foto stock
foto stock Getty Images/iStockphoto

Veearts laat zwaargewonde pony inslapen, nadat het op hol ging door vuurwerk *VIDEO*

Algemeen

Boosheid en verdriet wisselen elkaar af bij de familie Damhuis in Tilligte. Zaterdag moesten ze één van hun pony’s, die drachtig was, laten inslapen. Het dier was - samen met andere pony’s - op hol geslagen, vermoedelijk nadat vuurwerk was afgestoken. De pony raakte verstrikt in de afrastering en scheurde in de poging los te komen een deel van het achterbeen af. Broers Alfons en Gerard Damhuis zijn hard getroffen door het gebeuren. “Ik zag de pony kermen, het raakt ons enorm.”

Advertisement

Mis

“Vrijdag hebben we nog een laatste ronde gedaan, om te controleren of alles in orde was met de dieren”, vertelt Alfons. “Op dat moment was een bruiloft gaande bij het café. Op een gegeven moment waren er harde knallen, werd er vuurwerk afgestoken in de buurt.” Daarna gaat het mis in het weiland.

Lijden verlossen

De pony’s schrikken, slaan op hol en vernielen daarbij de omheining. “Eentje is daarbij verstrikt geraakt in het draad en heeft een deel van het achterbeen er afgetrokken. Nog een andere pony is beschadigd.” Gerard ontdekt de ravage zaterdagochtend. “We hebben de dierenarts gebeld om het dier uit haar lijden te verlossen.”

Slapeloze nachten

Het is een groot drama voor de familie. “Het laten inslapen heeft me enorm aangegrepen, slapeloze nachten, ellende met het gezin”, vertelt Alfons. “We zijn allemaal terneergeslagen. Het was één van de beste merries van mij en ze was drachtig. Ik ben er dag en nacht mee bezig.” De familie Damhuis werkt al tientallen jaren met paarden en pony’s. “We hebben nog nooit iets in de afrastering gehad.” De broers roepen de verantwoordelijken op zich melden.

Woede om vuurwerk

Het verdriet om de dode pony wisselt af met de woede over het afsteken van vuurwerk in het dorp, iets waar de broers zich ook al jaren boos over maken. Het vuurwerk van vrijdag zou tijdens de bruiloft zijn afgestoken door een vriendengroep, aldus de broers. “We zitten hier tussen de grote bedrijven, er zitten drie rundveehouders met rond de honderd koeien. Maar er is niemand die iets over durft te zeggen over vuurwerk. Het is een kleine gemeenschap, maar als je wat durft te zeggen ben je het zwarte schaap. Maar dit keer laten we niet over ons heenlopen. Dan maar het zwarte schaap, maar ik wil dat het stopt!”

Politie

Of vuurwerk inderdaad de oorzaak van het drama is, is nog niet vastgesteld. De politie is gisteren in Tilligte aanwezig geweest en bevestigt dat een veearts de gewonde pony heeft laten inslapen. Of de politie de zaak verder oppakt is nog niet bekend.

Bekijk hier de video.

Bron: RTVOost