Afbeelding
Foto: Privébezit

Nadine Bergsma: “Als de basis goed is kun je elk paard of pony naar het Z rijden”

Dressuur

Nadine Bergsma (22) is al van jongs af aan besmet met het paardenvirus. Ze begon met het rijden op de shetlander en haflinger van haar moeder en al snel kwam het serieuze werk om de hoek kijken. Ze reed meerdere pony’s en paarden naar de Z-dressuur en werd NRPS Nederlands kampioen springen. Inmiddels heeft ze van haar hobby haar beroep gemaakt. Ze leidt paarden en pony’s op, brengt ze uit en geeft les.

Advertisement

Pony’s

Ondanks haar leeftijd zijn het vooral pony’s die bij haar in training komen. “De pony’s komen dan hier op stal en ik train ze verder, vaak voor de verkoop. Ik ben niet zo groot en ik vind het fantastisch om brave pony’s af te leveren voor kinderen. Daarom blijf ik voorlopig nog wel in de pony’s. Ik weet hoe moeilijk het is om brave pony’s te vinden waarvan de basis in orde is.” 

Nadine werkt intensief samen met haar moeder. “Ik heb nu bijvoorbeeld een 4-jarige pony en een 4-jarig paard (v. Tiesto VDL). Ik maak ze zadelmak en mijn moeder staat op de grond. De pony is voor de verkoop uiteindelijk, maar met mijn paard wil subtop gaan starten. Ik heb namelijk veel paarden uitgebracht tot het Z en dan werden ze vaak verkocht. Of de eigenaar nam ze weer over. Met deze wil ik gaan kijken hoever we kunnen komen.”

Lesgeven

Naast de pony’s bij haar thuis en haar toekomstige werk als stalmanager bij Okidoki Stables, dat nu gebouwd wordt en in eigendom van Marieke Heilig en Johan Spaansen is, geeft Nadine ook nog les. Ze begeleidt kinderen op hun eigen pony of op een pony van haarzelf. “Ik heb er helaas niet genoeg tijd voor om veel lessen te geven, maar misschien dat daar in de toekomst verandering in komt.”

“Ze doet dat echt heel leuk”, vertelt haar moeder. “Het liefst zit ik erop hoor”, reageert Nadine. “Maar je bent heel goed met kinderen en je kan heel goed uitleggen. De kinderen die ze lesgeeft zijn dol op haar. Soms zet ze kinderen op haar jong beleerde pony’s, wel pas wanneer dat kan natuurlijk, maar ze begeleidt ze top.”

Samenwerking

“Bij elk paard en bij elke pony verloopt de opleiding anders. De ene moet je met heel veel rust rijden en bij de ander moet je juist vaker aan zijn vet zitten. Toch weet ik vaak, als ik aan het opzadelen ben, met wat voor paard of pony ik te maken heb.”

Omdat Nadine veel met jonge paarden en pony’s werkt, is de samenwerking met haar moeder erg belangrijk. “Nadine zit erop en ik doe de opleiding vanaf grond”, vertelt haar moeder. “Nadine is een gevoelsmens en daar ga ik nooit tegenin. Als ze aangeeft dat hij bol is en dat ze eraf gaat, dat sta ik gelijk klaar om hem vast te houden zodat ze af kan stappen. We longeren ze dan vaak en daarna gaat ze er weer op. Als zulke situaties zich voordoen ben ik de laatste die haar gevoel tegenspreekt.”

Management

“Ik merk in mijn rijden dat als je de basis goed voor elkaar hebt, je elk paard naar het Z kunt rijden. Daarnaast vind ik het heel belangrijk dat de paarden en pony’s veel buiten komen, onbeperkt ruwvoer krijgen en dat ze veel contact hebben met andere paarden/pony’s. Ik heb wel eens pony’s gehad voor de verkoop die voor andere kinderen niet te rijden waren. Hier gingen ze dan het land op, kregen afwisseling in de training en de tijd om te groeien. Je merkt dan dat er een wereld voor ze opengaat en dat ze makkelijker te rijden zijn. We hebben hier bijvoorbeeld nog nooit een paard of pony op stal gehad met stalgebreken.”

Bron: Hoefslag/Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: Privébezit


Foto: Privébezit

Afbeelding