Anneke van der Meulen met Frits.
Anneke van der Meulen met Frits. Foto: Leo H.R. Veldhuizen (@capturedbylhrv)

Anneke van der Meulen: “We zijn echt samen verbeterd”

Algemeen

Anneke van der Meulen wilde eigenlijk veel buiten gaan rijden met Frits (v. Marome NW), maar omdat de ruin niet alleen naar buiten wilde ging ze steeds meer in de bak aan de slag. Nu zijn ze lekker op dreef en zit Frits steeds beter in zijn lijf.

Advertisement

Friese paarden

“Toen ik op zoek ging naar een paard, wilde ik eigenlijk heel graag een Fries”, begint de amazone haar verhaal. “Ik vind dat sinds ik een klein meisje was al hele mooie paarden. Maar zoals je zelf misschien weet is de paardenmarkt momenteel best moeilijk, en Friese paarden al helemaal. Ik heb bij veel mensen gevraagd of ze nog een goede Fries te koop wisten, maar de prijzen vielen tegen voor wat ik kreeg en ik hoorde ook steeds meer over kwaaltjes bij Friese paarden.”

Meteen een klik

Daarop besloot Anneke breder te gaan kijken. “Ik kwam Frits op Marktplaats tegen. Hij stond bij een soort tussenpersoon. Ik heb gebeld, ben meteen die avond gaan kijken en na het proefrijden heb ik hem ook gekocht. Het klikte wel meteen. Ik was eigenlijk op zoek naar een paard om veel buitenritten te rijden, echt een ambitieuze sportruiter ben ik niet. Ik rijd echt voor de lol en dat is ook wat ik wilde met mijn paard.”

In de bak bezig

“Frits is een springgefokt paard en is eerder ook uitgebracht in het M springen door zijn fokker”, gaat ze verder. “Ik had helemaal niet veel met springen en kocht maar een dressuurzadel, maar ondanks dat zijn we nu toch fanatiek aan het springen. Hij vindt het erg leuk en doet het ook goed. Doordat hij het spannend vindt om in zijn eentje op buitenrit te gaan, rijden we nog niet heel veel buiten. Daarom zijn we nu toch best veel in de bak aan het rijden.”

Gespierder geworden

Toen Frits bij Anneke kwam was hij vrij schraal. De afgelopen tijd is hij steeds voller en gespierder geworden. Ze vertelt: “Hij is in het verleden wel op wedstrijd uitgebracht en werd toen in verhouding getraind. De handelaar vertelde dat hij voor mij bij wat oudere mensen stond die er vooral mee naar buiten gingen. Daar is hij niet echt dressuur- of springmatig getraind en dat zag je wel. Ik moet zeggen dat ik het bij de aankoop nog niet zo zag, maar als ik nu terugkijk naar foto’s van eerder zie ik dat hij nu veel gespierder is.”

Afwisseling

“Dat Frits nu beter in zijn vel zit is een combinatie van goede begeleiding nemen bij het rijden, het aanpassen van zijn voeding en regelmatig naar de osteopaat gaan. Zijn voeding heb ik eerst een beetje onderzoek naar gedaan, waardoor ik leerde wat hij nodig had om zijn spieren weer op te bouwen. In de training wisselen we veel af. Naast dat we drie keer per week rijden, doe ik ook veel grondwerk met hem en wandelen we door het bos. In de periode van ongeveer een half jaar is hij veel opgeknapt.”

Lezen en schrijven

Ondertussen hebben de twee ook al een band opgebouwd. “Je weet nooit hoe dat gaat. Je haalt zo’n paard in huis, die al elf is, je bent de vierde of vijfde eigenaar. Hij is bij meerdere mensen geweest en leert bij iedereen wat anders. Krijg je daar een band mee? Ik denk dat het aardig is gelukt. Frits is sowieso een heel lief en vriendelijk paard. Hij heeft altijd zijn oortjes naar voren. Hij betekent ondertussen heel veel voor mij. Ik vind het cliché om te zeggen je paard is je beste vriend, want vrienden zijn mensen, maar met Frits kan ik wel lezen en schrijven.”

Relaxt naar buiten

Anneke heeft één hoofddoel en dat is zelfstandig naar buiten kunnen. “Niet omdat ik zo nodig alleen moet rijden, maar omdat het praktischer is dat je zelf kan kiezen wanneer je naar het bos wil. Nu moet ik altijd zorgen dat er iemand op de fiets of met een ander paard mee gaat, anders gaat Frits het terrein niet af. Ik wil eraan werken dat we op een relaxte manier samen naar buiten kunnen. Daarnaast denk ik dat hij qua lichaam ook nog steeds in ontwikkeling is. Hij mag nog wat rondere billen krijgen, daar mag nog wat bespiering bij.”

Samen verbeterd

Ze vult aan: “Ik heb me in het rijden ook best wel ontwikkeld. Toen ik Frits kocht was het niet zo dat ik de sterren van de hemel reed. Daar zijn we samen heel erg in verbeterd. Die ontwikkeling wil ik blijven doorzetten. Daarnaast heb ik niet echt doelen in de zin van wedstrijden. Daar ligt totaal mijn ambitie niet. Wel hoop ik dat Frits bij me blijft. Hij hoeft wat mij betreft niet meer weg. Dat we samen nog maar veel in het rijden en in onze band mogen groeien!”

Anneke en Frits zijn op Instagram te volgen onder de naam @avonturenvanfrits.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Leo H.R. Veldhuizen (@capturedbylhrv)