Madelief en haar zusje met Zorah.
Madelief en haar zusje met Zorah. Foto: Mare and Merel Photography

Madelief Wesseling: “We zien Zorah echt als ons vriendinnetje”

Algemeen

Van aanvallen en paniek naar alles samen doen en plezier maken, dat is het verhaal van Madelief Wesseling en de Fjordmix Zorah. Samen met haar moeder en zusje beleeft de amazone nu allerlei avonturen met de merrie.

Advertisement

Precies zoals gehoopt

Madelief vertelt: “Zorah was het eerste paard dat we op Marktplaats tegenkwamen toen we op zoek gingen naar een eigen paard. Helaas was ze al snel gereserveerd. Dat vonden we jammer, want we hadden het gevoel dat zij het echt was. We zijn bij een ander paard gaan kijken die het misschien zou worden, tot de oude eigenaresse van Zorah vroeg of we misschien die dag langs konden komen. We zijn natuurlijk gelijk in de auto gestapt en ze was precies wat we gehoopt hadden.”

Gezinspaard

“We zochten een paard waarmee we heel recreatief konden rijden. Mijn zusje was op dat moment twaalf, het was een harde eis dat zij er ook op kon rijden. De stal hadden we in ieder geval al eerder gevonden dan het paard. Ik wilde eigenlijk nooit een eigen paard, tot ik deze stal zag. Ik dacht: als je zo een paard kunt houden, dán lijkt het me heel fijn om een paard zo’n huisje te kunnen bieden. Verder wilden we graag een paard tussen de 5 en 10 jaar oud, zadelmak en verkeersmak. Dat was ze.”

Ongelukken gehad

Toch was het nog niet gelijk een sprookje toen Zorah op haar nieuwe plek aankwam. “Het was een enorm gestress voor haar. Ze had in een jaar tijd zoveel verschillende baasjes gehad, dat ze ons uit pure paniek begon aan te vallen. Daar hebben we echt ongelukken mee gehad. Uiteindelijk zijn we Parelli met haar gaan doen en dat heeft ons veel geholpen. Wij leerden hoe we een betrouwbaar baasje voor haar konden zijn en hoe we haar goed konden begeleiden.”

Rustig opbouwen

Nu doen Madelief en Zorah van alles samen. “We doen aan klassieke dressuur, dit werkt voor ons het fijnst. Dat is heel rustig en in balans, en dan zien we per keer wel waar we uitkomen. Springen vindt ze daarnaast ontzettend leuk. Ze is nog niet heel sterk, dus dat doen we eens in de zoveel tijd. We bouwen het rustig op zodat ze uiteindelijk wel sterker wordt. Daarnaast doen we aan buitenrijden, dressuur aan de hand en vrijheidsdressuur.”

Vriendinnetje

“Het is super leuk om te merken dat Zorah dat allemaal leuk vindt”, vervolgt ze. “Als je lang één bepaald ding blijft doen, dan vindt ze het saai worden. Ze haalt dan al haar kunsten uit de kast om te laten zien wat ze nog meer kan. We zien Zorah echt als ons vriendinnetje. Rijden is voor ons dan ook niet het meest belangrijk. We vinden het wle belangrijk om het gezellig te hebben met haar en om dingen te doen die we allemaal leuk vinden.”

Fjord, Arabier en IJslander

Met wat voor ras is Zorah eigenlijk gemixt? “We weten het niet zeker, maar we hebben een vermoeden. Eén van haar wervels is anders dan de andere wervels. Arabieren hebben dat ook. Er zit dus waarschijnlijk wat Arabier bij in. Vanwege haar bijzondere vlek denken we dat er ook IJslander bij zit. Zulke vlekken zie je bijna alleen bij IJslanders en Shetlanders, maar ik vermoed niet dat er shetlander door zit.”

Gezond en gelukkig

Madelief, haar zusje en haar moeder gaan lekker door met plezier maken. “We hebben niet echt per sé doelen met Zorah. We kijken per dag waar we zin in hebben. Het lijkt me heel leuk om nog eens een crossles of een oefencross te doen, maar dat ze gezond en gelukkig blijft is voor ons het meest belangrijk.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Mare and Merel Photography