Sophie Bijsterbosch met Amber.
Sophie Bijsterbosch met Amber. Foto: odD Fotografie

Sophie Bijsterbosch: “Niets is voor ons te gek”

Algemeen

Amber is van slachtpaard naar heuse sportfjord getransformeerd onder begeleiding van zijn eigenaresse Sophie Bijsterbosch. “Mooi om te zien wat we allemaal bereikt hebben samen.”

Advertisement

Proefrijden

Sophie kwam via de eigenaresse van haar verzorgshetlander bij een handelaar terecht. “Hij bracht soms nieuwe paarden mee naar stal en daar mochten een vriendin en ik dan op proefrijden. Aan de hand daarvan werd beslist of ze doorverkocht konden worden naar een manege of dat ze terug naar de markt gingen. Amber is daar op die manier terecht gekomen. Hij was eigenlijk voor de slacht bedoeld, dus die meneer heeft hem van de slacht gered.”


Sophie en Amber toen ze net samen bezig waren. - Foto: Privébezit

Overgenomen

Sophie was degene die op Amber mocht proefrijden. “Op de één of andere manier voelde dat gelijk goed. Amber was vrolijk en braaf, maar ook lomp en ondeugend. Er was gelijk een klik. Amber is op stal blijven staan en ik ben verder gegaan met mijn leven. Maar op een gegeven moment was hij er nog steeds en de aantrekkingskracht was gebleven. Uiteindelijk vroeg ik of ik Amber mocht rijden en daar ben ik nooit meer mee gestopt. Sinds 2019 is hij mijn eigen paard.”

Sportfjord

Ze vertelt verder: “Vroeger deden we vooral bosritjes en hield ik hem een beetje dressuurmatig aan de gang. Twee jaar geleden ben ik intensiever met Amber gaan trainen. Als grapje zeg ik altijd dat hij daarmee zijn tweede jeugd ontdekt heeft. Amber is nu achttien en loopt BB-crossjes en dressuurwedstrijden. Het is echt bizar. Mensen die hem zien lopen geloven ook niet dat hij achttien is. Hij is van een super rond en dik slachtpaard naar een licht sportfjordje gegaan. Echt super mooi om daar nu op terug te kijken.”

Veel variatie

Hoe is dat de amazone gelukt? “Altijd blijven trainen en daar het enthousiasme in houden. Ik rijd met heel veel plezier en als ik merk dat mijn paard zijn dag niet heeft, dan doen we een stapje terug. Ook variëren we heel erg veel. Crossen vind ik zelf het allerleukst, maar we rijden ook veel in het bos, dressuren, mennen en springen. Heel soms doen we een beetje grondwerk. Ik probeer het iedere week anders in te delen zodat het leuk blijft voor hem.”

Veelzijdig ras

Inmiddels is Sophie helemaal gek op Fjorden. “Als kind keek ik nooit echt naar Fjorden om. Ik wilde een grote schimmel of een Tinker. Dat is het allebei niet geworden. Die droom over een groot, wit sportpaard is er nog steeds, maar ik ben heel blij met al die gele monstertjes om me heen. Ik vind de veelzijdigheid van Fjorden heel erg leuk, je kunt er alles mee doen. Wat ik leuk vind aan Amber is dat ik echt progressie zie. Ik heb niet per se een doel om bijvoorbeeld het Z te halen. Ik leef met de dag. Maar als ik nu terugkijk vind ik het wel heel tof om te zien wat we allemaal bereikt hebben.”

Niets te gek

Ten slotte zegt ze: “Amber en ik trainen lekker verder. Het is leuk om hem te starten tussen de sjieke paarden. Mijn doel is zo veel mogelijk plezier te maken met hem. Ik vind het heel leuk als ik volgend jaar nog een BB cross mag rijden met hem. Dan gaan zijn oortjes er op en zeg ik altijd ‘gaan met die banaan!’. Amber en ik zijn een goed duo samen. Niets is te gek voor ons en hij gaat echt voor mij door het vuur.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: odD Fotografie

Sophie en Amber toen ze net samen bezig waren.