De wervelkolom getekend op het paard met Drs Eveline MenkeFoto: Sabine Timman
De wervelkolom getekend op het paard met Drs Eveline MenkeFoto: Sabine Timman Foto: Sabine TimmanFoto: Sabine Timman

Problemen met buiging in dressuur?

Verzorging Opvallend

Vrijwel alle dressuurruiters doen hun best om hun paard sterker en leniger te maken, zodat het makkelijker door de oefeningen heen kan lopen. Wat daarbij goed van pas komt, is inzicht hebben in waar de gevraagde bewegingen tot stand zouden moeten komen binnen de wervelkolom. 

Advertisement

Dan is het ook makkelijker te herkennen als het niet gaat zoals de bedoeling is. Dierenfysiotherapeut en chiropractor drs Eveline Menke vertelt vanuit haar kennis en ervaring..

Voorkeur voor bewegingsrichting

Veel problemen bij dressuuroefeningen gaan samen met bewegingsbeperkingen en pijnklachten in de wervelkolom en zijn op te lossen als het onderliggende probleem in het lichaam verholpen wordt. De wervelkolom van een paard bestaat uit zeven halswervels, achttien borstwervels, zes lendenwervels, het heiligbeen (bestaande uit vijf gefuseerde wervels) en vijftien tot 21 staartbeentjes. Op basis van hun vorm en de manier waarop deze wervels in elkaar passen, heeft elke regio van de wervelkolom een voorkeur voor be-paalde bewegingsrichtingen.

Problemen met bewegen

Als een paard beperkingen en/of pijn in bepaalde delen van de wervelkolom heeft, ontstaan er problemen bij het aanleren of uitvoeren van de oefeningen.
Beperkingen in de halswervelkolom kunnen zich bijvoorbeeld uiten als problemen met nageven, hoofdschudden, een ongelijke teugeldruk, kantelen van het hoofd, problemen om het paard hoger of lager in te stellen, of problemen met het gelijkmatig buigen in wendingen of zijgangen. 
Beperkingen in de borstwervelkolom kunnen leiden tot moeite met wendingen, voltes en zijgangen. Soms is het voor het paard zo lastig of pijnlijk om in deze regio te buigen, dat dit leidt tot verzet in de vorm van staken of steigeren. Problemen met de lendenwervelkolom kunnen onder andere leiden tot een afgenomen impuls, problemen met de galop, zoals overkruist galopperen, of zelfs tot bokken.
Foto’s: Sabine Timman
Tekst: Eveline Menke
De wervelkolom getekend op het paard met Drs Eveline MenkeFoto: Sabine Timman