Afbeelding

“Kennis van de biomechanica is essentieel”

Dressuur

Al haar opgedane kennis gebruikt Jolenta van Haaften om een paard en zijn ruiter weer op weg te helpen. Ze bekijkt daarbij niet alleen het rijtechnische aspect, maar ook al als het paard door zijn ruiter aan een halstertouw begeleidt wordt, geeft dit al veel informatie. 

Advertisement

Tevens neemt ze met de ruiter het hele management rondom het paard door, om zo tot een optimaal resultaat te komen. “Op mijn Pensionstal & Trainingscentrum Paard in Balans in Hulshorst ontvangt ik wekelijks nieuwe klanten die hulp zoeken bij het rijden van hun paard, omgangsproblemen, hulp bij revalidatie of trailerlaadproblemen. Op mijn trainingscentum, en op aanvraag op locatie, geef ik naast praktijklessen ook veel cursussen om zoveel mogelijk kennis over te brengen op het gebied van biomechanisch leren trainen om een paard blessurevrij en blij te houden.

Veelzijdig

“Ik ben een gediplomeerd instructeur en opgeleid door Greetje Hakvoort van de Human & Horse Academy, waarin lichtheid, harmonie en balans de rode draad voerde in het trainen van een paard. Ik ben specialist in werken aan de hand tot en met de hoge school. Daarnaast krijg ik les van Olympisch jurylid Eddy de Wolff van Westerrode. Verder heb ik vele, soms online, cursussen gevolgd om mezelf zo breed mogelijk inzetbaar te maken. Bv van Tristan Tucker en Bastiaan de Recht. Van iedereen kun je wat leren en wat voor jouw en je paard van toepassing is, gebruik je.”

Verstandhouding

“Als er mensen naar mij toe komen voor hulp, dan bekijk ik meestal eerst al hoe de paarden uit de trailer worden geleid. Want alles begint al op de grond naast je paard. Als je daar een goed verstandhouding en communicatie hebt, ben je al een heel eind. Maar ik begrijp ook dat je er niet alleen maar naast wil blijven lopen en het uiteindelijk doel is dat je ook op je paard kunt rijden.”

Vertrouwen en respect

“Laatst kwam er iemand bij me voor advies. Haar paard was nogal gespannen en kwam de trailer uit. Het paard liep met zijn begeleider in plaats van andersom. We hebben het paard eerst even in de paddock gezet, omdat het erg gespannen was. Na een tijdje werd het paard iets kalmer en zijn we aan de slag gegaan. Ik laat het paard dan aan de hand door de ruiter begeleiden. Ik bekijk of het paard respect en vertrouwen in zijn begeleider heeft. Stopt het als de begeleider stopt en loopt het weer netjes mee als die weer gaat lopen.”

Zichzelf ontspannen

“Vervolgens bekijk ik het hele paard en stel ik vragen over het management om al een idee te krijgen. Dan neem ik het paard over en pas bv de Tristan Tucker methode toe. Ik vraag het paard zijn achterbeen schuin onder zijn lichaam te plaatsen waarbij hij met zijn hoofd mijn leidende hand moet volgen naar zijn flank. Hierdoor wordt hij buigzaam en vind hij balans waardoor er als vanzelf een ontspanning volgt.  Dat zie je als het paard zijn hoofd en hals laat zakken en gaat kauwen/likken, ogen knipperen en zuchten. Ook vlaggen, paraplu’s, ratels of grote voertuigen, als het paard bv nog niet verkeersmak is, worden ingezet. Zo leer ik hem hoe hij zelf de controle over een situatie kan houden. Uiteraard pas ik deze volgorde en training toe als het paard fysiek geen belemmeringen of blessures heeft!”

Ernaast en erop

“Daarna ga ik het paard fysiek trainen, nog steeds aan de hand. Zeker als een paard arm bespierd is. Zo leert het paard eerst zonder ruitergewicht zijn eigen balans te vinden en te behouden in alle oefeningen. Denk hierbij aan alle oefeningen als, schouderbinnenwaarts, travers, renvers, appuyementen en pirouettes. Ook de piaffe is van belang om een paard sterk en krachtig te maken. De volgende stap is dat het paard dit ook onder het ruitergewicht kan.” 

Team

“Binnen het bedrijf zijn de taken helder verdeeld. Ik werk met één vaste kracht, Esther Ekkel. Esther is verantwoordelijk voor het hele stalmanagement. Ik hou me bezig met alles op het gebied van trainen en lesgeven. Voor de pensionklanten werkt dit heel fijn omdat ze precies weten bij wie ze moeten zijn met welke vraag. Iedere ochtend heb ik met Esther overleg over wat er die dag gedaan moet worden.”

