Brony Lievense
Brony Lievense

Brony Lievense: “Maatje 36 niet noodzakelijk, basis vitaliteit & conditie wel”

Algemeen

Brony Lievense werkt als docente voor de opleiding Paardensport en -houderij aan het Curio in Breda. Verder rijdt ze zelf én geeft paardrijlessen. 18 januari begon ze met de opleiding tot Ruitervitaal coach bij One Switch.

Advertisement

“Ik vind ruitervitaliteit belangrijk voor het paardenwelzijn. Daarnaast hebben fitte ruiters meer controle over hun lichaam, waardoor ze kunnen bijdragen aan het beter gaan van een paard.”

Basisvitaliteit

“Natuurlijk hoeft niet iedereen maatje 36 te hebben en super lenig en/of gespierd te zijn. Maar je hebt wel een basisspierkracht, -flexibiliteit en -uithoudingsvermogen nodig. En hoe fitter je bent, hoe meer controle je over je spieren hebt en des te beter je onafhankelijke hulpen kunt geven.”

Vorig jaar volgden de studenten Paardensport en -houderij voor het eerst ruiterfitheid trainingen van One Switch. “We nemen aan het begin een test af, waarmee we meten hoe het met de studenten gesteld is. Daarna gaan ze ongeveer twaalf weken aan de slag en aan het eind wordt opnieuw een test afgenomen. Iedereen werkt dus op zijn eigen niveau aan zijn fitheid. Het is erg gepersonaliseerd.”

Naast het paard

Brony keek tijdens de lessen mee met One Switch. “Als ik zelf lesgeef aan iemand en ik zie dat de houding/zit beter kan, ga ik daar mee aan de slag op het paard. Tijdens de lessen van One Switch ontdekte ik dat je scheefheid op het paard ook door middel van oefeningen naast het paard kunt ontdekken én eraan kunt werken.”

“Als oefeningen naast het paard aan de ene kant makkelijker gaan dan aan de andere kant, zie je dat terug op het paard. Dat was voor mij een grote eye-opener.”

Meld je aan

Geef je les en wil je (meer) aandacht besteden aan ruitervitaliteit in jouw lessen? Als je de opleiding tot Ruitervitaal coach hebt afgerond kun je voor iedere individuele ruiter een op maat gemaakt plan maken, professionele trainingen verzorgen en passende adviezen op het gebied van voeding en arbeidsrustverhouding geven.

Wil jij dat ook? Als Hoefslag-lezer ontvang je nu 100,- korting voor de opleiding die start op 26 februari. Gebruik daarvoor de kortingscode: HOEFSLAG100.

Bewustzijn

“We kwamen erachter dat sommige studenten best sterk waren, maar bijvoorbeeld moeite hadden met balans een coördinatie. Als je dan door ging vragen, merkten de meesten dat dat bij het rijden ook een aandachtspunt was.”

Wat is Brony haar doel na het afronden van de Ruitervitaal coach opleiding? “Ik wil zelf de ruiterfitheid lessen op school gaan geven. Daarmee wil ik meer bewustzijn creëren en het belang van ruiterfitheid benadrukken. Studenten hoeven niet gelijk super fit te worden, maar ik wil graag een basis leggen met ze. Daarnaast hoop ik dat ik de ruiters in mijn paardrijlessen beter kan begeleiden op het gebied van voeding, houding & zit en fitheid. En ik hoop dat ik mijn eigen balans en coördinatie kan gaan verbeteren!”

Korting

Ben je enthousiast geworden, nieuwsgierig of wil je de Ruitervitaal coach opleiding van One Switch gaan volgen? Dat kan! Als Hoefslag-lezer ontvang je nu 100,- korting voor de opleiding die start op 26 februari. Gebruik daarvoor de kortingscode: HOEFSLAG100.

Wil je meer weten? Klik dan hier voor meer informatie

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan