Kim Dekker met Mouse.
Kim Dekker met Mouse. Foto: Quincy de ruiter/Q-R photograpy

Kim Dekker: “Mouse is echt een sprookjespaard”

Algemeen

Als klein kind vond Kim Dekker tinkers al mooie paarden. Nu heeft ze haar eigen sprookjespaard aan de Irish Cob-merrie Mouse. “Wanneer mensen haar zien, zijn ze meestal gelijk verliefd. Ze is zó schattig!”

Advertisement

Mooi en lief

“Ik had eerst een jonge Welsh pony, maar deze bleef wat klein om te rijden”, begint Kim te vertellen. “Nadat ik haar verkocht aan fijne mensen ben ik gaan zoeken naar een ander paard. Vroeger vond ik Tinkers al gaaf, maar nadat ik bij een fotomeeting allemaal tinkers op de foto had gezet wist ik dat het echt paarden voor mij waren. Mooi veel haar, grote sokken en allemaal rustig, lief en braaf. Samen met mijn tante en wat vriendinnen ben ik gaan zoeken naar een paard en uiteindelijk kwam ik Mouse tegen.”

Hinnik

De amazone gaat verder: “De adverteerder had twee tinkers staan, maar Mouse stak er voor mij bovenuit. Ze was drieënhalf jaar en nog niet zo lang in Nederland. De tweede keer dat ik ging kijken wist ik van tevoren eigenlijk al dat ik haar wilde hebben, want ik had de trailer al mee. Toen ik uit de auto stapte hinnikte ze ook al naar me. ‘Dit moet haar zijn’, zei mijn moeder toen ook.”

Vertrouwen

Het ging niet gelijk goed. “De tweede keer dat ik erop zat ben ik er heel hard af gevallen. Mouse was iets groener dan ik had verwacht en ik was iets te enthousiast. Door de val heb ik best lang niet kunnen rijden. In die tijd heb ik haar veel gelongeerd en deden we veel grondwerk. Ons vertrouwen is echt verbeterd en Mouse vindt het ook heel leuk. Ik heb heel even gedacht dat ik haar terug zou brengen, maar als ik haar dan zag staan wist ik dat ik haar moest houden.”

Op neckrope

Inmiddels zijn Mouse en Kim vijf jaar een combinatie. “We rijden vooral dressuurmatig en gaan ook wel eens op buitenrit of springen voor de variatie. Het ultieme doel van dit jaar was haar op neckrope kunnen rijden en dat is gelukt. Ik reed haar al vaker bitloos en was op dat moment in de bak, dus het ergste wat er kon gebeuren was dat ze stil ging staan en gras zou gaan eten. Dat gebeurde dus ook, al konden we daarna wel onze rondjes in stap, draf en galop maken”, klinkt Kim trots.

Trainingsstal

Naast Mouse staan er nog genoeg andere paarden op stal. Kim runt namelijk samen met haar vriend Erik Kuperus Stal Kuperus. Ze beleren paarden onder het zadel en voor de wagen. “We werken veel met Friese paarden, maar eigenlijk alles komt wel voorbij. Mijn vriend heeft veel ervaring met wat lastigere paarden, dus deze komen vaak bij ons. Het is mooi om te zien dat we het dan voor elkaar krijgen en dat de eigenaren er met veel plezier mee verder kunnen. Dat is wel waar je het voor doet.”

Vol vertrouwen

Met Mouse wil ze misschien ooit nog eens een wedstrijd rijden. “Dat heb ik nog nooit met hem gedaan, ook wegens het gebrek aan tijd. Het lijkt me wel leuk om eens te kijken of het net zo goed is als het voelt. Er hoeft van mij geen druk op en ik wil vooral samen met haar genieten. Mouse is onwijs lief en echt mijn maatje. Ik vertrouw haar inmiddels voor de volle 100%. We hebben genoeg meegemaakt samen, maar nu zit het allemaal goed. Dat is fijn om te merken”, sluit ze haar verhaal af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Q-R photograpy