Femmie Schnater met Naka.
Femmie Schnater met Naka. Renate Vos Fotografie

Femmie Schnater: “Ik viel gelijk voor de blik in haar ogen”

Algemeen

Per toeval kwam Femmie Schnater bij de Zemaitukas Naka terecht, een vrij onbekend ras dat uit Litouwen komt. Voor Femmie een lot uit de loterij. “Dit paard heeft alles, ze is zo moedig!”

Advertisement

Schimmelruin gezocht

“Voordat ik Naka kocht had ik een Spaans paard”, begint de amazone haar verhaal. “Deze heb ik negen maanden gehad, maar helaas hadden we toch geen klik. Hij is verkocht naar een super leuk huisje, waar hij het naar zijn zin heeft. Het was voor mij toch wel gek zonder paard, dus ging ik weer op zoek. Ik was eigenlijk op zoek naar een schimmelruin, maar kwam Naka al vrij snel tegen op Marktplaats. De dag nadat ik de handelaar een berichtje had gestuurd, ging ik al bij haar kijken.”

Snel beslist

Femmie nam een vriendin mee die veel ervaring had met paarden en zocht de merrie op. “Ze was op dat moment op een paar dagen na vier jaar, was nog erg schraal en had een beetje een slechte huid. Ze zag er dus niet super uit. Ik heb haar daar geprobeerd en ze had nul conditie, maar ze was zo onwijs lief. En die blik in haar ogen, daar viel ik echt voor. Als je een perfect paard tegenkomt moet je toch snel een keuze maken, voordat een ander hetzelfde denkt. Ik heb er een nachtje over geslapen en daarna besloten dat ik haar wilde kopen.”

Geen kwaad

“Oorspronkelijk was ik op zoek naar een wat ouder paard met veel ervaring, waarmee ik zo de Loonse en Drunense duinen in kon. Naka was net vier toen ze bij me kwam. Ik dacht echt: ‘Wat doe ik mezelf aan?’. Maar er zit geen kwaad in. Dit paard heeft alles, ze is zo moedig! Dit is niet wat je bij een vierjarige zou verwachten.”

Veelzijdig inzetbaar

Toen Naka eenmaal bij Femmie was, besloot ze haar rustig op te bouwen. “De eerste week heb ik haar alleen gepoetst. Sinds drie maanden zijn we twee tot drie keer per week aan het rijden, waarvan één keer per week een les. Verder rijden we vooral recreatief in de bossen en dat is heerlijk. Ze is zo braaf. Sinds kort maken we af en toe een heel klein sprongetje. Dat vindt ze heel leuk om te doen, maar omdat ze nog jong is ben ik daar voorzichtig mee. Ook doe ik van alles met vlaggen en pionnen en dergelijke. Het maakt haar niets uit wat ik doe.”

Oeroud Litouws ras

Naka is een Zemaitukas, een ras dat oorspronkelijk uit Litouwen komt. “Daar had ik nog nooit van gehoord. De handelaren wisten ook niet dat ze een speciaal ras was. Zij hadden haar van andere handelaren, die haar weer van een transport vanuit Litouwen hadden. De Zemaitukas is een oeroud ras en is nauw verwant aan de Konik. Het is een sterk ras met weinig kwaaltjes. Naka is niet heel breed, maar ze heeft wel een brede hals, grote hoeven en sokken.”

Vijf andere Zemaituka’s

Een tijd geleden werd Femmie benaderd door een andere Zemaitukas-eigenaar. “Dat was echt super leuk! Zij heeft een Facebookgroep aangemaakt voor mensen met een Zemaitukas in Nederland. Ik geloof dat we nu een groepje van vijf hebben. Ze zijn allemaal verwant, dus een paar zullen ook wel uit hetzelfde transport komen. Het is jammer dat het ras weinig bekend is. Ze zijn ideaal voor recreatieruiters. Eigenlijk passen ze zo tussen het rijtje van een Fjord, een Haflinger en een Tinker.”

Doel behaald

“Ik heb één stiekeme droom waarvan ik nu nog in mijn broek schijt, en dat is crossen. Eventing lijkt me leuk om te doen, maar het is wel veel. Dat zal ook pas over een jaar of tien gebeuren. Het lijkt me ook wel leuk om af en toe een wedstrijdje dressuur of springen te rijden, maar ik ben niet iemand die elk weekend op concours zou willen. Het grootste doel was om een paard te kopen waarmee ik lekker naar buiten kon en dat is zeker gelukt. Ik ben echt dol op Naka en ik zou zeggen: laat er nog maar veel meer komen. Het zijn de meest betrouwbare paarden ooit!”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Renate Vos Fotografie