Genji in de paddock.
Genji in de paddock. Foto: Privébezit

Pony breekt been en wordt ingeslapen door vuurwerk: “Hadden dit totaal niet zien aankomen”

Algemeen

Donderdagavond werd er naast een paddock met paarden vuurwerk afgestoken. De paarden raakten in paniek en sloegen op de vlucht. Hierbij brak één van de paarden zijn been dusdanig ernstig dat hij de volgende dag ingeslapen werd. 

Advertisement

Super makkelijke pony

De pony Genji is van de ouders van Laura Rolleman en staat ook bij haar ouders op stal, samen met de andere sportpaarden van de familie. Zij vertelt over Genji: “We hadden hem nu ongeveer vier à vijf jaar en mijn schoonzusje reed hem voornamelijk. Zij startte hem tussen de paarden in de L1. Ook mijn nichtje reed Bixie-wedstrijden met hem. Genji was echt een super makkelijke pony en was daardoor de constante factor van onze kudde. Hij vond altijd alles goed en we konden hem ook blind vertrouwen met kinderen. Hij was echt een dropje.”

Allemaal bomproof 

Genji was dus niet een pony waarvan je zou verwachten dat hij snel schrikt. “Maar dat is eigenlijk bij al onze paarden niet. Ondanks dat het sportpaarden zijn, zijn ze allemaal bomproof. Ze zijn echt heel veel gewend. We hebben bijvoorbeeld een voetbalveld achter onze rijbak. Er wordt nog wel eens een bal tegen het ijzeren hek aan geschoten terwijl we aan het rijden zijn. Dan kijken ze niet op of om. Ze zijn ook vuurwerk echt wel gewend. Ik denk omdat het geknal nu best lang doorging, dat ze het toch niet trokken.”

Klem tussen paard en hek

Er waren een aantal personen vuurwerk aan het afsteken in het pad langs ze paddock van de paarden. Laura: “Dat was geen heftig vuurwerk, gewoon rotjes en zo. Maar het ging maar door. De paarden waren van slag en gingen aan het rennen. Uiteindelijk renden ze met zijn vieren richting de stallen en Genji kwam daarbij klem te zitten tussen een ander paard en het hek. Daardoor is hij met zijn knie vol op het hek geklapt. Hij wilde er niet op staan, maar ik dacht dat dit misschien ook van de schrik was. Ik heb hem pijnstilling gegeven en op stal gezet.”

Knie in zes stukken

Ze vervolgt: “De volgende ochtend wilde hij er nog steeds niet op staan en is de dierenarts gekomen. Het been van Genji trilde te veel, dus de foto’s konden niet goed beoordeeld worden. Daarom zijn we toch naar de kliniek in Utrecht gegaan. Daar bleek het slechter te zijn dan we dachten. Er zaten veel losse botsplinters in zijn knie en een gedeelte van zijn knie was in meer dan zes stukken. Opereren was geen optie en daarom hebben we hem helaas moeten laten inslapen in Utrecht. We zijn wel enorm fijn begeleid door de kliniek in Utrecht. Zij hebben ons ook op een hele prettige manier afscheid laten nemen.”

Nog geen vuurwerk verwacht

De afgelopen dagen waren zwaar voor de familie. “Het hakt er echt in, vooral omdat we dit echt niet hadden zien aankomen. Het is nog zo vroeg in december. De week tussen kerst en oud en nieuw gaan de paarden al voor het donker naar binnen en hebben ze net als altijd onbeperkt ruwvoer waardoor ze lekker kunnen staan eten. We hadden er nu nog niet echt over nagedacht om ze eerder naar stal te halen omdat het altijd goed is gegaan. We kunnen de paarden ook niet heel december opsluiten”, stelt Laura.

De andere paarden zijn ook nog niet helemaal van de schrik bekomen. “Zij durven niet fatsoenlijk meer de paddock op. Ze hebben de hele dag met zijn drieën in één hoekje gestaan, dicht bij de stal. Daar zijn ze niet weg te krijgen, zelfs met de longeerzweep niet. Dat vind ik echt heel heftig om te zien.”

Grote gevolgen

Wat wil ze graag meegeven aan mensen die vuurwerk afsteken? “Ik denk dat niemand vuurwerk afsteekt met de intentie om een ander pijn te doen, al zijn er natuurlijk uitzonderingen. Ik ben er in ieder geval van overtuigd dat de mensen die dit deden, het niet deden om de paarden te verwonden. Ze weten gewoon niet wat ze doen. Daarom is het belangrijk dat mensen zich ervan bewust worden dat een simpel rotje of een babypijltje de druppel kan zijn die de emmer van een paard doet overlopen en dat de gevolgen daarvan heel erg groot kunnen zijn.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit