Grazen
© DigiShots
Grazen © DigiShots Leanjo de Koster

Verbod op renpaarden in voedselketen Groot-Brittannië

Algemeen

Groot-Brittannië heeft een verbod op het gebruik van renpaarden in de voedselketen opgelegd. Alle paarden die deelnemen aan racen in Groot-Brittannië mogen per 1 januari 2022 niet meer in de voedselketen voor mens én dier. 

Advertisement

Het verbod geldt voor alle paarden die worden getraind in Groot-Brittannië en moet het welzijn van de paarden verbeteren. Er zijn scherpe regels voor trainers en eigenaren wanneer het op euthanasie aankomt en dit verbod is een maatregel om paarden die met pensioen zijn te beschermen.

Internationaal

De British Horseracing Authority (BHA) bekijkt ook hoe ze de regel kunnen toepassen op internationale renpaarden, maar dat blijkt een stuk complexer. De EU-wetgeving bepaalt wie de autoriteit heeft om paarden uit de voedselketen te halen en hoe en wanneer dit gebeurt.

Gesprekstof

Er wordt veel over gesproken onder de Britten. Menig paardenhouder is ervan overtuigd dat het geen enkel verschil zal maken zonder nauwkeurige traceerbaarheid en handhaving. CEO van World Horse Welfare vertelt: “Deze nieuwe regels is opnieuw een herinnering voor het Verenigd Koninkrijk om eerst een digitaal paarden-ID-systeem te implementeren met volledige traceerbaarheid en handhaving.” Het is een goedbedoelde stap in de goede richting. Maar ja, we hebben de traceerbaarheid en verantwoording nodig om het effectief te maken.”

Bron: Horse&Hound

Foto: Digishots