Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie.

Franse rechtbank legt celstraffen op in paardenvleesschandaal

Algemeen
Advertisement
De rechtbank in Parijs heeft celstraffen opgelegd aan de verantwoordelijken voor een internationaal paardenvleesschandaal. De Nederlandse hoofdverdachte moet twee jaar de cel in vanwege ‘misleiding van de consument’. Tegen hem was vier jaar cel geëist. Een Franse mede-verdachte, van het Zuid-Franse vleesverwerkingsbedrijf Spanghero, moet zes maanden de cel in.

Lasagne en goulash

Het paardenvleesschandaal houdt de gemoederen al zes jaar bezig. In 2013 werd bekend dat in kant-en-klaar producten als lasagne en goulash in plaats van rundvlees goedkoper paardenvlees werd verwerkt. Dat was anders dan op het etiket werd aangegeven. Deze producten lagen vooral in Duitsland in de supermarkt, maar ook in andere landen als Zweden en Groot-Brittannië. Het zou gaan om meer dan 500 ton paardenvlees. Acht medewerkers werden destijds aangehouden op verdenking van betrokkenheid.

Runderslachterij

De veroordeelde Nederlandse vleeshandelaar, die in België woont, kocht het paardenvlees in Mexico en Brazilië, sloeg dat op in Breda en verkocht het op papier aan een halal runderslachterij in Amoesterdam. Het vlees ging naar Franse afnemers. De handelaar had al een eerdere veroordeling op zijn naam vanwege het frauderen met vlees. Twee andere verdachten kregen deze week voor de rechtbank in Parijs alleen een voorwaardelijke straf opgelegd. Bron: St-Georg / Hoefslag Foto: archief