Afbeelding
Shutterstock

Denk hieraan, voordat je een (ex-) renpaard koopt

Algemeen Buitenrijden
Advertisement
Ex-renpaarden kunnen hele fijne rijpaarden worden, zowel voor de recreatie als in de wedstrijdring. Renpaarden zijn atletisch, slim en vaak ook (best) betaalbaar. Het herscholen van renpaarden is echter een tijdrovende klus en is daarom niet voor iedere ruiter geschikt. In de juiste handen heb je er echter jarenlang een fijn rijpaard aan.

Retraining of Racehorses

In Groot-Brittannië is de rensport nog altijd veel populairder dan in Nederland. De organisatie €˜Retraining of Racehorses' weet dus waar ze het over hebben als het over de aanpak van ex-renpaarden gaat. Ook in Nederland worden regelmatig paarden aangeboden die niet geschikt zijn gebleken voor de rensport of die reeds een, min of meer, glansrijke carrière achter de rug hebben. Ben je van plan een (ex-) renpaard te kopen? Let dan op de volgende zaken:
  • Bedenk voordat je een renpaard aanschaft of je voldoende tijd en geduld hebt om hem te trainen en in zijn behoefte te voorzien.
  • Renpaarden zijn doorgaans niet geschikt voor beginners en ook niet voor de overgang van kinderen van pony naar paard.
  • Volbloeden zijn sensitief. Een onschuldige verwonding betekent voor een koudbloed wellicht niets, maar heeft bij een volbloed wel degelijk medische zorg nodig. Dat brengt ook meer kosten met zich mee.
  • Renpaarden zijn een zwaarder zadel met lange beugels niet gewend. Ook het wennen aan beenhulpen op andere plekken heeft tijd nodig. Het kan verstandig zijn dit aan een professioneel paardentrainer over te laten.
  • Jockeys stijgen meestal op door middel van een ‘voetje’ en op een paard dat beweeglijk is. Stilstaan tijdens het opstijgen zal een (ex-) renpaard moeten leren.
  • Je zult een renpaard moeten aanleren om alleen met jou op buitenrit te gaan. Buitenrijden zal hij in het begin associëren met een flinke galoptraining.
  • Geef een ex-renpaard de tijd om aan zijn nieuwe leven te wennen. De een-op-een aanpak zal wellicht nieuw voor hem zijn, en het ene paard went daar sneller aan dan het andere.
  •  Wat voor elk ander paard geldt, geldt zeker ook voor een renpaard: doe vooraf onderzoek en wees niet bang om vragen te stellen aan de verkoper.
  • Laat je niet afschrikken door een paard dat veel wedstrijdkilometers in de benen heeft. Is hij nu nog fit? Dan houdt hij het waarschijnlijk zomaar nog een hele poos vol.
  • Het lijkt een open deur, maar je zult verbaasd zij hoeveel potentiële kopers het nalaten. Maar laat je paard vooraf keuren door een dierenarts.
Lees nog veel meer over het her-trainen van (ex-) renpaarden op ror.org.uk Bron: Horse & Hound Foto: archief [adrotate group=”116”]