Andrea Villaverde - Cartier
Subtop 2017
© DigiShots
Andrea Villaverde - Cartier Subtop 2017 © DigiShots DigiShots

Andrea Villaverde Zweegers: “Hoop dat bijzondere van Cartier terug te vinden in haar kinderen”

Algemeen

Grand Prix-amazone Andrea Villaverde Zweegers heeft afscheid moeten nemen van haar topmerrie Cartier. Villaverde trok de 15-jarige Don Frederico-dochter vorig jaar al terug uit de sport na een hardnekkige blessure. Deze ochtend moest ze haar lieveling helaas laten inslapen.

Advertisement

“Unieke band”

Andrea Villaverde Zweegers vertelt aan De Hoefslag: “Mijn familie kocht Cartier als driejarige voor me, dus ik heb haar 13 jaar op stal gehad. Ik heb Cartier zelf helemaal opgeleid, tot aan de Lichte Tour. Daar hebben we hele mooie resultaten behaald. In 2017 startten we in Deauville, waar we het ook echt goed deden. Daar heb ik supermooie herinneringen aan.”

“Cartier deed altijd superhard haar best voor me, zeker in de ring wilde ze het erg goed doen. Ze kon best apart zijn, ik kon haar niet zo makkelijk aan iemand anders overdragen, zoals aan de dierenarts of de smid. Onze band was erg uniek. In 2016 brak ik mijn rug toen ik van een jong paard viel. Toen moest ik haar aan iemand anders overlaten. Toen de ambulance me terug naar huis bracht, was een meisje haar aan het longeren. Die zei me dat Cartier hinnikte toen de ambulance het hek binnenreed, alsof ze wist dat ik thuis kwam.”

“Hardnekkige blessure”

“Vorig jaar raakte ze geblesseerd, maar we dachten dat ze er wel doorheen zou komen. Door corona zaten we ook niet in onze normale situatie of in het wedstrijdritme. De blessure bleef ook steeds terugkomen. Vorig jaar trokken we haar dan terug uit de sport. We hadden haar het jaar ervoor gespoeld en vorig jaar kreeg ze zo haar eerste veulen: Valentina, een dochter van Le Formidable. Dit jaar verwachten we nog twee veulens van haar. Heel bijzonder vind ik dat.”

“Veulens blijven”

“Cartier genoot van haar dagen in de weide. Vorige week heb ik haar nog helemaal uitgebreid geborsteld en vertroeteld. Maar we zagen de laatste weken dat ze zoveel pijn had en zo was afgevallen. Dan moet je wel een beslissing nemen. Het moment was er, ze heef haar rust gevonden.”

“De veulens blijven ook hier, Valentina had ik kunnen verkopen, maar dat heb ik niet gedaan. Daar ben ik nu extra blij om, zeker omdat het een merrietje is. Ik hoop dat ik in haar drie kinderen iets even bijzonders vind als in Cartier.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: DigiShots