Afbeelding

Sharon Mersman: “Ik wil mensen kennis laten maken met ruiterfitheid”

Algemeen

Vorig jaar besloot Sharon Mersman haar liefde voor paarden en haar opleiding tot fysiotherapeut te combineren. Hierom richtte ze op 20-jarige leeftijd haar eigen bedrijf op: Fit&Ride, waarmee ze zich richt op verschillende aspecten van zowel paard als ruiter. Haar doel? Het optimaliseren van biomechanica, balans en evenwicht in het lichaam van de ruiter, om het rijden zo optimaal mogelijk uit te kunnen voeren.  

Advertisement

Fit&Ride

“Met Fit&Ride geef ik les in ruiterfitheid, zowel privé als in groepen”, legt Mersman uit. “Daarnaast doe ik houdingsanalyses, waarbij ik een formulier afga om een houding te bestuderen, wat ik vervolgens weer met de ruiter bespreek en vanuit daar oefeningen opstel. Dit kan in combinatie met voeding- en trainingsschema’s, die we ook in de lessen kunnen gebruiken.”

Combinatie

Mersman zit in het derde van de opleiding Fysiotherapeut en heeft bewust gekozen om zich meer te gaan richten op de paardensport. “Ik rijd zelf ook al ruim tien jaar en ik vind de fitheid van ruiters heel interessant, daarom leek het mij leuk om me te gaan verdiepen in wat je als ruiter nodig hebt om goede en kleine hulpen te geven. De combinatie van fysiotherapie en paarden vind ik gewoon heel leuk.”

Op maat

Naast losse lessen biedt de studente ook begeleidingstrajecten en online cursussen aan. “Tijdens zo’n pakket begeleid ik iemand drie maanden lang, die van start gaan met een ruiterfit-test. Hierbij doen we oefeningen om specifieke ruitervaardigheden te meten. Vervolgens hebben we welke week een les waarin we punten aanpakken die volgens jou onder de aandacht gebracht moeten worden. De een wil werken aan de stabiliteit, de ander aan de balans, de schema’s worden persoonlijk op maat gemaakt. Na drie maanden doen we de test nog een keer om te kijken waar je op dat moment staat en of er verbetering is ontstaan. Het doel is om iemand een fittere ruiter te maken zodat je niet alleen lekkerder in je vel zit, maar ook een betere combinatie wordt met je paard.”

Koppeling

Ondanks dat deze methodes nog niet heel bekend is, ziet Mersman dat er wel steeds meer vraag is naar deze manier van trainen. “Soms zijn mensen nog wat nuchter over dit onderwerp, omdat ze niet precies weten wat het is. Ik denk dat ze er gewoon bekend mee moeten worden en moeten wennen aan het idee dat het niet alleen gaat over fitnesoefeningen, maar vooral om de uitleg erachter. Daarnaast is het belangrijk om de koppeling met het paardrijden goed uit te leggen.”

Groeien

“Iedereen die paardrijdt kan bij mij terecht”, vervolgt ze. “Het maakt uit of je recreatief rijdt, wedstrijden rijdt of alleen maar op buitenrit gaat. Ook maakt het niet uit welke discipline je doet of wat voor doel je hebt, ik wil iedereen graag helpen”. De amazone hoopt de komende jaren nog meer mensen kennis te laten maken met ruiterfitheid. “Ik wil graag bekend laten worden hoe belangrijk het is en uiteindelijk hoop ik mijn bedrijf meer te kunnen laten groeien.”

Klik hier voor de website van Fit&Ride

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit Sharon Mersman