Afbeelding
Foto: Privébezit/Naomie Jansen fotografie

Britt Bos: “Van Gabbertje naar de Grand Prix”

Algemeen

Drie hele en twee halve dagen werken is voor Britt Bos (30) goed te combineren met haar paarden. Britt is geen onbekende naam in dressuurland, ze reed meerdere keren naar de kampioenstitel op ‘de regionale’ én op NK’s. Op dit moment rijdt ze geen wedstrijden, vanwege de jonge leeftijd van haar paarden.

Advertisement

Haar paardenpassie heeft Britt van haar vader, die bij de Zaanse Ruiters zat en wel eens deelnam aan spring- en dressuurwedstrijden en later in de harddravers belandde. Ook mijn moeder draagt haar steentje bij. Zij is mijn steun en toeverlaat als groom. “Mijn ouders kochten toen ik zes werd een pony’tje voor me, Gabbertje”, blikt Britt terug. “Later kwam Sarnau, en met dat C-schimmeltje werd ik NK klasse M1/M2. Toen ik te groot voor hem werd, werd hij verkocht.” Daarna volgde nog een D-pony met wie ze ook de Z-dressuur bereikte, en toen kwamen de paarden.

Dulong

Haar eerste eigen paard was meteen een voltreffer: Dulong (v. Westenwind), die haar diverse kampioenstitels bracht. Helaas liep hij tegen de tijd dat ze met hem richting de Subtop trainde, een knieblessure op. “Dat paard heeft me zoveel gebracht!”, vertelt Britt. “Hij geniet sinds 2020 van zijn pensioen bij paardenrusthuis De Paardenresidentie in Overijssel. Ik vind dat hij dat verdient, na wat hij allemaal voor mij betekend heeft”

Stal 104

We kennen Britt ook als ruiter van de Stal 104-paarden. “Vijf, zes jaar lang reed ik de jonge hengsten nadat ze van de keuring kwamen. De eerste, Glow (v. Bordeaux), is later naar Jessica Dertell in Australië gegaan, waar hij nu onder de naam Gladstone MH haar hoop voor de toekomst is. Ik heb veel paarden voor een langere of heel korte periode gereden. Lorenz bijvoorbeeld, ook een jonge Bordeaux, was groot en slap, maar die ontwikkelde zich zo mooi dat hij al snel verkocht werd. Ik heb altijd met veel plezier de paarden voor Willeke gereden.”

Jonge talenten

Na een periode van pech met blessures bij één van haar talentvolle paarden, die iedereen wel herkent, volgde gelukkig weer mooie tijden. “Er zijn mooie en minder mooie perioden, maar zonder paarden kan ik toch niet! Blessureleed en andere tegenslagen horen er ook bij. De paarden gaan hoe dan ook nooit uit m’n leven, ook al zit het een tijdje tegen. De ontspanning die je bij de paarden vindt, vind ik heerlijk, naast presteren. Het is prachtig om naar een doel toe trainen en een paard beter te maken.” Sinds een klein half jaartje heeft ze haar eigen 4-jarige Nike (Inspire x Sir Sinclair) onder het zadel. “Ik kijk ernaar uit om hem te gaan starten in april”, laat ze opgetogen weten. En dan is er nog haar 3-jarige hengst Vasilios, die ze als veulen (Vivaldi x Solero) kocht van fokker Albert Drost. “Ik wilde graag eens een veulen om die reis helemaal mee te maken. Het liefst geen vos, maar dat werd het natuurlijk wel! Wel een hele mooie vos hoor! Sinds een paar maanden heb ik hem thuis en zijn we er rustig mee aan het longeren. Hij is enorm stoer; over een paar weken wordt hij zadelmak gemaakt.”

Grand Prix bereiken

“Presteren, Nederlands Kampioen worden, dat is geweldig”, vervolgt ze. “En dat het niet altijd zo goed gaat, daar word je ook sterker van. Met de jonge paarden die ik nu heb, is elke stapje leuk. Grondwerk, stapjes maken, eens op een ander terrein rijden… Het uiteindelijke doel? Ja, dat is dan toch een paard naar de Grand Prix, het allerhoogste, te rijden! Ik heb wel in die richting getraind met Dulong, stukjes piaffe, passage, maar een hele proef aan elkaar rijden, dat lijkt me gaaf!”

Talent én karakter

Of haar twee jonkies ooit dat niveau zullen halen … “Wie zal het zeggen. Álles moet dan wel kloppen! Ze moeten heel blijven, dat ten eerste, ze moeten het talent hebben, en ze moeten het wíllen doen. Het is de bedoeling dat één van de twee verkocht wordt, en dan houd ik degene met – voor mij – de meeste potentie. Welke dat wordt, dat kan ik nu nog niet zeggen.”

Doel bereiken

Naast het rijden, geeft Britt ook les. “Dat vind ik superleuk! Werken met enthousiaste mensen, met wat voor paard dan ook! Dat iemand met een Fjord of noem eens een ras, óók doelen behaalt. Mijn advies voor iedereen die paardrijdt: geef nooit op! Ook al heb je allerlei tegenslagen, ook al is je paard geen topper, als je wílt en volhoudt en lekker traint, dan gá je je doel gewoon bereiken!”

Verzekering

Fulltime werken in de paarden wil Britt niet. “Dat is me eigenlijk van jongs af aan meegegeven: ‘Zorg dat je de kost (ook) met iets anders kunt verdienen’. Ik had op dat moment al een functie in de financiële dienstverlening waar de nadruk lag op hypotheekadvies. Nu had ik de kans om mijn passie met mijn werk te combineren dus daar hoefde ik niet erg lang over na te denken. Ik heb de stap gezet en op dit moment werk ik bij Hippo Horse Insurance  en adviseer ik klanten over het verzekeren van hun paard, veulen, zadel, etc. Het werk is leuk en afwisselend omdat Hippo Horse Insurance buiten de standaard verzekering ook veel maatwerk levert op het gebied van paardenverzekeringen in het hoge segment, maar ook voor transport van paarden over de hele wereld. Daarnaast is er ook van alles mogelijk op collectief gebied voor grote stallen. Hierbij moet je denken aan een dekking voor brand of gecombineerd met een dekking bij acuut overlijden. We hoeven dus niet stil te zitten en dat maakt het voor mij de ideale baan. Iedere situatie is natuurlijk anders maar over het algemeen raad ik het de mensen aan een paard te verzekeren. Hiermee kun je de grootste risico’s afdekken en daarnaast heb je de mogelijkheid om ook op het gebied van ziektekosten het risico te beperken.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit/Naomie Jansen fotografie