Wolf
© DigiShots
Wolf © DigiShots DigiShots

Wolven slaan opnieuw toe, nu 500 meter van gedode pony’s

Algemeen Wolvenleed

Omwonenden en landbouwers uit de buurt hebben al langer last van de wolvenroedel. Eerder werden er al twee koeien gedood, afgelopen week twee pony’s en vannacht was een jonge vaars het slachtoffer.

Advertisement

Het was vannacht op verschillende plekken in Meeuwen onrustig door wild. Zo woelden er een 12-tal van everzwijnen door de voortuin van een woning en diezelfde zwijnen joegen vervolgens twee paarden op. Eén paard brak uit de weide en moest gevangen worden.

De jonge koe die vannacht ten prooi viel aan de wolven stond in een weide aan dezelfde straat als de pony’s, slechts 500 meter verderop.

Groter en hongeriger

De bewering en het onderzoek dat het dieet van de wolvenroedel hoofdzakelijk uit ree, everzwijn en andere wilde prooien bestaat, wordt inmiddels flink in twijfel getrokken. Maandag twee pony’s, vandaag een jonge vaars. Dat is een geheel ander menu. “Is dit de toekomst van de veestapel? Heeft een koe en een boer dan geen rechten? Staat alles in functie van de wolven? Want die mogen hier hun gang gaan”, aldus de eigenaar van de pas gedode vaars. 

De landbouwer heeft, ondanks dat hij een deel van zijn vee vóór het drama al elders onderbracht, contact opgenomen met het Wolf Fencing Team om zijn weide beter af te maken. Maar zij kunnen de hoeveelheid binnenkomende verzoeken niet bijhouden. 

“De roedel wordt groter en hongeriger. De oudere wolven richten zich momenteel op vee dat makkelijker te vangen is dan wild. Op deze manier gaan er nog veel meer van deze situaties ontstaan.”

Burgemeester

Ook burgemeester Marco Goossens is het beu. Volgens hem moet er dringend actie ondernomen worden. “Het is aan de wolvenspecialisten om met een oplossing te komen en deze snel uit te werken. Deze aanvallen kunnen niet langer. Boeren houden hun vee voor de landbouw, niet om de wolven te voederen.”

Bron: tvl / Nieuwsblad

Foto: Digishots