Dominique Bos
Dominique Bos

Dominique Bos: “Zo bewust mogelijk trainen in plaats van zo hard mogelijk”

Algemeen

Dominique Bos begon in 2020 met de Ruitervitaal trainingen van One Switch. Ze is eventingamazone en was daarnaast druk met de paarden, het oprichten van haar pensionstal en haar studie. Inmiddels is de rust wedergekeerd. Ze besloot daarom om niet alleen haar eigen rijden te verbeteren, maar om de opleiding tot Ruitervitaal coach te volgen. Daarmee kan ze in de toekomst ook anderen helpen.

Advertisement

Verschil

Dominique vertelt: “Toen ik begon met de Ruitervitaal trainingen van One Switch, voelde ik na een paar weken al verschil. Ik vind het super dat je de dag na de training gewoon je ding kunt doen, in plaats van dat je niet meer kunt lopen van de spierpijn. Dat had ik namelijk vaak als ik in de sportschool was geweest vroeger, haha!”

“Tijdens de Ruitervitaal trainingen train je de dingen die belangrijk zijn voor de paardensport. Omdat ik veel naar de sportschool ging was ik best sterk, maar blijkbaar niet op de goede manier. Toen ze aan het begin een test afnamen om te kijken waar ik stond, viel het resultaat ontzettend tegen. Mijn conditie was slecht, ik was scheef en had te weinig kracht in mijn core. Terwijl ik dacht dat dat allemaal écht wel heel meeviel.”

Korting

Vind je dit onderwerp interessant en wil jij anderen hiermee inspireren? Ben je ruiter/amazone, zadelpasser, instructeur, fysiotherapeut, docent van een hippische opleiding, bitfitter, een andere specialist of wil je ruitervitaliteitstrainingen gaan geven? Dan is de opleiding Ruitervitaal coach opleiding wellicht wat voor jou. Je krijgt nu €100,- korting op de opleiding die start op 26 februari! Gebruik daarvoor de kortingscode: HOEFSLAG100.

Vooruitgang

“Na een paar weken merkte ik al dat mijn conditie vooruitging. Voorheen was ik na drie paarden al moe, maar nu heb ik na vijf nog steeds energie over. Ik krijg achten in plaats van zevens voor mijn houding in de dressuur, mijn paarden zijn rechter op de sprong, ik kan sneller reageren en de afsprong kan ik beter uitzitten. Ik heb meer rust in mijn lijf en het behouden van overzicht tijdens het rijden gaat me makkelijker af. Ik merk dat ik zelfverzekerder ben geworden.”

Geen grote gewichten of apparaten

Die positieve ervaringen wil Dominique delen met anderen. “Op mijn stal, d-sportstables, geven we groepslessen Ruitervitaliteit en personal trainingen. We hebben er een aparte ruimte voor gebouwd en we krijgen veel positieve reacties. Het leuke aan de lessen vind ik dat we geen grote gewichten of apparaten gebruiken. De halve bal en kleine gewichten is voldoende.” Toch betekent dat niet dat de trainingen minder intensief zijn.

“We willen bewust trainen in plaats van hard. Het is makkelijk om te zeggen dat je paard scheef is of dat problemen een andere oorzaak hebben, maar vaak ligt het probleem toch echt bij de ruiter.”

Theorie

Dominique liep al langer met de plannen in haar hoofd om de Ruitervitaal coach opleiding van One Switch te gaan volgen. “Toen Ruitervitaal coach Dagmar Stam, die bij ons op stal de trainingen verzorgde aangaf te gaan stoppen, heb ik besloten mezelf op te laten leiden tot coach. Ik ben nu vier weken bezig en ik vind het fantastisch om de theorie achter de trainingen te leren. We zitten nu in module I. Dat gaat over de verschillende spiergroepen en de samenwerking daartussen. Aan het eind van elk college krijgen we oefeningen mee naar huis, waarmee je de besproken spiergroep(en) traint. Omdat ik de opleiding online volg, moeten we de oefening thuis uitvoeren, opnemen en opsturen. Binnenkort hebben we een praktijkdag en daar heb ik ontzettend veel zin in.”

Meer weten?

Wil jij je, net als Dominique, verdiepen in de wereld van ruitervitaliteit? Schrijf je dan in voor de opleiding tot Ruitervitaal coach en krijg €100,- korting! Gebruik de code: HOEFSLAG100.

De opleiding is volledig online, met uitzondering van één praktijkdag per module. Meer weten? Klik hier voor meer informatie over de lockdown actie

Bron: Hoefslag