Horse transport, Norway
Horse transport, Norway Istock

Trailer en zadels, hoe ben ik verzekerd

Algemeen

Iedereen met paarden ontkomt er niet aan. Je paard moet vervoerd worden, dus zal op de trailer moeten. Hoe zit het echter met de verzekering als er wat gebeurt? Staat je paard in pension? Hoe zijn je spullen dan verzekerd , als ze daar liggen of staan in plaats van bij je thuis.

Advertisement

Verplichte WA verzekering

Iedereen met een auto heeft een WA verzekering. Dit is verplicht. Zodra je trailer achter je auto hangt, is deze met de auto mee verzekerd. De verzekering dekt de schade die jij veroorzaakt. Kom je tijdens het achteruit rijden met je trailer bijvoorbeeld tegen een auto van een ander aan, dan is de auto van de ander verzekerd. De schade aan je eigen trailer is niet gedekt.

Schade aan je eigen trailer

Natuurlijk wil je ook graag de schade aan je eigen trailer vergoed hebben. Hiervoor sluit je een aanhangerverzekering af. Je trailer is dan verzekerd tegen schade en diefstal. Echter heeft elke verzekering zijn eigen voorwaarde. De ene vergoedt wel de schade gemaakt door je eigen paard, de ander doet dat niet. Dan zijn er bij diefstal ook nog verschillende voorwaarden. De ene verzekering verplicht een trailerslot op je  dissel, zodat deze niet aan een trekhaak gehangen kan worden. De andere verzekering wil ook nog dat de trailer op een afgesloten terrein staat. Lees en vergelijk altijd de voorwaarden goed.

Rijbewijs

Dan heb je ook nog je rijbewijs. Je mag niet altijd zo maar met een trailer rijden. Afhankelijk van het gewicht van paard en trailer, heb je soms een BE rijbewijs nodig. Zou je de weg opgaan en schade veroorzaken, zonder BE rijbewijs hebt, terwijl je deze wel nodig zou hebben? Dan vervalt de verzekering. Op de site van de rijksoverheid vind je alle informatie die je nodig hebt.

Zadeldieven op je pensionstal

Veel mensen hebben hun paard op een pensionstalling staan. Dan gebeurt het helaas regelmatig, dat zadeldieven alles meenemen. Ben je dan verzekerd? Ten eerste moet je altijd zorgen dat je spullen achter een goed slot zitten. Niet elk slot is verzekerd. Kijk of je slot een diefstal beveiligd slot is. Je zadel en hoofdstel vallen onder je inboedelverzekering. Echter moet je altijd melden, dat deze spullen niet thuis liggen. Dat is ook het geval als je op wedstrijd gaat. Je inboedelverzekering dekt alleen de schade, als deze spullen zich in je eigen huis bevinden. Zodra je bij de verzekering hebt gemeld, dat je spullen niet thuis zijn, maar op een pensionstal liggen of regelmatig mee op wedstrijd gaan, zijn ze wel verzekerd bij je inboedel. Dit moet je dus wel eerst gemeld hebben. Ook voor je trailer moet je een melding maken, als deze niet op je huisadres staat.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan