Annemarie van der Toorn
Annemarie van der Toorn Foto: Danielle Berloth

Annemarie van der Toorn: “Trailer laden is net als paardrijden”

Algemeen

Iedereen die ooit zijn paard in een trailer moet laden, loopt er wel eens tegenaan. Het paard blijft stok stijf voor de klep staan of erger, steigert, loopt er langs en wat voor ellende nog meer. Staat je paard eindelijk op de trailer, vliegt hij er als een raket vanaf, zodra de stang is verwijderd. Hoefslag vroeg Annemarie van der Toorn hoe je een paard rustig, ontspannen op en van de trailer krijgt.

Advertisement

Vluchtdier

“Het is belangrijk dat wij ons paard kennen”, vertelt Annemarie. “Wat is de oorzaak van de spanning. Van nature is een paard een vluchtdier. Daarbij heeft een paard een panorama zicht. Dat betekent, dat een paard heel veel naast de trailer ziet , waardoor de trailer maar een klein , donker gat is. En waarom dat donkere gat in gaan, als daarbuiten zoveel ruimte is. Dan staat in dat gat, meestal frontaal tegenover het paard, de mens. En dat frontaal tegenover elkaar staan, betekent in de paardenwereld, ga weg. Als twee hengsten een rangorde uitvechten, doen ze dat vaak frontaal tegenover elkaar. Als mens is het dus belangrijk om half gedraaid te gaan staan. Dat begrijpt het paard beter.”

Positieve associaties

Van der Toorn vervolgt; “Ik begin altijd met grond werk. Kleine obstakels, plastic op de grond. Wat afzettingen waar je je paard langs, over en door moet krijgen. Kleine figuurlijke blokjes, die je als het waren gaat stapelen. Je paard vertrouwd maken met ‘enge’ dingen en je paard leren dat hij op de begeleider kan vertrouwen. Het paard leeft in het hier en nu. Hij kan niet vooruit denken. Natuurlijk kan hij associaties leggen, maar dat leren wij hem dan wel eerst aan. Het is dus belangrijk ervoor te zorgen, dat het paard een positieve associatie legt met het overwinnen van de obstakels. Leiderschap is van essentieel belang. Het paard voelt het kleinste beetje spierspanning van de ruiter of begeleider. Meet elke verandering en ademhaling. Als de mens gespannen is, of anders adem haalt door onzekerheid, dan zal het paard dit altijd als teken van gevaar zien en misschien willen gaan vluchten.”

Mee bewegen

Dit leiderschap betekent, dat het paard met jou meebeweegt en niet andersom. Als je op een paard zit en je wil linksaf en deze gaat rechtsaf, dan stuur jij naar links. Jij beweegt naar links. Je paard beweegt met je mee door ook naar links te gaan. Jij bepaalt dus de beweging. Zodra al deze blokjes zijn gestapeld , gaan we naar de trailer. Ik zorg altijd doormiddel van een muurtje, een hekje of iets dergelijks, dat het paard niet langs de trailer kan. Daarna ga ik met positieve beloning proberen het paard op de trailer te krijgen. Ik beweeg de trailer op, het paard beweegt met mij mee. Als hij dat doet, laat ik de druk op het touw wat afnemen. Dat ziet het paard als een beloning. Staat het paard eenmaal op de trailer, dan beloon ik hem en daarna herhaal ik het laden. Net zo lang tot er ontspanning is. Jij kan namelijk wel meteen de klep dicht doen en tegen je paard zeggen, zo nu gaan we lekker naar de zee. Het paard kan alleen nog gespannen zijn, waardoor het afsluiten van de klep en gaan rijden, door hem niet als beloning wordt gezien en zijn gedrag weer kan gaan verslechteren.

Kleine stapjes

“Gaat je paard als een raket van de trailer af, zorg dan, dat je er een longeerlijn aan doet. Hou hem nooit tegen ! “ waarschuwt Annemarie. “Als je probeert het paard binnen te houden, terwijl hij naar achteren vliegt dan kan hij tegen de druk omhoog komen zijn hoofd stoten met alle gevolgen van dien. Zodra je paard buiten is, neem jij weer druk op de lijn op, om het paard weer naar binnen te vragen. Je gaat nu verder door het paard steeds wat langer op de trailer te laten staan, voordat hij er weer uit mag. Trailer laden is net als paardrijden. Kleine stapjes. Veel tijd. Zie het op de trailer gaan van je paard als de piaffe. Deze heb je ook niet in een dag onder de knie.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Danielle Berloth