Afbeelding
Foto: DigiShots

Piet Groen: “Neem de tijd voor het goed opleiden van je paard”

Algemeen

Subtopjurylid Piet Groen komt zelf met zijn paard Eddie S (v. Apache) uit op Lichte Tour-niveau. Het zelf rijden in combinatie met het jureren is voor hem de ideale combinatie naast het runnen van zijn hoveniersbedrijf. Positief, maar wel degelijk (zelf)kritisch zijn, zijn voor hem belangrijke kenmerken.

Advertisement

“Mijn paard Eddie S heb ik nu al weer zeven jaar en door hem ken ik de Lichte Tour-proeven goed. Ik weet dus waar de ruiters tegenaan lopen. Ik wilde graag een grote vos met een goed karakter en die had ik gevonden. Hij is mijn maatje en heel betrouwbaar. Hij hoort al aan mijn lopen als ik er aan kom. Dan hinnikt hij naar mij. Ik heb al veel met hem gewonnen. Nog elke dag leer ik van hem en mijn trainster Manon van Hylckema-Vlieg bij wie ik op stal sta.”

Expressie komt vanzelf

“Ik zie natuurlijk veel combinaties in de baan en kan echt enorm genieten van een correct bewegend paard dat eerlijk naar de hand toe gereden wordt. Dat is zo mooi. Vergeet niet als juryleden willen we graag die hoge cijfers geven. Toch vraag ik me ook wel eens af of we wel op de goede weg zijn met het trainen van de paarden. Ik hou van een harmonieus beeld. De expressie wordt vanzelf door het paard aangeboden als het goed voor elkaar is.”

Jammer

“Soms heb ik wel eens het idee dat de mensen vandaag beginnen met rijden en gisteren al de eerste prijs wilde halen. Een goede opleiding van het paard, kost nu eenmaal tijd. De paarden mogen van mij in het algemeen meer over de rug gereden worden. Daarom vind ik het wel jammer dat het halsstrekken nu nog maar op boeghoogte getoond hoeft te worden. Voorheen was dit op kniehoogte en dan wordt er automatisch meer op dat ruggebruik getraind.”

Ontwikkelen

“Als jurylid wil ik me graag verder ontwikkelen en ik vind het gewoon ontzettend leuk om te doen. Zodra de ruiters bij A binnen komen, gaat voor mij het gezicht eraf. Daarmee wil ik zeggen dat ik op dat moment een combinatie beoordeel en niet kijk naar wie de persoon of het paard is en wat die in het verleden gepresteerd hebben.”

Björn Kuipers

“Het voordeel bij mij is ook dat ik naast de paarden een eigen hoveniersbedrijf heb en ik dus verder niet financieel afhankelijk ben van de paarden. Ik geef geen lessen, heb geen pensionstal of iets dergelijk. Dat maakt dat ik gemakkelijk geheel onafhankelijk kan jureren. Mijn grote voorbeeld is dan ook voetbalscheidsrechter Björn Kuipers. Hij heeft verder ook helemaal geen belangen in de voetbalsport en is een ontzettend goede scheidsrechter.”

Geen computers

“Verder denk ik dat de juryleden nooit allemaal op één lijn komen te zitten. We zijn immers allemaal verschillende mensen met andere genen. We zijn geen computers. Ik zie wel dat de harmonie en losgelatenheid in de dressuursport een steeds belangrijkere rol speelt en vind dat een goede ontwikkeling.” (CdB)

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Digishots