Afbeelding

Startsein Stichting Paard Verbindt: “De verbinding tussen paard en mens bijzonder”

Algemeen

Op Military Boekelo is afgelopen weekend door de KNHS Young Leaders samen met het bestuur van Stichting Paard Verbindt het startsein gegeven voor deze nieuwe stichting, die mensen met een uitdaging of met een afstand tot de maatschappij samen wil laten werken met paarden.

Advertisement

Bijzonder

Stichting Paard Verbindt gelooft dat paarden kunnen bijdragen aan een betere mentale gezondheid voor kinderen en volwassenen met bijvoorbeeld traumaverwerking, een re-integratie of leerstoornissen. Ook bij een lichamelijke aandoening of beperking kunnen paarden van toegevoegde waar zijn door bijvoorbeeld de beweging van het paardenlichaam, maar ook door de balans en coördinatie die de omgang met paarden vraagt. De verbinding die ontstaat tussen het paard en de mens is heel bijzonder. Voor de Stichting staat ook het welzijn van het paard centraal. De stichting steunt programma’s en onderzoek naar de gezondheid en welzijn van het paard in relatie tot de samenwerking met de mens.

Positieve invloed

“Paarden hebben een positieve invloed hebben op de mentale, emotionele en fysieke gezondheid van de mens”, aldus Hare Koninklijke Hoogheid Margarita Prinses de Bourbon de Parme, bestuurslid van Stichting Paard Verbindt en beschermvrouwe van de KNHS Young Leaders. “Door middel van de positieve impact van de omgang met het paard is het mogelijk de ‘weerbaarheid’, het zelfbewustzijn en de zelfstandigheid van mensen met een afstand tot de maatschappij verbeteren”, zegt Bert Wassenaar, voorzitter van de Stichting Paard Verbindt. “Naast projecten in de praktijk stimuleert de Stichting ook onderzoek naar de invloed van het paard op het welzijn van de mens en naar de invloed van de mens op het welzijn van het paard.”

Jesse Drent

Social influencer en vrijheidsdressuurspecialist Jesse Drent is enthousiast over Paard Verbindt: “Het is prachtige wat de Stichting Paard Verbindt als doel heeft. Voor mij persoonlijk zijn paarden alles, de band met je paard is een partnerschap. Paarden geven jou als mens wat je nodig hebt, een knuffel of een schop onder je kont, maar altijd vanuit een positieve manier. Ik heb dat zelf ervaren met mijn eerste pony en de paarden die ik nu heb. Maar ik zie het ook in mijn werk, bijvoorbeeld bij jonge kinderen die problemen hebben. Paarden zijn altijd eerlijk.”

Over Paard Verbindt

Stichting Paard Verbindt stelt zich tot doel projecten te stimuleren rondom educatie, therapie en/of sportbeoefening met behulp van paarden voor mensen met een uitdaging en/of een (financiële) afstand tot de maatschappij, onderzoek naar de invloed van educatie, therapie en/of sportbeoefening met behulp van paarden en educatie en onderzoek om de bewustwording van de verantwoordelijkheid voor paardenwelzijn te bevorderen.
De stichting levert (financiële)steun aan projecten en organisaties die zich hiervoor inzetten.

Over KNHS Young Leaders Program

De samenleving verandert snel. Jonge mensen moeten regie kunnen voeren over hun eigen leven, flexibel zijn, oplossingsgericht denken en vooral zelfredzaam zijn. Paardensport is buitengewoon geschikt om deze vaardigheden te ontwikkelen. De omgang met paarden leert jongeren helder te communiceren, consequent te zijn en door te zetten. Discipline en plichtsbesef zijn vanzelfsprekend voor iedereen die met paarden omgaat. Een paard is er altijd, zeven dagen per week, weer of geen weer. De verantwoordelijkheid is continu. Het Young Leaders Program is geïnspireerd door een succesvol Zweeds jeugdprogramma. Onderzoek heeft uitgewezen dat de omgang met paarden een zeer positieve invloed heeft op de ontwikkeling van sociale, mentale en organisatorische vaardigheden. Aan de hand van deze onderzoeken is het KNHS Young Leaders Program ontwikkeld. Alle leerdoelen zijn afgestemd op de richtlijnen van het Ministerie van Onderwijs.

Bron: KNHS

Foto: Paard Verbindt; Van links naar rechts; Voorzitter Stichting Paard Verbindt: Bert Wassenaar - Beschermvrouwe van de KNHS Young Leaders: Hare Koninklijke Hoogheid Margarita Prinses de Bourbon de Parme - Social influencer en vrijheidsdressuurspecialist: Jesse Drent - Algemeen directeur KNHS: Theo Fledderus