Maaike Sieckmeijer en George
Maaike Sieckmeijer en George

Maaike Sieckmeijer: “Overgang van friezen naar tuigpaarden viel mee”

Dressuur

Maaike Sieckmeijer rijdt, vanaf het moment dat ze aan de minimumleeftijd van de manege voldeed, paard. Op haar twaalfde kreeg ze haar eerste verzorgpony en sindsdien is ze niet gestopt met het rijden van paarden voor eigenaren.

Advertisement

Ze reed voornamelijk friezen en zorgde voor het zadelmak maken, reed ze door en bracht ze uit op wedstrijd. Het ene moment reed ze enkel voor één eigenaar, het andere moment combineerde ze meerdere paarden van verschillende eigenaren. Toen de eigenaren van de stal waar ze als laatste friezen reed emigreerden, ging Maaike op zoek naar iets anders.

Tuigers

“Ik kwam al snel een oproep tegen van Martijn Beijer. Hij rijdt samengestelde menwedstrijden en de oproep ging over de tuiger George (v. Bakboord). Ik kende Martijn via de vereniging en stond eerder met een ander paard bij hem op stal. Ik zocht contact, het klikte en zodoende ging ik aan de slag”, vertelt Maaike.

Beenhulpen

“George was beleerd voor de koets en Martijn had er al een paar keer opgezeten. Het was eigenlijk ‘opstappen en wegrijden’, zoals dat zo mooi wordt genoemd. George kende de stemhulpen van voor de wagen natuurlijk goed, maar beenhulpen kende hij niet. Op het begin gaf ik daarom alleen een stemhulp en dat heb ik langzaam gecombineerd met het geven van been. Inmiddels hoef ik mijn stem niet meer te gebruiken om hem iets duidelijk te maken.”

Later ging Maaike samen met Martijn aan de slag met Joeri (v. Atleet). “Qua uiterlijk lijken ze erg op elkaar. Dat maakt ze geschikt als tweespan, maar Martijn rijdt ze ook in het enkelspan. Qua karakter zijn ze juist wél heel verschillend.”

Dressuurwedstrijden

Joeri is zadelmak sinds mei 2021. “Hij is iets onstuimiger en zenuwachtiger dan George. Maar ik hoop hem in de toekomst, net zoals George, uit te gaan brengen op dressuurwedstrijden.”

Binnen twee wedstrijden hadden Maaike en George al de winstpunten binnen voor het L1. “Ik rijd ze beide nu twee keer in de week. Het is een aanvulling op het werk dat Martijn met ze doet.”

Veel beweging

“De overgang van de friezen naar de tuigpaarden vond ik meevallen. Ik vind het karakter erg belangrijk en zover ik tuigpaarden tot nu toe ken zijn ze heel lief, eerlijk, werkwillig en voorwaarts. Daar houd ik wel van. Ze hebben natuurlijk veel beweging in hun lopen, maar dat hebben friezen ook.”

Voordelen

Het voordeel van het werk onder het zadel volgens Maaike? “Ik werk onder het zadel voornamelijk aan de souplesse, het ruggebruik en ik kan ze oefeningen en overgangen beter aanleren. Je hebt als ruiter zijnde namelijk je benen, zit, stem en handen in plaats van enkel je stem en handen. Daarnaast wordt bij dressuurwedstrijden voor de koets de galop pas gevraagd in de klasse M. Onder het zadel moet je het in de klasse B al laten zien en ik denk dat als ze de galop onder de knie hebben, je daar profijt van hebt in de rest van het werk. ”

“Plezier staat voor mij voorop. Ik vind het leuk om met deze tuigers te werken en te zien hoe ze vooruit gaan. Ik hoop uiteindelijk George in het Z dressuur te starten en ik ben benieuwd hoe Joeri zich gaat ontwikkelen onder het zadel. Soms ga ik op de koets mee met Martijn en als hij op wedstrijd gaat vind ik het ontzettend leuk om te kijken. Het is leuk om samen met de paarden bezig te zijn en elkaar vooruit te helpen”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Privéfoto