Fraudeur paardenvlees vast in Frankrijk

Fraudeur paardenvlees vast in Frankrijk

0 57

In Frankrijk is een Nederlandse verdachte opgepakt in verband met het paardenvleesschandaal. Handelaar Jan F. zou paardenvlees hebben geleverd aan het bedrijf Spanghero. Dat heeft het als rundvlees doorverkocht aan bedrijven in de voedselindustrie. F. zit al sinds 8 april in voorarrest, zo meldt de krant Le Figaro dinsdag. Volgens de publicatie zou zijn bedrijf, Draap Trading op Cyprus, de spil zijn in het paardenvleesschandaal.

F. wordt beschuldigd van fraude en valsheid in geschrifte. Volgens zijn Franse advocaat houdt hij vol onschuldig te zijn. F., die in België woont, kocht paardenvlees in Mexico en Brazilië, sloeg dat op in Breda en verkocht het op papier aan een halal runderslachterij in Amsterdam. Het vlees ging naar Franse afnemers.

Halalvlees

Volgens Omroep Brabant is F. eerder veroordeeld geweest voor het frauderen met vlees. Hij zou paardenvlees hebben verkocht als halalvlees. Volgens F. heeft hij echter niemand bevoordeeld of benadeeld. De afnemers wisten dat ze paardenvlees kochten en betaalden ook de prijs van paardenvlees, zei hij. Daarvoor kreeg hij vorig jaar van het gerechtshof in Den Bosch een boete van 50.000 euro en zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

De Franse minister van Landbouw Stéphane Le Foll noemde de Nederlander vorig jaar een ‘weinig gewetensvolle handelaar die overal waar hij kan goedkoop vlees opkoopt en in strijd met de regels handelt’. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kon dinsdag de arrestatie van F. niet bevestigen.

nu.nl/Hoefslag

Reacties