwikkeld, hoe de bouw van het paard is en of er misschien ergens een blokkade is. Naast dat ik trainingen geef, leer ik mijn klanten massages geven. Zo kunnen ze ook lichamelijke onstpanning bieden aan hun paard. Ze leren onder andere de betekenis van kauwen, gapen, likken en zien waneer de spieren zich loslaten. Zo kunnen ze steeds gerichter kijken naar wat hun paard nodig heeft, in plaats van dat ze denken: ‘Ik wil rijden maar het werkt niet’.”

Geen goede basis

Wat de amazone jammer vindt, is dat het op deze manier naar paarden kijken niet standaard word geleerd wanneer mensen beginnen met paardrijden. “Dat is ook wat ik haast standaard hoor tijdens kennismakingslessen: dit heb ik nog nooit eerder zo gehoord of gezien. Ik mis dat echt in de paardenwereld. Vanaf de basis leren kinderen op de meeste maneges op hun paard zitten en rijden. Echter leren ze weinig over het paard zelf, de huisvesting en al het gedrag er omheen. Vervolgens kopen lieve ouders een eigen pony voor hun kinderen, maar vervolgens moeten ze het zelf doen en weten ze niet hoe het moet. Dan gaat het soms wel eens mis.”

Klik terugvinden

“Het is echt niet zo dat zulke mensen het niet willen of gemeen zijn tegen hun paard”, vervolgt ze. “Mensen willen juist heel graag, maar ze weten niet hoe omdat ze dat niet geleerd hebben. Ongeveer 9 van de 10 parden die ik zie, zijn te helpen door goed op kleine signalen te lerren en daarop in te spelen. Daardoor kunnen ze gewoon blijven staan bij de huidige eigenaar en hoeven ze niet verkocht te worden. Dat is mijn doel: om eigenaren en paarden weer die klik terug te laten vinden zodat ze samen verder kunnen. natuurlijk zin er ook wel eens gevallen waarbij het niet op die manier gaat. Heftige paarden neem ik zelf over om ze door te trainen, waarna ik er een nieuwe en fijne plek voor vind.”

Geen dwang en stress

Het mooiste aan haar werk, vindt Besseling de snel zichtbare resultaten. “In het begin ben je natuurlijk heel blij met de kleine resultaten: als het paard reageert op wat je doet of als hij je toelaat. Na een aantal weken zie je dat hoe meer tijd de eigenaren in de paard stoppen, hoe beter het gaat. Na een paar weken krijg ik vaak al reacties dat ze grote verbetereing zien. Eigenaren zijn blij dat ze een nieuwe manier vinden, zonder dwang en zonder stress. Dat is dan ook mijn grootste tip: kijk naar je paard en probeer signalen op te vangen. Daardoor leer je waar de stress vandaan komt en op welke momenten hij zich juist weer ontspant. Kijk meer vanuit het perspectief van het paard in plaats van vanuit wat jij als ruiter van je paard wil.”

Stal aan huis

De amazone heeft haar doelen voor de toekomoest scherp in zicht. “Vorig jaar ben ik verhuisd naar een nieuwe plek. Het is de bedoeling dat er stallen aan huis komen, zodat ik bepaalde paarden aan huis kan gaan trainen. Eigenlijk een soort opvang voor de meest heftige paarden zodat ze hier tot rust kunnen komen. Dan kunnen we de training in hun tempo doorlopen en kan ik uiteindelijk een goed huisje voor de vinden. Dat is wel graag waar ik naartoe wil, zodat ik ook de meest gestresste paarden meer aandacht en begeleiding kan geven”, besluit ze. Tekst: Femke Verbeek Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan. Foto: Privébezit Sharon Besseling [adrotate group=”122”]