Nicky Snijder met Liefmans.
Nicky Snijder met Liefmans. Foto: Claus Close-Up

Dressuurruiter Nicky Snijder start L eventing: “Liefmans ging er gewoon voor!”

Springen

Dressuuruiter Nicky Snijder was de laatste tijd te vinden op verschillende crossterreinen met Liefmans, het 5-jarige springpaard van zijn vriendin Jori Klein. Binnen drie wedstrijden waren ze de B door. Zaterdag maakten ze hun L-debuut in Hattem. Maar verruilt hij de slipjas nu definitief voor een eventingoutfit? “Nee hoor, het is gewoon een hobby voor erbij”, lacht hij.

Advertisement

Ingepikt

“Eerder sprong ik ook altijd al met paarden, maar doordat ik bij Stal Stouwehof terecht ben gekomen ben ik meer de dressuurkant op gegaan. Het crossen trok mij altijd al wel een beetje. Nu wilde ik het gewoon eens gaan doen. Ik had het springpaard van mijn vriendin Jori mee, zij springt er L mee. Ik heb hem eigenlijk een beetje ingepikt”, grinnikt hij. “Gelukkig vind ze dat niet erg, en is ze vooral heel blij met hoe het nu gaat.”

Pittige cross

“Liefmans heeft nu vier crossjes gelopen waarvan drie in de B. Daarvoor hebben we één keer crosstraining van Roxana Graman gehad en dat was het. Na die drie crossjes in de B dacht ik dat het L wel een keer kon. Om de hoogte hoef ik het sowieso niet te doen, Liefmans pakt het zo goed op. Het was gisteren best een pittige cross. We hadden voor het eerst dubbels achter elkaar, een afsprong in het water en vanuit het water weer omhoog. Maar hij trok overal op aan en wilde alles springen. Hij ging er gewoon voor en dat was heel gaaf!”

Eerste fokproduct

Nikcy vervolgt zijn verhaal: “Liefmans is gefokt door mijn schoonmoeder uit de ZZ-springmerrie van Jori. Dit is hun eerste fokproduct en dat maakt het extra leuk dat het zo goed gaat. Het is een super fijn en werkwillig paard. Je merkt dat hij alles heel makkelijk aanpakt. In de cross is er geen moment dat hij twijfelt. Die genen heeft hij echt van zijn moeder meegekregen.”

Vertrouwd gevoel

Als de ruiter zou moeten kiezen tussen dressuur en eventing, wat zou hij dan doen? Hij reageert gelijk: “Dan blijf ik gewoon bij de dressuur. Het crossen is hartstikke leuk om erbij te doen, maar dressuur heeft voor mij voorang.” Is hij niet bang om een keer te vallen? “Nee, daar ben ik helemaal niet mee bezig. Liefmans geeft zo’n vetrouwd gevoel, daar hoef je niet over na te denken. Natuurlijk kan er altijd iets gebeuren, maar dat kan in de dressuur ook.”

Genoeg aanwas

Over twee weken komt Nicky nog één keer aan start in een cross. “Daarna is het eventingseizoen wel voorbij en gaat Jori er weer mee springen. Ik hoop dat ik hem in het voorjaar weer mee mag nemen om meer L-crossjes te rijden en ook door te gaan naar het M. In de tussentijd ga ik weer lekker dressuren. Ik heb veel paarden staan en op dit moment lopen ze allemaal goed. Ook gaan ze allemaal een niveau hoger dus dat is even aftasten en kijken hoe het uitpakt. Daarnaast heb ik ook nog veel jonge paarden die voor het eerst meegaan. Er is in ieder geval genoeg aanwas.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Claus Close-Up