Garry Abbas en Janneke den Otter bieden via One Switch Ruitervitaal opleidingen en trainingen aan.
Garry Abbas en Janneke den Otter bieden via One Switch Ruitervitaal opleidingen en trainingen aan. Foto: RNH Fotografie

Garry Abbas en Janneke den Otter: “We willen met One Switch zoveel mogelijk ruiters bereiken en helpen verbeteren”

Algemeen

In 2017 besloten Garry Abbas en Janneke den Otter hun krachten te bundelen en kwamen tot One Switch. Via Glasten Krapels en Dressurstal Van Baalen kwamen ze in de paardensport terecht en zijn daar nooit meer weggegaan. Nu veroveren ze de hele wereld met hun Ruitervitaal opleidingen en trainingen.

Advertisement

Elkaar aanvullen

Garry was in eerste instantie ZZP’er in een sportschool en gaf daar ook personal training. Hij wilde een volgende stap zetten en een eigen bedrijf beginnen, maar wist niet zo goed hoe hij moest beginnen. Toen hij Janneke leerde kennen, besloten de twee hun krachten te bundelen. Janneke heeft een achtergrond in pedagogische wetenschappen. “Wij wilden bedrijven benaderen om te ondersteunen in hoe ze prestaties van medewerkers konden verbeteren door een goede arbeid-rust verhouding, een voedzaam eetpatroon en juiste training.”

Eerste clinic

Vanuit de sportschool kende Garry para-dressuurruiter Glasten Krapels. “Ik heb hem geholpen met wat oefeningen en daar had hij over verteld bij Dressuurstal Van Baalen. Zodoende werden we een keer uitgenodigd voor een clinic over training en arbeid-rust verhouding. Dat hebben we gedaan en daarin zijn we verder gegroeid. We zijn ook Marlies van Baalen personal training gaan geven en zo kwamen er steeds meer ruiters op ons pad die met ons wilden trainen. Daarom hebben we uiteindelijk de keuze gemaakt om ons volledig te richten op de paardensport.”

Meekijken en analyseren

De twee trainers komen allebei niet echt uit de paardenwereld. Janneke heeft wel paardgereden als kind, maar niet in de topsport. Garry was topsporter, maar als voetballer en niet als ruiter. “Daarom moesten wij in het begin veel leren over wat paardrijden inhoudt. We konden bij Dressuurstal van Baalen mooi meekijken en analyseren. Daardoor leerden we steeds meer over hoe het ruiterlichaam werkt en hoe je dit optimaal kunt trainen.”

Nieuwe contacten

Van het één kwam het ander en uiteindelijk kwam er contact met de organisatie van Outdoor Gelderland. “Daar mochten we een clinic geven en dit leverde ons ook nieuwe contacten op. Zo werden we uiteindelijk ook gebeld door de KNHS en Pavo om mee te werken aan het Samen Vitaal project. Pavo ging aan de slag met de paarden en wij gingen aan de slag met de mensen. De resultaten presenteerden we op Jumping de Achterhoek. Vanuit daar werden we partner van de KNHS en groeiden we steeds verder door.”

Paardenwelzijn

Er kwam meer en meer vraag naar de kennis van Garry en Janneke. “Je ziet dat men steeds bewuster met paardenwelzijn bezig is. Daar hoort ook bij dat je als ruiter goed in je vel zit, fit bent en blokkades uit je lijf wegwerkt. Wanneer je als mens niet symmetrisch bent in spierspanning en coördinatie en je gaat op een paard zitten, dan geef je al signalen af voordat je überhaupt wegstapt. Je paard is dan constant jouw scheefheid aan het compenseren en dat zou kunnen leiden tot blessures bij zowel paard als ruiter. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

Symmetrie, ontspanning en mobiliteit

“Daarbij komt ook nog een stukje souplesse van de ruiter. Deze moet soepel kunnen meebewegen met het paard en de schokbelasting van zijn eigen landing kunnen opvangen. Dit zodat het niet allemaal op de rug van het paard aankomt. Daarom werken we zowel aan symmetrie als aan ontspanning en mobiliteit. Voor ons is het stukje paardenwelzijn dat wordt gewaarborgd met onze specifieke training dan ook één van de belangrijkste redenen waarom wij vinden dat ruiters met hun eigen vitaliteit aan de slag moeten gaan.”

In vijftien landen

Ze vervolgen: “Wij kunnen met zijn tweeën nooit alle ruiters in Nederland bedienen, laat staan in het buitenland. Daarom zijn we onze kennis over anatomie en training gaan bundelen en hebben onze eigen opleiding opgezet. In één van de opleidingsrondes was er ook iemand die One Switch wel naar het buitenland wilde brengen. Zodoende hebben we vorig jaar onze eerste stappen in het buitenland gezet. Ondertussen krijgt One Switch wereldwijd steeds meer vorm. We zijn op dit moment in vijftien landen actief en zijn nog bezig met meer samenwerkingen.”

Niet alleen voor topsport

“Wat echt heel leuk is, is dat we naast Marlies ook andere Olympiërs trainen. Ons cliënteel bevat op dit moment topruiters van wereldwijd het hoogste niveau en dat is heel mooi. Het was onze droom om internationaal actief te zijn en we hebben er alles aan gedaan om te zorgen dat we die stappen gingen maken. Toch zijn ruitervitaal trainingen niet alleen voor topsporters. Onze visie is: jong geleerd, oud gedaan. Daarom doen we ook veel projecten met scholen, waaronder het Lentiz MBO Maasland en Curio College. Als ruiters op jonge leeftijd weten hoe hun lichaam werkt en hoe ze dit in kunnen zetten zodat het beter is voor het paard, brengt dat een grote verandering met zich mee. Het wordt de nieuwe norm in het paardrijden.”

Meer plezier en harmonie

Volgens de trainers zijn er meerdere voordelen aan het trainen met One Switch. “Paardrijden is een intensieve sport waarbij de belasting op het lijf erg hoog is. De kans op blessures is aanwezig. Dit kun je minimaliseren door je eigen lichaam goed te trainen. Ook helpt het bij de communicatie tussen paard en ruiter. Wanneer een ruiter recht is, kan hij zijn paard beter rijden en heeft de combinatie meer plezier in wat ze doen. Daardoor ontstaat er meer harmonie. Ten slotte krijgt ook de ruiter meer zelfvertrouwen omdat hij merkt dat hij weet hoe zijn lichaam werkt en hoe hij het in kan zetten. Daardoor kun je trainen zonder te veel spierpijn te krijgen, en kun je vol vertrouwen een wedstrijd in gaan.”

Ruiters fit genoeg maken

“Onze missie is om ervoor te zorgen dat ruiters fit genoeg zijn om hun paarden zo goed mogelijk aan te sturen en hun paarden zo min mogelijk in de weg te zitten. Daarvoor willen we onze lesprogramma’s wereldwijd verspreiden zodat het niveau van de paardensport weer een stapje hoger getild wordt. Mensen zijn er heel enthousiast over en stellen veel vragen. Iedereen is verliefd op zijn paard en wil daar het beste voor. Daarom investeren ze ook steeds meer in zichzelf. Als je zelf beter wordt, scoor je meer punten in je proef. Er is zowel sportief als mentaal gezien nog winst te behalen en wij helpen daar graag aan mee.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: RNH Fotografie