“Bijvoorbeeld een revalidatie paard wat verzorgd of behandeld moet worden. Of er staan afspraken met een dierenarts, hoefsmid die begeleiding vragen of een specifieke vraag die is gesteld door een klant. Zo bieden zij maatwerk en kwaliteit waardoor paard en eigenaar het beste aangeboden krijgen. Ik werk ook onder andere samen met Anne Brünott, zij is erkend Europees specialist chirurgie/orthopedie en erkend chiropractor. Veel paarden die ik in handen krijg hebben ergens last van. Door deze een tijdje te trainen zie ik al snel ( paar lessen) of er iets fysieks mis is of dat er in de training iets mist. Ik kan paarden helpen onder meer met kissing spines, lage rug problemen, SI gewrichtsproblemen, peesblessures.”

“Vaak krijg ik ook paarden die vastzitten in het CTO gebied. Een veel voorkomend probleem door een verkeerd bewegingspatroon onder het zadel. Helaas zien Anne en ik veel paarden langskomen die een neurologische afwijking hebben. Ook wel ataxie genoemd. Hierin kunnen we milde klachten tot ernstige klachten onderscheiden. In de meeste gevallen kun je deze paarden door middel van doordachte training heel goed helpen. Het karakter van het paard is in dit geval echter essentieel. Belangrijk te vermelden is dat deze paarden erg wisselen in kwaliteit in training, soms zelfs om de dag. Er is weinig opbouw te zien qua bespiering en lijken ook hun balans volledig kwijt te zijn op zo’n slechte dag. Mijn taak is om de eigenaar hierin te begeleiden om zo tot een maximaal haalbaar resultaat in training te komen.”

“Een mooi voorbeeld hierin is een paard bij mij op stal. Fred heeft een zware vorm van ataxie maar door consequente training is zijn eigenaresse in staat hem onder het zadel zelfs in wedstrijden uit te brengen! Ook mijn EFFA gecertificeerde hoefsmid René Sommer speelt een belangrijke rol in deze samenwerking. Door deze 3 hoeks samenwerking hebben we al heel wat paarden kunnen helpen. En op stal is Guasha therapeute Annemieke ter Horst ter beschikking om vastzittende spieren door bv blessures of een langdurig verkeerd lichaamsgebruik weer los te maken zodat het paard zich zonder spierpijn vrij kan bewegen.”

Sky is the limit

“Het belangrijkste is dat je weet hoe je paard biomechanisch in elkaar zit en er wederzijds begrip is. Dan is de sky the limit! Kennis van biomechanica en het natuurlijk e bewegingspatroon is essentieel in het trainen van een paard. Deze kennis heb je simpelweg nodig om je paard gezond, blessurevrij en blij te houden. Daar geef ik educatie in, praktisch en theoretisch.”

Glimlach

“Mijn pensionstal en Trainingscentrum ‘Paard in Balans’ richt zich op de Klassieke Rijkunst en revalidatie maar ook trailerlaad-problemen zijn welkom. Als je filmpjes van mijn trainingspaarden wilt zien, kijk dan ook eens op mijn website of facebook pagina onder mijn eigen naam en onder mijn bedrijfsnaam “paard in balans’. Ik geef les aan recreatie ruiters maar help ook ruiters waarvan het  paard bv is vastgelopen op hoog niveau door een verkeerde €˜werkhouding’. Zelf heb ik een 12 jarige Lusitano die ik als zevenjarige hengst kocht. Hij is mijn grootste leermeester ooit! En nu kan ik hem inzetten als leermeester voor mijn leerlingen. Hij beheerst de hogeschool oefeningen zoals piaffe, passage, schoolhalt en levade. Ook heb ik sinds januari dit jaar een 9 jarige PRE hengst, die ik vanaf de grond opnieuw aan het opleiden ben. Ook hij leert mij enorm veel, hoe ik hem mentaal het beste kan laten ontspannen om hem van daar uit fysiek sterker te maken door middel van goede bodybuildoefeningen. Op mijn stal rijdt iedereen met een glimlach en dat is belangrijk; dat je met plezier kunt rijden. natuurlijk moet en mag je een paard corrigeren, maar laat hem zelf de juiste keuzes maken. Werken vanuit rust en ontspanning brengt je uiteindelijk het verste.” (CdB) 

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Privébezit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding